Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ori suntem civili, ori nu mai suntem

S-a activat „societatea civilă“ și ne-a spus că este cu ochii pe noul guvern. Întreaga națiune ar trebui să fie în sărbătoare, constatând că, iată, nu a fost nici uitată și nici abandonată. De către ăia care au uitat-o și abandonat-o timp de doi ani.

„Societatea civilă“…

Cât tupeu există în faptul că unii își arogă, din când în când, poziția de reprezentanți ai întregii societăți civile. Căci, în fapt, societate civilă suntem mulți. Cei mai mulți. Dar, nu se știe de ce și cum, un număr finit de asociații s-a împroprietărit cu numele generic de societate civilă. Sunt aceleași, de fiecare dată, iar unii le preiau comunicatele și scrisorile ca atare: „Societatea civilă protestează…“, „Societatea civilă nu este de acord…“ și așa mai departe. Te uiți pe listă. Cel puțin câteva dintre pretinsele asociații nici măcar nu sunt înscrise la tribunal. Sunt „informale“. Altele sunt aceleași care-și arogă dreptul de călăuze în ale democrației de 32 de ani încoace. Și vin și semnăturile individuale. Oameni de bună credință, nu mă îndoiesc, dar care, dat fiind numărul lor destul de mic, nu pot pretinde că reprezintă întreaga societate civilă.

Să ne lămurim cumva. Societatea civilă nu înseamnă câteva asociații și douăzeci-treizeci de actori. Societatea civilă este, în fapt, ansamblul cetățenilor cu sau fără drept de vot și care nu fac parte din structuri statale, nu sunt demnitari, aleși, funcționari publici. Sindicatele sunt parte a societății civile, presa este parte a societății civile, tot felul de oameni pe care îi iubim sau nu sunt parte a societății civile.

Dar nu și în România. Nu, în România, societatea civilă este un cerc închis în care intră câteva asociații și câțiva cetățeni convenabil-reactivi la momentele potrivite. Practic, maximum 1.000 de oameni și-au tras în butelii aerul pe care am avea dreptul să-l respirăm toți. Absolut toți.

„Societatea civilă“ a României este alcătuită, de decenii, din câteva asociații, autopropuse ca reprezentative, și din câteva zeci de persoane, mereu aceleași, care se activează și semnează, în caz de mare pericol.

Mustața României a trecut la milimetru de briciul implacabil al unei dictaturi militaro-medicale, dar SC nici măcar n-a clipit, n-a mieunat, n-a scheunat, n-a nimic. Dimpotrivă. A aplaudat toate măsurile luate de stat, fără ca măcar să le rumege.

Dacă ar fi să ne orientăm după autoclasificarea lor, societatea civilă s-a criogenat în ultimii doi ani. N-a văzut, n-a simțit, n-a avut vreun motiv să reacționeze. Abuzuri? Sinecurisme? Dispreț față de democrație? Pula, n-au existat, în ochii lor.

Dar nu-i nimic. Bine că s-au trezit, bine că au luat problema în mână. Societatea civilă cu carnețel măcar știe să o sugă pe bani, ceea ce noi, ăilalți, refuzăm din principiu.
3 comentarii

  1. #1

    „Civismul ” romanesc are un sprijin puternic material si din partea statului: cateva sute de ONG-uri sunt declarate de „utilitate publica”, fiind ajutate sa existe- eventual sa si injure statul- din bani publici.

  2. #2

    nu exista ong-isti adevarati in Romania…poate prin strainatate…

  3. #3

    „Societatea civila” ? Asta-i societate militara sadea, actioneaza prompt la ordin. Vorba aia la goarna se scoala,la goarna se caca, la goarna se culca ! Pai ce, ne jucam ? Revedeti demonstratiile neautorizate chipurile impotriva Decr.13 pe care il intreba-i, niciunul nu stia ce nu-i convine, Habar n-aveau ce reglementeaza actul normativ si de ce sunt impotriva. Dar de „nicaieri” apareau grupuri de presiune asupra reporterilor,evident instruite sa urmareasca angajatii „anumitor” posturi TV., de 3-4 indivizi agresivi care scoteau intervievatii din rahat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.