Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pușcăria ca poliție politică

Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului 8 și 57 din Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lîngă ÎCCJ și SRI”. Sîntem în noiembrie 2011, în UM 0198 a SRI, lîngă cazanul în care ofițerii și procurorii fierb anticorupția. Supa e dreasă cu ură și populism, să fie pe placul maselor înfometate de justiție.

Protocolul nu numai că există, dar e și invocat în scris, într-o speță aplicată. Emitentul actului e SRI, condus pe atunci de Maior-Coldea, iar adresantul e Parchetul General, condus de Kövesi. Băsescu citează din document: “datele prezentate să fie destinate informării procurorului de caz potrivit principiului necesității de a cunoaşte fără a fi introduse în dosarul cauzei”.

Asta îi cere SRI lui Kövesi, avînd acordul ei deplin. Adică ofițerii le arată procurorilor date despre inculpați, fără ca avocații sau inculpații să le vadă. Rechizitoriul se construiește pe la spate, pe date secrete, produse de SRI (fără ca SRI să fie abilitat prin lege să acționeze în anchete penale, după cum a stabilit CCR). Datele (denunțuri, stenograme, interceptări audio, filmări) sînt scoase din circuit de procurori. Iar inculpatul se confruntă cu acuzații de care, neauzind, nu se poate apăra. Se vede din document că protocolul între SRI și Parchetul de pe lîngă ÎCCJ e, de fapt, o combinație bazată pe acțiuni ilegale, pentru a denatura sensul justiției, a influența o decizie în defavoarea celui anchetat. Iar aceste fapte le comit două dintre instituțiile a căror menire e tocmai să apere statul de drept și cetățeanul.

Să nu uităm însă Înalta Curte de Casație și Justiție. Și cu ea SRI a avut protocol de cooperare. Și judecătorii au primit de la SRI date despre cei pe care urmau să-i judece, fără ca aceste date (denunțuri, stenograme, înregistrări) să fie puse la dosar, adică fără ca apărarea și inculpatul să știe de ele. Mai mult, sînt multe cazuri cunoscute de judecători care au fost puși să semneze angajamente că vor respecta “secretul de stat” și nu vor divulga cazurile în care inculpații au fost judecați pe probe necunoscute de ei.

La temelia statului de drept se cască astfel un hău, legal și moral, un fel de Cod Penal paralel, în care oamenii, făptuitori sau nu, sînt acuzați în baza unor rechizitorii secrete, produse de altă instituție decît parchetul, și primesc sentințe în baza unor presupuse fapte de care n-au habar.

Cu toate astea, protocoalele în sine și actele de barbarie judiciară nu sînt lucrul cel mai rău din această poveste tragică. Într-un fel, te aștepți ca o populație primitivă, condusă de lideri rudimentari, să încurajeze existența unor instituții de forță puse pe ilegalități.

Cu adevărat grav este faptul că, odată aceste fapte dovedite, odată existența lor clarificată și pusă în lumina totală a evidenței, odată urmările lor sinistre limpezite, nu se întîmplă nimic. Dimpotrivă, există destui tîmpiți care spun că falsificarea justiției prin combinația SRI-Parchete e “o glumă proastă”. Președintele țării și Opoziția, de exemplu, își feresc ochii de flacăra acestui adevăr puturos, bătîndu-se pe burtă cu fantoma unei Justiții moarte de mult, iar masa revoltaților, care-i trimite pe corupți la pușcărie în fiecare slogan, se uită la toată această ticăloșie și exclamă, ca țăranul lui Marin Preda cînd vede girafa: “Așa ceva nu există”.

3 comentarii

 1. #1

  Problema mare e cu judecatorii care s-au vandut. Ei trebuiau sa apere inculpatii asupra carora se pravaleste sistemul… Parca aveau si ei un juramant, care ii “obliga” sa ii apere pe cei fara aparare.
  Curios ca nu s-a spanzurat niciunul pana acum.. Deci – constiinta ioc! Ar fi momentul sa aflam ca CSM exista nu numai pentru apararea reputatiei unor scelerati ci si pentru indepartarea lor din sistem ( cum am mai zis -departe, prin paduri).

 2. #2

  Corect cap-coada. Literalmente – la propriu si la figurat – este ca in Procesul lui Kafka. Cartea aia zici ca e un documentar despre Romania ultimului deceniu. Si acolo ‘barbaria juridica’ a necunoasterii dosarului, a construirii culpei din neant, pe baza unor complicitati mereu vii si mereu absconse, si acolo digerarea acestor orori ca pe ceva absolut firesc, daca nu chiar indreptatit! Pt ca exista totusi, mi se pare, o observatie inexacta in articol: nu, reactia nu e ‘asa ceva nu exista’, ci, mult mai grav, este: ‘ei si ce? care i problema?’
  Mai mult, acestei masinarii grotesti i se adauga personalitatea patologica a varfului ei de lance, madam Kovesi, o femeie care nu rateaza nicio ocazie de a-si declara brutal si nedisimulat dispretul pe care il nutreste fata de orice autoritate ierarhica si fata de lege si constitutie, in general. Discursul ei de ‘adio’ a demonstrat asta emblematic, din primele 2 propozitii care nu reprezentau altceva decat o succesiune de nonsensuri juridice si de sfidari realmente scelerate ale ordinii de drept, care ar fi trebuit sa lase livid de stupoare orice cetatean rational. Iar faptul ca tuturor acestor ‘barbati de stat’ le tremura grisinele in fata acestui personaj complet deviat si a sistemului putred pe care il reprezinta cu atata acuratete, este cu adevarat jalnic si reflecta de fapt, mi se pare, lipsa de caracter, vointa, solidaritate si strategie a unui intreg popor confuz. Sigur, tinand cont de o serie de remarcabile exceptii fara de care chiar nu vreau sa ma gandesc unde am fi ajuns azi…
  Cu toate astea, sunt mi se pare motive de optimism: in exaltarea ei, Kovesi a ajuns sa calce pe bataturi cu o totala lipsa de discernamant mult prea multi, reunind in aceeasi barca indivizi care altfel s ar fi devorat reciproc. Astfel de extreme de regula sfarsesc prost. Si trag dupa ele si hardughia din spate, de care s au legat cu toate sforile ca sa poata rezista. S a ajuns mult prea departe ca sa se mai poata sfarsi in coada de peste sau ca hardughia sa ramana intacta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.