Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Quod erat referendum

Europa crește chiria pe metrul pătrat de civilizație, America scumpește taxa de securitate. Occidentul ne reevaluează. Deceniul pe care l-am trăit în suficiență s-a încheiat fără concluzii. Tot ceea ce a construit România în acest interval a fost lupta internă, războiul otrăvit între societate și instituții.

Degeaba cauți o linie națională, un proiect local, o viziune autonomă, un unghi suveran, o idee românească, un drum, o direcție, un plan B. N-ai să găsești nimic, nici măcar o întrebare bună pentru referendum.

Ceea ce părea veșnic se dovedește a fi muritor. În 2004, NATO și UE păreau inventate cu scopul de a ne lua din spinare povara gîndirii politice. Proiectul românesc, oricare ar fi fost el, a devenit un formular euroatlantic. A fost completat în viteză și lăsat în grija altora. Apoi, națiunea s-a putut dedica rufelor murdare.

Aderarea la UE a adus liberalizarea prețurilor, liberalizarea fluxurilor de capital, privatizarea resurselor (OMV), privatizarea monopolurilor din utilitățile publice (ENEL, EON, GDF, CEZ), predarea băncilor și tot așa. Capitalul străin s-a jucat cu economia subdezvoltată a României așa cum se joacă azi liderii europeni cu incultura politică a liderilor noștri. Zece ani, proiectul nostru de viitor a fost una cu „proiectul UE”, fără cea mai mică abatere națională, fără un milimetru de creativitate locală, fără vreun efort intern. Acum, cînd trenul european ne anunță că mărește viteza și că noi putem aștepta în gara Titu pînă cînd istoria își mai amintește de noi, intrăm în panică.

Aderarea la NATO a dus la desființarea veselă a efectivelor, unităților și armelor, fără o gîndire minimală a contextului zonal, fără o rescriere responsabilă a doctrinei militare naționale. Acum, cînd Putin redesenează granițele vecinilor noștri și cînd Trump pune la îndoială, agitînd facturile, voința Occidentului de a-și trimite oamenii să moară în lunca Siretului, cele cîteva batalioane de Scorpioni Roșii încep să ni se pară o gafă.

Vă amintiți cum, în 2010, cînd presa tot întreba Guvernul Boc care e programul de guvernare, președintele Băsescu ne-a informat că programul de guvernare e acordul cu FMI? A fost un moment fanariot, aclamat de proștii pe care stătea regimul și pus în ramă ca un desen de țară trist, în care suveranității politice și economice a României i-au fost adăugate, cu pixul, coarne și mustăți.

Acum, vraja s-a rupt. Lumea civilizată dă semne că s-a cam plictisit de noi. Dar noi sîntem, în continuare, luați cu trînta noastră.

De două luni, clasa politică, societatea și instituțiile se războiesc. Jocul e mic, terenul e strîmt, interesele sînt vulgare, mizele sînt necunoscute. Parola de acces e „anticorupție”, iar username-ul e „putere”. Energia irosită e tot ceea ce producem, ca națiune, de două luni. De sus, de la înălțimea jocului mare, abia dacă ne zărim.

Pe 25 martie, cînd Uniunea Europeană va începe să dea un răspuns continentului cu două viteze, noi vom fi prezenți la eveniment cu un președinte lipsit de înțelegere politică sau cu premierul Grindeanu. Ce e aia Grindeanu? Ar fi mai bine să nu ne prezentăm, am pierde doar cu trei la zero.

Poate că e nevoie de un referendum, dar unul cu picioarele pe pămînt, un referendum practic, punctual, cu efecte imediate și folositoare. Întrebare: ești de acord ca România să se împrumute mîine cu 15 miliarde de euro și, în doi ani, adică pînă pe 8 martie 2019, de banii ăștia să se construiască 1.500 de kilometri de autostradă?

Banii să fie încredințați unui fost ministru finlandez al Infrastructurii, angajat de statul român. El să-i țină și să-i aloce firmelor de construcții românești prin proceduri simplificate, sub vigilența unor cenzori din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda și Feroe. Legislația pentru exproprieri să fie modificată în regim de urgență, problemele de deficit să fie negociate la Bruxelles cu istoria secolului XX pe masă, proiectul să fie declarat program de salvare națională, iar mișcarea #rezist să devină #construiesc. Strada ar putea presa Guvernul, Președinția, Parlamentul, capitalele europene și Comisia Europeană pînă cînd lucrarea se face. Media ar putea teroriza, la unison, autoritățile. Toată știința și dorința comunicării ar putea contribui la acest proiect de șantaj lucrativ.

Ar fi noul etaj al protestelor, faza lor lucidă și utilitară. Ar fi un act democratic, unificator, progresist și un pic înfricoșător. Pentru prima oară în istorie, ne-am alege, pe lîngă distracție, și cu puțin asfalt.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

9 comentarii

  1. #1

    Eu mă bag! Hai cu referendumul!

  2. #2

    România, o fată frumoasă dar săracă, slujnică la baroni, boieri, grofi și alții, cu puțină educație dar cu suflet mare, a fost posedată și deposedată de tot ceea ce avea, fiind pasată cu furie de la un „proxenet” la altul. Proxeneții s-au îmbogățit iar noi, cei care eram mai mult sau mai puțin apropiați de ea, am fost furioși dar nu am putut-o ajuta cu nimic. Am asistat tăcuți la siluirea ei, ferindu-ne privirea. Am reacționat cu frică și resemnare. Unii dintre noi chiar au părăsit-o, detestând-o și nedorind să o mai vadă vreodată… Ce facem acum, când, batjocorită de toată lumea, este aproape de a fi aruncată la câini, pentru a fi sfâșiată ? Ceea ce am făcut continuu după „revoluție”: ne certăm, ne înjurăm, ne blestemăm reciproc, victime ale manipulării controlate de proxeneți. În loc să îi spulberăm pe acești nemernici, am ajuns susținătorii lor… Deșteaptă-te române !
    #construiesc !

  3. #3

    Pai dle Buscu, intii ar trebui sa fie de acord dl. Iohannis sa va ia consilier in locul lui Leonard Orban, sau macar al lui Cosmin-Stefan Marinescu.
    Va dati seama ca totusi, vorbim de Romania.
    Pe linga un ministru al infrastructurii finlandez, daca nu reusim sa schimbam sistemul cu care trebuie sa lupte el, macar poate mai „pica” ceva, pe sistemul „1+1 gratis” sau „2 in 1”. Un presedinte strain, un prim-ministru strain…
    Totusi… pina o sa ajunga sa se actioneze asa, noi, cei care emigram in Congo pe vremea lui Iliescu, raposam….

  4. #4

    Dincolo de toate rumegusurile din discursurile mediocrilor lideri in frunte cu maretul solemn, propunerea Dvs. este mi-nu-na-ta, numai sa fie de acord si personajele nevazute care ne croseteaza in continuare prezentul si viitorul. N-ar fi fost rau sa va bagati consilier la unul din decidentii la vedere mai isteti si mai curajosi, dar unde sa-l gasim ?

  5. #5

    Asa, da! Excelenta idee!

  6. #6

    Și datoria ta, de cetățean de la marginea orașului ,care este? Să zici mereu NU?

  7. #7

    Ei na, da’ ce vă veni dom’Doru ?! Dvs, mare sustinator al PSD-ului (inclusiv in varianta lui largita-USL), v-ati pierdut increderea?! Nu se poate ! Pai dusmanii intru vecie ai Dvs – Boc si Basescu – au fost răi, performante zero, dauna totala, nu, parca asa scrieti in fiece editorial. Si acum, Cu PSD in frunte, cu Olguta, Firea, Codrin Stefanescu, Iordachea, Dragnea si Grindeanu la butoane – ca poporul a ales dupa cum i-ati invatat si Dvs in editoriale,nu ? – deci acum sunteti suparat??!!

    Nu se cade, aveti incredere in pesedeu dom’ Doru, ca va umple tara de autostrazi. Nu avem noi destule puncte cardinale la cate autostrazi de legatura vor sa faca astia! 🙂

  8. #8

    Care plan B ? Nici planul A nu-i sigur că-l avem.

  9. #9

    IAca am apucat ziua cand sa nu fiu de acord cu Buscu! Pai, mai Dorule,iar autostrazi, iar consultanta straina, iar ministru -auzi! finlandez!!, iar strada!! democratura !!! parca suna a mobilizare generala data de Ceausecu cand i-a venit sa construiasca Casa Poporului:noi muream de foame si de frig, el construia piramida! macar el nu a chemat arhitect finlandez! chiar asa de amarati am ajuns???

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint