Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pomeni pentru urlători

În România, urletul este suprema dovadă a competenței. Dacă nu urli, nu înjuri, nu blestemi, nu behăi și nu te tăvălești pe asfaltul piețelor publice, chirăind că ești furat, dezavantajat, discriminat, cu ADN-ul schimbat și câte și mai câte, există posibilitatea să fii considerat cantitate neglijabilă. Ceea ce, de fapt, și ești.

În 2017, după ieșirile repetate în Piața Victoriei ale celor mai frumoși și mai liberi tineri ai omenirii, funcționali toți, partidul condus de Dragnea s-a gândit că trebuie neapărat să obțină voturi și de la oamenii de dreapta, degrabă vărsătorii de proteste. Așa a apărut pomana pentru sclifosiți și revoltați, numită „Start Up Nation“.

Programul presupune acordarea unor granturi nerambursabile de 200.000 de lei pentru înființarea sau sprijinirea unor IMM-uri nou înregistrate, cu condiția înființării unui loc de muncă.

Până acum s-au încheiat două ediții ale acestui proiect ce s-ar fi dorit anual și este în desfășurare a treia ediție. S-au cheltuit 2.900.000.000 de lei și se vor mai cheltui 1.520.000.000 de lei pentru granturile din programul 2022. Se pare că va veni și programul pentru 2023, căci urlătorii trebuie alimentați acum, mai ales, în prag de an multielectoral.

15.000 de „antreprenori“ au primit până acum pomană de la guvernele României și vor mai primi încă vreo 8-9.000 pentru proiectele depuse anul trecut. Vor fi 900.000.000 de euro cheltuiți pentru pomeni destinate unui număr de 23-24.000 de oameni. Minimum 37.500 de euro de persoană. Sunt cele mai scumpe voturi pe care au încercat politicienii români să le cumpere, vreodată. Că au reușit sau nu, este greu de spus. În orice caz, diferențele la urne au fost mult mai mari, n-a stat nici un partid dintre primele două în doar 15.000 de voturi și nu vor sta în 24.000 sau, dacă programul se prelungește și anul acesta, în 32.000 de voturi.

Până acum, statul a câștigat, investind 600.000.000 de euro, aproape 19 milioane de euro din taxele și impozitele aferente salariilor și încă 100 de milioane de euro reprezentând TVA-ul pentru achizițiile făcute de către pomanagii. Să spunem că mai sunt alte taxe și impozite care se întorc la stat, indirect. Probabil încă 50-60 de milioane, cel mult.

Eficiență maximă! O investiție de 600.000.000 de euro pentru încasări de 179 de milioane de euro. Cum ar veni, o pierdere de 421.000.000 de euro. La care se vor adăuga încă 150-200.000.000 de euro din programul de anul trecut și încă pe atât din cel de anul acesta.

Când țopăiau prin piețele publice ale țării, muind fostul partid aflat la guvernare, revoltații-urlători aveau dreptate: statul este un prost administrator și un prost investitor. Doar dacă…

Dacă statul investește în Sănătate, în Educație, în Protecție socială, statul nu este bun. Pentru că Sănătatea și Educația trebuie privatizate, ca să încaseze și de la stat, și de la cetățean, dar să producă profituri pentru urlători. Dacă statul acordă ajutoare sociale, nu este bun, pentru că-i încurajează pe leneși.

Statul este bun doar dacă dă pomeni celor care urlă mai tare, mai mult, mai violent. Iar dacă primești de la stat 37.500 de euro pomană pură, în doi ani, ai cum să urli mai puternic, pentru că poți să te alimentezi, să te furajezi pentru a da urletului forță. Atât și trebuie: forță, volum. Nu e nevoie de logică, bun-simț, coerență.

24.000 de urlători au primit sau vor primi (15.000 deja au primit) pomeni de câte 37.500 de euro, doar pentru că au avut, cândva, gura mare și trebuia să li se umple cu ceva.

Spuneți asta zecilor de mii de profesori debutanți, cărora Guvernul le-a oferit, cu generozitate, 400 de euro în plus pe an.

Poate pentru restul de 37.100 de euro ar fi trebuit să urle și ei.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

5 comentarii

 1. #1

  M-a luat o durere de cap greu de descris citind editorialul dvs, în special cifrele. Cred că mult-laudatul (anticipat) metrou de la Cluj-Napoca era mai ieftin. De banii ăștia închideam Taromul și făceam altul nou (care să-l fi preluat și pe cel vechi).

 2. #3

  Metroul din Cluj e un moft marca Boc care vrea sa ramana in istorie si cu altceva in afara de cazutul in freza,ridicatul pe varfurile picioarelor la poze oficiale, taierea salariilor,marirea tva sau batutul tobei in salile de sport. Intretinerea anuala a metroului cate nu-si va acoperii cheltuielile de exploatare va costa contribuabilul clujean sume foarte mari.Asta e ,dar se va da ardeleanul cu metroul loco,se va da,nu mai trebe sa vina pana la Bucuresti. Cand va baga mana in buzunar atunci ii va umple piticului frigiderul cu carne macra.

  • #4

   Cel mai probabil, ca și metroul de la București, metroul din Cluj va depinde direct de ministerul Transporturilor și va fi subvenționat, tot ca și cel din București, direct din bugetul național. Pentru că nici metroul din București nu-și acoperă costurile.

   • #5

    Corect. Dar Bucurestii justifica subventionarea ca numar de locuitori,suprafata si totusi e capitala tarii unde vine toata populimea pentru chestii oficiale,aprobari,hartii,stampile,spagi, turism si alte daraveri. Pe cand metrouri la Iasi, Timisoara ,Craiova, Brasov, Constanta si mai stiu eu pe unde ca ca ce chestie noi suntem mai fraieri ? Si atunci sa vedem cum se va descurca bugetul national. Dar vorba aia, unul e grupul de la Cluj, mafiot vorba Nistorescului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint