Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Olimpiada PROȘTILOR

România și-a încredințat destinul unor șarlatani. Șefii de ieri și de azi ai țării, fie ei președinți, miniștri, primari sau parlamentari, trăiesc, cu rare excepții, din impostură. Prosperă din fals, se îngrașă din farsă, dorm înveliți în înșelătorie. Sînt, aproape toți, oameni fără pregătire adecvată. Sînt, aproape toți, oameni care nu corespund. Democrația i-a pescuit din balta mediocrității și a ratării. Jocul majorității a scormonit după ei în mîlul oportunismului și iată-i, călărind o țară pe care n-o înțeleg și pe care o croiesc cu parul, ca țăranii ignoranți și furioși ai lui Rebreanu.

Lipsa de calificare a politicienilor e ocrotită de drepturi și libertăți. Orice dobitoc poate fi ales dacă e în stare să-i păcălească pe ceilalți, iar impostorii care conduc țări și ministere stau la adăpostul acestui postulat iluminist. Plină de vicii și de boli lumești, democrația patronează această interminabilă escrocherie în numele unei liniști sociale de rău augur.

Ei bine, oamenii ăștia care nu dau nici un examen ar putea fi puși în situația de a-l da. Nimeni nu poate obliga un candidat să-și arate cunoștințele, e adevărat, dar urmează trei rînduri de alegeri și poate ar fi bine să imaginăm un fel de baricadă în fața celor trei valuri de impostori care se formează acum în epicentrele partidelor.

Vine toamna, vine școala, vin olimpiadele școlare. Aceste concursuri nu sînt obligatorii, dar sînt formule de ambiție și orgoliu pentru elevii care vor să iasă din rînd. Pe același model demonstrativ, odată cu olimpiadele copiilor s-ar putea organiza și olimpiade pentru politicieni.

Sigur că unii n-ar trece nici de o simplă dictare, dar ideea de olimpiadă le lasă libertatea de a decide singuri dacă se bagă sau nu. Și apoi, chiar dacă unii n-au bacalaureatul, au, în schimb, doctorat. Alții pot miza pe sprijin din partea SRI la aflarea subiectelor și din partea STS la numărarea punctelor.

Olimpiada PROȘTILOR (Programul Românesc pentru Observarea Științifică a Tuturor Impostorilor ajunși Lideri prin Oportunism și Rea-voință) ar fi, de fapt, o baterie de teste organizate de societatea civilă și adresate candidaților care vizează demnități în statul român doar pe căi electorale, fără parcurgerea unui examen de competență, adică președinți, premieri, miniștri, deputați, senatori, primari, consilieri locali, președinți de consilii. Vorbim despre un ONG cu adevărat util, în care energiile protestatare, justițiariste, naționaliste, bio sau raw-vegane și-ar găsi o aplicație măsurabilă.

Sub patronaj universitar, cu asistență intelectuală, profesională și mediatică, acest ONG organizează Olimpiada PROȘTILOR, unde se testează nivelul cunoștințelor candidaților înainte de decizia populară prin vot. Candidații acceptă sau nu, iar alegătorii au de ales între lașitatea unora dintre impostori și ignoranța celorlalți.

În faza de toamnă ar fi Olimpiada PROȘTILOR Prezidențiali, la primăvară – Olimpiada PROȘTILOR Locali și, în fine, toamna următoare – Olimpiada PROȘTILOR Parlamentari.

Materii? Cultură (cultură politică, istorie, literatură, drept, diplomație, știință, profesie, limbi străine), creativitate, capacitate analitică, managementul resursei umane și administrație. Grupate pe trei zile (cunoaștere, inteligență, aptitudini), testele ar contribui la progresul țării cît a contribuit Revoluția de la 1848.

Altfel, va trebui să ne mulțumim cu vechea noastră lovitură de stat, începută în ’89 și neisprăvită nici pînă azi.
6 comentarii

 1. #1

  Toate bune si frumoase, dar Quis custodiet ipsos custodes? Societate civila adica de pilda Cristina Guseth? Nu cred ca s-ar aduna o majoritate in favoarea doamnei Alina Mungiu-Pippidi, ca nu a absolvit nici Colegiul National de Aparare, nici pe cel de informatii, intrun cuvant e civil, deci nu face obiectul.

 2. #2

  V-ati gindit vreodata cite ministere (si binenteles ministri corespunzatori si cateii care maninca la ei in ograda) sint in Romania? Hai sa facem un exercitiu de matematica elementara…
  Ei bine 24 (douazecisipatru!!!)
  Stiti cite sint in Germania?
  Sint in total 14 (paispe)
  Romania are 19,5 mil (daca-i mai are si p-astia..) de locuitori.
  Germania are peste 83 de milioane de locuitori.
  Germania are deci un minister la 5,9 mil. de locuitori.
  Romania are un minister la 810 mii de locuitori.
  Deci romanii stau bine de tot la reprezentare, nu-i asa?
  Acuma gaditi-va ca ministrii si functionarii acestor ministere (in Roamnia ca si in Germania ) sint platiti din banii publici. Cifra e mult mai tragica daca te gindesti ca romanii ” de pretutindeni” (haha!) nu platesc impozit in Romania ci logic, in tara unde gastiga banii („pretudindeni” unde dracu o fi tara asta?)

  • #3

   Da, comparatie cu totul ca nuca in perete. La cele „paispe” ministere federale se adauga statele federale (bundeslander), care practic replica structura guvernului federal, mai putin ministerul apararii si cel de externe. Au si legislativ fiecare. Ba, mai mult, au si structuri de reprezentare pe langa guvernul federal. Matematica elementara…

   • #4

    Mai citeste semidoctule, nu e nici o replica a structurii Guvernului Federal! De tine vorbea Buscu in articol, esti venit de la Olimpiada Prostilor, sectia Diaspora!

 3. #5

  Trump si Bush au masterat. jared are si masterat, si doctorat in drept. „Educatia” a devenit de mult un pretext pentru bogati ca sa ne ironizeze. Sa stii intre ce ani a domnit Stefan cel Mare sau cati parlamentari sunt in Camera nu micsoreaza timpul petrecut de ambulante pe drum, sau numarul de copii tampiti pe motiv de proasta alimentatie. (Imbecili care ulterior devin Gheorghe Dinca, si iti dau in cap.) Politicianul nu trebuie votat pana nu face lucruri cu adevarat importante pentru tine, personal.

 4. #6

  Deci, cu alte cuvinte, domnule Buscu, dumneavoastra propuneti sa gasim o solutie la problema observata de Petre Tutea si anume ca nu avem criterii dupa care sa ne alegem elitele care ne conduc. Va felicit insa cred ca nu ati observat faptul ca de vreo 2.000-2.500 de ani incoace aceasta problema se perpetueaza peste tot si ca nicaieri nu s-a reusit indreptarea problemei cu adevarat.

  Pentru ideea dumitale e o singura solutie: un referendum care daca nu e aplicat imediat sa fie urmat de nesupunere civila, greva fiscala si demonstratii fara intrerupere. Puteti milita pentru acest lucru sau ramanem la ideea infantila de ONG si ne-am bagat picioarele si-n aceasta idee?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.