Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rațiune și simțire

Traian Băsescu și-a făcut ieri singur un rechizitoriu cît se poate de limpede și seducător. Atît de seducător că suporterii n-au ezitat să-și chinuie și ei glanda lacrimală, făcînd cinste justiției cu cîteva picături sărate.

Dar să înșirăm capetele de acuzare.

1. Dovada că fratele Traian nu a intervenit în justiție pentru Bercea este că Bercea a luat o condamnare așa mare.

Urale, doamna Pora aruncă basmaua pînă la tavan, lăzăroii își fac răni și-n palma stîngă de-atîtea aplauze.

Exact un astfel de garant al justiției vrem, un om în carne, oase și mult etilic, care dacă ar vrea – hai, mă, ce naiba, să fim serioși! – ar putea foarte ușor să schimbe o decizie judecătorească. Dar nu vrea el, omulețul care e 80% gheață topită, și nu vrea pentru că e un bun european, un bun democrat, un susținător al statului de drept. Dar, dar… dacă ar fi vrut, hai, mă, ce naiba!…

2. Între justiție și pornirea atît de omenească de a-și apăra fratele – fratele, bă, să moară mama, care e de-un sînge cu el – el alege justiția.

Țipete de bucurie, turceștii se îneacă în propriile zîmbete de admirație pentru un astfel de om, susținătorii statului de drept sînt niște micuți Manneken care se Pis pe ei de fericire.

Evident, alegerea asta, între justiție și frăție își are sens – fiind o alegere – în sensul în care fratele Mircea ar fi cu ditamai musca infracțională pe căciulă.

Altfel spus, Traian Băsescu iese și ne spune: între lege și infracțiune, ce credeți că aleg?… Nu, nu infracțiunea, cum probabil că v-ați fi așteptat sau ar face orice om, nu, ci justiția.

Dar alege justiția, putînd, la fel de bine deci, să aleagă să-și apere fratele. Adică? Adică ar putea să intervină în justiție și, bineînțeles – hai, mă, ce naiba – s-ar rezolva.

Deci Traian apără un sistem pe care oricînd l-ar putea da cu cracii în sus, dar nu o face pentru că nu vrea. Dar, dar… dacă ar vrea, hai, mă, ce naiba!…

De ce, așadar, ar trebui să vrem un astfel de președinte? Pentru că, deși POATE să i-o tragă justiției la orice oră, n-o face. El însuși ne zice: da, mă, o pot da cu cracii în sus la orice oră, dar nu vreau.

Traian nu respectă legea pentru că în țara asta ar exista un sistem judecătoresc care l-ar pune la respect, care l-ar condamna, ci pentru că el este fundamental un om bun. Nu legea îl ține pe Traian la distanță de infracțiuni, ci el este cel care consimte să nu se apropie de ea și să-i scape, ca la Ploiești, o labă peste bot.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

4 comentarii

 1. #1

  si nici basca nu are

 2. #2

  de obicei te citesc cu placere, dar de data asta esti nitel cam confuz in silogism si prolix in scris.

 3. #3

  Adi,cat de intelectual esti ! Tu chiar esti confuz si bombastic.Asta ca sa iti raspund pe limba ta. Vad ca degeaba citesti CATAVENCII. Sau nu sunt ei la nivelul tau ?

 4. #4

  Exact la asta ma gandeam cand a aparut jegul la tv….adica na,e baiat bun,nu darama castelul de nisip pe plaja justitei,sta cuminte si noi trebuie sa il aplaudam-Bravo Gigel ca nu esti rau cu copii!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint