Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Rege și șobolani

Un rîu de lacrimi și muci se revarsă peste coșciugul Regelui Mihai. E plînsetul clasei politice românești, ce-și smîrcîie nasul a jale și-și drege freza în oglindă, pe furiș, cu degetul mic ridicat.

O, Majestate, ce șobolani s-au îngrămădit să te petreacă la mormînt! Ce lepre s-au bulucit să te regrete! Dacă venea și Emil Bodnăraș aveai parte de toți prigonitorii Tăi.

Ca și cum faptele s-ar evapora ca apa, ca și cum istoria s-ar risipi ca fumul, toate curvele republicii s-au adunat, cernite, la parastasul monarhiei.

“A dovedit un exemplar patriotism  în anii grei ai exilului… A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică”, zice azi cu smerenie Ion Iliescu Areopagitul, cel care l-a expulzat pe Rege în decembrie 1990, și care a îmbătrînit între timp atît de mult, încît a uitat cum își freca mîinile de bucurie și țopăia cu generalii lui Vasile Ionel.

Regele a fost izgonit din țară de părinții bolșevici ai Partidului Social Democrat și de bătrînii fondatori ai noii Securități. O haită de javre lacome și violente, care au vrut să țină România într-un feudalism convenabil lor, și care, în 1994, i-au interzis Regelui, prin lege, să mai calce pe pămînt românesc. Nepoții lor pesediști fac azi postări pe Facebook, pot fi văzuți cum suspină în studiouri din pricina pierderii “unui mare suveran”. Securiștii afișează și ei o suferință dîrză, dau comunicate și cer cît mai multe salve de tun pentru “ultimul rege al României”.

Să nu fi fost aceste animale care azi joacă farsa cearcănelor, poate că Regele ar fi avut o șansă și, prin el, poate că am fi avut și noi.

Dar Regele n-a avut șansă nici sub regimul monarhistului Constantinescu, cel care i-a promis lui Corneliu Coposu că va face un referendum pentru forma de guvernămînt, și s-a făcut că uită.

Să privim acum cu silă către un personaj obișnuit cu plînsul, fostul președinte Băsescu, pe care nu-i exclus să-l vedem storcîndu-și ochii, ca un bețiv lipsit de memorie și de rușine, în zilele de doliu național. “A murit un fost șef de stat. Din patru am rămas trei”, a început el cu o fentă de ospătar, băgîndu-se în poza de grup a șefilor de stat, amestecați de-a valma, regi cu președinți, comuniști cu securiști. Apoi a zis: “A fost un șef de stat de vremuri grele”, adică e momentul s-o dăm pe vremuri pentru ceea ce i-am pus în cîrcă. În 2011, Traian Băsescu l-a făcut pe Rege “trădător al interesului național al României” și l-a acuzat că: “a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare”.

Valul de durere acoperă toată gama falsului. Pesediștii, pedeliștii și peremiștii nu suferă singuri, alături de ei vin flora și fauna societății promovate la tv. Ziariști care l-au insultat pe Rege, analiști care s-au șters cu monarhia la gură, ghicitoare și prostituate, oameni de afaceri cu statul, popi care au turnat la Securitate, comentatori de sport, generali care au pus umărul la expulzarea Regelui și actori bătrîni care zbierau în anii ’90,roșii la față, împotriva monarhiei se adaugă alaiului grotesc. Toți plîng un rege mort pe care l-au înjurat în tinerețe, toți vor să prindă reducere la hainele de regalist lansate la breaking news.

Dar știți ce? Poate că din această melancolie a păduchilor iese ceva folositor. Poate că bocetul ăsta unanim deschide calea unei ocazii. În fond, chiar și falsă, dragostea de rege se poate măsura la urne.

Regele Mihai are un decont de făcut cu România. Monarhia trăiește, din 1947, în ilegalitate constituțională. Niciodată de atunci istoria nu s-a confirmat prin plebiscit, iar noi am rămas cu o republică rusească pe cap, cu un soviet crescut peste vocația monarhică, așa cum cresc buruienile peste un lan abandonat.

Unirea s-a făcut sub Rege, nu sub președinți. Dacă o sărbătorim, n-ar trebui s-o facem pe jumătate. Centenarul ar trebui să cuprindă și închiderea buclei, adică întrebarea istorică asupra monarhiei.

Acești clovni împovărați de moartea Regelui, cu tristețea pictată peste zîmbet, șobolanii-politicieni care au ros mațele statului și au destrămat speranța unor generații care părăsesc țara ar trebui să se ridice pe gheruțele dinapoi și să aspire, pentru o secundă, la un grăunte de demnitate.

Coaliția de guvernare, în acord cu Opoziția, trebuie să propună națiunii, în 2018, referendumul asupra formei de guvernămînt. Ar fi, dacă s-ar putea vorbi de un omagiu, singurul omagiu potrivit, ultimul omagiu adus Regelui Mihai. Ar fi un gest politic rotund și reparator, lucid și necesar, o închidere elegantă de capitol sau deschiderea unuia nou.

Nici n-are importanță rezultatul acelui vot, important e ca el să fie consemnat și sărbătorit la un secol de la întregirea țării sub un rege. Se va vedea mai departe ce e de făcut cu el.

Șobolanii care au furat istorie în anii ’90 și urmașii acelor șobolani, care-și chițăie azi falsa jalela ușa Casei Regale, au această nesperată ocazie. Să facă bine și s-o apuce. În marea lui blîndețe, Regele o să-i ierte pentru tot ce i-au făcut.

12 comentarii

 1. #1

  da de ce nu-l propuneti pe liviu dragnea noul rege, urmat de de hilerin daca va intra la parnaee si poate in final pe radu duda singurul om care ar putea face din romania o tara !

  • #2

   a) Se scrie “de Hillerin”; b) Nu există motive să intru la “pârnaee”; c) Sunt conte, înaintea mea sunt alții. O mulțime de prinți de sânge, români, nu venetici, ca mine. Duda nu e printre ei; d) De ce sunteți cretin, totuși?

 2. #3

  EXCELENT!! Felicitari autorului! Doamne,de ce nu sunt mai multi ca dvs??

 3. #4

  :)))) bine punctat,dl de Hillerin

 4. #5

  Păi să vină barem un șoricel atunci care să chițăie: “băi oaie, armistițiul ăla de l-ai anunțat tu pe 23 s-a încheiat pe 12 ale lunii următoare!” Iar dacă-mi trebuie demnitate și curaj, eu unul o să las șobolanii să se-nghesuie în curtea lui Neagoe Craiovescu (măcar au lăsat în pace necropola Basarabilor) și-o să mă duc prin Valea Piersicului…

 5. #6

  Multumim ca existati !

 6. #7

  ACESTA este articolul scris de Buscu , ziaristul anilor de inceput al AC!
  Frumos si adevarat!

 7. #8

  Asta esta Romania de azi, o pivnita plina de mucegai, in care o statuie, ultima demna de respect, este prabusita la pamant, inconjurata de sobolani paduchiosi care o ling cu chitaieli patetice. Sanepidul!
  Superb articol, domnule Buscu! Bun raspuns, domnule de Hillerin!

 8. #9

  In constitutie scrie la art1 alin 2 ca forma de guvernamant e republica.
  Tot in constitutie, a avut cineva grija sa mai scrie, la art 152 alin 1 ca forma republicana de guvernamant nu poate face obiectul unei eventuale revizuiri.
  Actuala constitutie nu poate fi schimbata, in ceea ce priveste anumite prevederi, decat prin revolutie, lovitura de stat, schimbare ilegala de regim politic si constitutional. Acest lucru nu poate fi facut deocamdata, deoarece suntem intr-o comuniune juridica interstatala.
  Ne-am anulat dreptul de a face revolutii.
  Legal, forma de guvernamant nu poate fi schimbata de nimeni, de intreaga populatie, de toate institutiile, deoarece insasi existenta lor se bazeaza pe ordinea asta. E un contract intre ele insele.
  Acest fel de contract poate fi denuntat doar prin negarea ordinii socio-juridice.
  Regele va trai in inimile noastre. Si, poate ne vom reaminti de el urmarind-ul pe nicolae.

 9. #10

  Stimate Domnule Doru BUSCU, Va multumesc si pentru acest articol (asa cum am facut-o si la altele anterioare). Ati descris cu luciditate si “precizie chirurgicala”, ca sa folosim o sintagma by NATO – copyright, spectacolul penibil sau chiar grotesc al prea multor neaveniti care acum Îl “plâng” pe maretul nostru REGE. Am convingerea ca milioane de români au sufletele cernite, dupa marea despartire. Dar acestia nu apar pe ecrane, nicidecum la RTV (mostenitoarea “televiziunii poporului” OTV … ). Am salvat numeroase articole scrise cu bun simt si sincera amaraciune (circa 50 de pagini), le-am si trimis multor corespondenti de-ai mei. Cele 5 articole aparute în CATZAVENCII se disting prin acuitatea analizei, dublata de un anume stil satiric dar care nu impieteaza asupra spiritului acestor zile cernite. Al DV vechi admirator, Alex Carausu (din Iasi)

 10. #11

  Un articol excelent , ca de obicei . Mai exista jurnalism adevarat in Romania .

  ps: PSD face un miting in onoarea regelui !!?? Ha, ….. !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.