Acum, că s-a încheiat procesul de preselecție, iar cei care n-au făcut baremul CCR au fost trimiși să plângă pe la ambasada Rusiei, putem trage câteva concluzii.
Prima dintre ele ar fi că, așa firavă cum e, democrația românească e funcțională. Instituțiile statului, șubrede cum sunt ele, au avut capacitatea de a nu permite disoluția statului de drept și a democrației. Alegerile vor fi reluate, iar aceleași instituții au validat nu mai puțin de două candidaturi ale unor persoane asumate ca fiind reprezentate ale curentului suveranist, George Simion și Anamaria Gavrilă. Prin urmare, n-a fost vorba despre curente politice, ci de o persoană, Călin Georgescu, care nu a respectat regulile jocului democratic. Și care acum e anchetat pentru niște fapte deosebit de grave. Democrația funcționează.
A doua concluzie, și chiar mai importantă, ar fi că minunata clasă politică tradițională și democratică la nivel declarativ n-a înțeles absolut nimic din furia oamenilor. Pentru că, mai departe de ingerințe, armate de boți și bani cheltuiți ilegal, în societatea românească există o veritabilă furie la adresa a tot ce înseamnă status-quo. Am trecut de la acel punct de lehamite, în care oamenii păreau cuprinși de un stoicism care-i împingea negreșit spre a alege ceea ce percepeau a fi răul cel mai mic, la punctul în care, pentru o bună parte dintre români, orice e preferabil, chiar și mai rău, numai să fie altceva.
Șocul primului tur al alegerilor anulate n-a produs niciun efect în rândul partidelor pierzătoare. Să le zicem partide clasice. PSD nu a schimbat absolut nimic după eșec. Faptul că Ciolacu a decis să nu mai candideze, după ce a pierdut, e nimic mai mult decât echivalentul resemnării vulpii în raport cu strugurii la care nu putea ajunge. În ciuda șocului, PSD e fix același PSD. Bașca, a mai apărut în poză și candidatul independent Victor Ponta.
Nici la PNL nu s-a schimbat mai nimic. Venirea lui Bolojan, urmată de plecarea lui temporară la Cotroceni, a lăsat PNL fix în aceeași situație în care era. Doar că ceva mai sărac, după ce au început să vină facturile pentru panouri și reclame ori campanii deturnate.
USR n-a reușit să capitalizeze nimic din victoria asupra PSD sau PNL din primul tur și a rămas parcă încremenit în proiect, ba chiar într-o poziție mai proastă, odată cu intrarea în cursă a lui Nicușor Dan.
Am fost, pentru o clipă, pe marginea prăpastiei și am fi riscat să pierdem, într-un tur doi manipulat, tot ce am câștigat în 35 de ani, principii și valori democratice, drumul european și apartenența la valorile occidentale. Iar partidele „clasice” tot n-au înțeles nimic. N-au înțeles că stoicismul și mintea de pe urmă a românului nu-i vor putea salva la nesfârșit. N-au înțeles că reforma clasei politice e necesară și urgentă. N-au înțeles că marote precum stabilitatea nu pot justifica la nesfârșit prezența unor găști la vârful partidelor care ar trebui să reprezinte curente politice veritabile și democratice, precum social-democrația sau liberalismul moderat ori progresist. Și n-au înțeles că, deși n-am căzut în prăpastie, pericolul e încă real, iar în clipa asta lupta nu ține de stânga sau dreapta, cât ține de estul autocrat și occidentul democratic.
Dacă ar fi înțeles, fiecare partid ar fi fost în proces de reformă la ora asta și ar fi existat un singur candidat asumat de toate partidele democratice și pro europene, o variantă de compromis pentru democrație. În schimb, pare că băieții ăștia și-au luat strategia de țară dintr-un slogan de la loto: mai mulți candidați, mai multe șanse de câștig!
3.407 vizualizări
Bai nene e vorba de rahatul de constitutie si ”legile ”de cacat facute imai prost decat ea. Cum mortii-masii sa se selecteze altfel de politicieni decat borfasii si intrigantii? Cum, intr-o democratie de secol 19?
Amice, pare ca n-ai inteles mai nimic din ce se intampla. Vezi ca a aparut recent un raport (Varieties of Democracies 2024) care iti arata cam pe unde ne aflam in ce priveste „democratia”. Studiaza-l si scrie apoi un articol.
Amice, e un raport, nu e o axioma. Strofoaca-te și combate argumentat articolul. Bine ca nu l-ai citat ca autoritate suprema și infailibila pe Musca sau pe Tați
Si uite asa, pentru ca experimentul de manipulare Calin Georgescu aproape a reusit, iar cei care l-au facut si-au invatat lectiile, si pentru ca aceasta clasa politica nu se primeneste, peste patru ani vom avea majoritate suveranista in Parlament. Sau, hai, poate nu majoritate in Parlament, dar presedinte suveranist clar
Astea de le numesti tu concluzii, nu sunt concluzii proaste ci, pur si simplu, nu sunt concluzii. Prima data a fost tema de propaganda, pentru care abia apoi ai construit argumentatia. Toata aceasta operatiune ai facut-o jalnic, ceea ce te face sa fii caraghios. Pana la urma, Academia insemna umor, tu m-ai amuzat, deci esti OK. Stai linistit si continua sa combati asa cum poti.
Inainte editorialele erau si inteligent scrise si pline de umor. Acum nimic din cele doua, doar propaganda oficiala.
Are Romania o Constitutie??? Constitutia unei tari e respectata!!!!
Cine respecta ceva in Romania? Daca un popor nu are grija sa i fie respectata Constitutia cum vrea ca Omenirea sa aiba respect pentru acel popor!
Ce popor pune lupii sa pazeasca oile? Si ce legi are o tara car permite celor de la putere sa puna politruci in CCR si sa le permita sa ia decizii neatacabile????
Ce justitie mai are Romania! Pana si mafia are mai multa teama de justitie decat mafiotii care conduc Romania pentru ca ei fac si desfac….
Fiecare minut conteaza. Nu mai pierdeti timpul cu cei care nu candideaza la alegeri, Prezentati pe cei care merita sa fie alesi. Sistemul asta vrea ca toate televiziunile sa reactioneze la diversiuni. Trebuie ca toti sa intelegem ca nu trebuie sa mai facem jocul sistemului! Oamenii stiu deja ca traim in dictatura nu mai e nimic de demostrat in privinta asta. Dar trebuie sa redam oamenilior speranta ca putem iesi din dictatura. Aceasta speranta a scos un milion de oameni in strada in 1989! Se poate si acum! Nu le mai faceti jocul banditilor din tv urile aservite si din serviciile care au tradat tara! Prezentati in fiecare zi pana la alegeri punct cu punct programul suveranistilor si demonstrati de ce este imperativ ca toti alegatorii sa vina la urne! Comparati agendele candidatilor ca sa fie clar de ce romanii sa voteze pentru suveranisti! Fiecare minut e speculat de sistem si daca veti reactiona in continuare la diversiunile lor le faceti jocul ! Invatati lupta politica si cum se foloseste propaganda si diversiunea! Daca tot vorbim de Trump sa invatam cum a reusit sa intoarca voturile si a castigat desi in August era pe locul 2. A refuzat a doua confruntare electorala si s a concentrat in a demonstra oamenilor de ce este imperativ sa vina la vot si sa voteze agenda republicana. A inteles ca nu trebuie sa piarda timp reactionand la diversiunile democratilor. S a concentrat 100% pe programul sau si l a prezentat cat mai des si mai optimist si mai convingator! Altfel va veti lamenta zilnic pentru urmatorii 10 sau 20 de ani! Lasati lamentarile! Justitie nu mai exista in Romania! Suntem deja sub multe tari bananiere! Coruptia pe fata ranjeste in Romania: La vremuri noi tot NOI! Lasati sistemul sa se desfasoare si aratati oamenilor un mesaj pozitiv cu sublinierea furturilor de care sunt responsabili cei din sistem : furtul dreptului la vot, furtul miliarelor de dolari, furtul petrolului gazelor si energiei, furtul industriei Romaniei, furtul Flotei maritime, furtul Industriei Petroliere, furtul Combinatelor chimice, furtul pamanturilor, furtul livezilor, furtul sperantelor romanilior, furtul institutelor de cercetare, furtul mandriei de a fi roman, furtul prestigiului Romaniei in lume, furtul dorintei oamenilor de a merge la vot.. Asa a ne ajute Bunul Dumnezeu!
„…așa firavă cum e, democrația românească e funcțională. Instituțiile statului, șubrede cum sunt ele, au avut capacitatea de a nu permite disoluția statului de drept și a democrației.”
Mai radem, da’ mai si glumim? De curiozitate: cine a stabilit ca „urma disolutia, bla, bla,…” daca avea loc T2 ?! Si cine a mai stabilit ca C.G. va fi castigator in T2 ?! Sau poate „democratia romaneasca ” e mai cu motz si altceva decat aia de dictionar?
Dublă fractură deschisă de logică. „1. Democrația funcționează.” vs „2. minunata clasă politică tradițională și democratică la nivel declarativ.”
Mda, instituțiile statului au evitat disoluția democrației prin… distrugerea ei. Când interzici dreptul de a alege și de a fi ales fără un proces finalizat cu o condamnare definitivă, carevasăzică democrația e sublimă dar lipsește cu desăvârșire. Miroase a lovitură de stat mai ceva ca-n 1989.