Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Patru ani și restul zile pîn’ la hainele civile

România începe acest interval de patru ani cu un guvern de dreapta. Acum e datoria istorică a dreptei să ducă povara puterii, a prostiei și hoției, a corupției și îmbogățirii, după ce stînga s-a achitat cu brio de sarcină.

Urmează o criză economică ale cărei ambiții negre sînt încurajate de uriașa criză de idei. Epoca Vaccinului va ține cît Epoca Bronzului, cînd oamenii își făureau uneltele încet, cu pauze de milenii între ele. Moș Crăciun va purta mască, la fel ca pruncul Iisus și Maica Domnului, la fel ca sfinții Ștefan, Vasile și Ion, și, după cum se arată treaba, chiar sfinții mucenici și apostoli din iunie 2021 s-ar putea să umble cu ea la nas.

În schimb, guvernarea de dreapta și-a dat masca jos încă de pe acum. Dacă e să fim siguri de un lucru, ăsta e revenirea Securității la butoane. Chiar înainte de alegeri, Guvernul Orban a început retrocedarea către SRI a vechilor terenuri de vînătoare. Mentenanța sistemul de protecție cibernetică a instituțiilor statului e pe cale să fie predată celei mai politizate instituții militare din România. Asta după ce o altă instituție oarecum civilă de la Ministerul Comunicațiilor, CERT-RO, însărcinată cu incidentele cibernetice, a fost transformată în Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, fără nici o dezbatere publică sau parlamentară. Ce înseamnă asta? Păi, acces neîngrădit la datele personale și la corespondența celor care interacționează cu 60 de instituții ale statului, asta înseamnă.

Vine din urmă și Cătălin Predoiu cu pachetul de reformă a legilor Justiției, din care zîmbesc iarăși, ca mușcatele din fereastră, protocoalele SRI-DNA.

Și, desigur, să nu uităm concentrarea de putere din mîna președintelui Iohannis, în care găsim de azi și legislativul, pe lîngă executiv, Servicii și magistrați. E o densitate a puterii fără egal în cei 30 de ani de postcomunism, o putere clădită, după cum se vede la fiecare apariție TV, nu pe dragoste și pe merite, ci pe instituții.

Banii de la UE vor veni încet, condiționați de proiecte pe care administrația centrală nu știe să le facă și de respectarea statului de drept. Statul de drept își va redobîndi, astfel, funcția de unealtă castratoare a Opoziției politice, care va trebui să răscumpere eșecul economic al Guvernului cu obediență și cu arestări. Statul de drept redevine o rezervă de lozinci a Puterii, un siloz de legitimitate fabricată, la care se apelează cînd datoria crește și veniturile oamenilor scad.

Așa cum se obișnuiește, binele public va fi înlocuit cu rațiunea rămînerii la putere, iar scopul va deveni una cu mijloacele. Remilitarizarea Puterii e noutatea principală a guvernării PNL-USR-PLUS, fiindcă restul știrilor sînt vechi, un fel de program de guvernare PSD rescris la repezeală.

Între noi fie vorba, nu a existat vreodată pînă acum o asemenea aglomerație de cumetrii, interese, generali și rubedenii securiste la vîrful României. Azi, Securitatea e corporatizată, organizată pe ramuri ale economiei și instituții publice, cunoaște bine comerțul cu putere, cu bani și cu influență externă, are un aer revoluționar, progresist și se pretinde occidentalizată, cum, de fapt, prin interesele și conturile ei, chiar este.

Urmează, așadar, patru ani fără surprize și, poate, chiar fără speranțe. Criza economică va fi depășită, fiindcă popoarele dispun de infinita capacitate de a îndura și plăti. Însă criza militarizării statului, principala cauză a înapoierii României, ne va urmări ca un neobosit blestem.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

1 comentariu

  1. #1

    we are doomed.. c-asha-i romanul.. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint