Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Riscul mersului pe Barna

Sub coordonarea unuia dintre foștii căprari ai poliției politice a fost pus pe piață un sondaj în care Dacian Cioloș îl zdrobește pe Dan Barna în competiția internă pentru candidatura la prezidențiale. Asta arată că războaiele interne reprezintă, alături de braconaj, de plățile cash, de prostie și de trădare, esența românismului politic. Dan Barna e, de departe, candidatul cel mai bine sincronizat cu momentul, cu aspirația subversivă a societății, cu setea de nou, cu revolta și confuzia tinerei generații, ba chiar cu noile concluzii ale grupărilor de intelligence. USR și nu Cioloș-PLUS reprezintă elanul electoral din 26 mai, USR și nu Cioloș-PLUS exprimă efortul de îmbunătățire politică, USR și nu Cioloș-PLUS are șansa rescrierii Evangheliei după #Rezist.

Chiar dacă, la borne, tensiunea celor două grupări, USR și PLUS, e dată de același tip de baterie militară, intensitatea curentului politic care le străbate e mult diferită. Chiar dacă generalii în retragere care capacitează cele două construcții tinerești au servit sub același stindard al lașității secrete, USR demonstrează o artă a inocenței cu mult peste Cioloș-PLUS.

Prin urmare, omul zilei e Dan Barna, indiferent de senzația de vertij pe care o încearcă Iohannis și indiferent de sforile Vulpii. Vulpea e, se știe, un unchi insuficient elucidat al lui Cioloș și croitorul unității meșteșugărești Doi și Un Sfert, care a îmbrăcat în dosare de-a gata și pe comandă o generație și jumătate de politicieni.

În timp ce alegerea președintelui se apropie, lui Barna i se caută cusăturile din coate și genunchi, i se scotocește prin căptușeală, i se caută ațele de care poate fi tras. Lupta politică la vedere e proiecția luptei securiste din culise. Cînd argumentele și șantajul își vor fi epuizat puterea, ies la iveală ciomegele.

Iohannis, de pildă, e genul care privește cu mulțumire cotonogirea adversarului fără să lase impresia că a ordonat-o el personal. A învățat tehnica consimțămîntului mut, în care el așteaptă înfășurat în tăcere, iar Serviciile înțeleg, după ce întreabă și nu primesc decît țîrîit de greieri, pe cine să distrugă. Cioloș e în siajul aceleiași școli de gîndire și consimțămînt, numai că el, neavînd acces la un serviciu întreg, folosește un securist din familie.

Încet-încet, pe măsură ce candidatul Barna se profilează ca pretendent la Cotroceni, Iohannis și Cioloș, cele două brand-uri hrănite cu steroizi la cantina statului subteran, își fac din el o țintă comună. Întrebarea e: poate Barna să reziste, atît în plan personal, cît și de intelligence? Adică: e generalul C. mai competent decît alți generali? E depozitul lui de dosare mai adînc, e rețeaua lui de presă mai servilă și mai disciplinată, sînt resursele lui financiare mai mari?

Tristețea acestor întrebări izvorăște din înapoierea generală a țării și din miza practică a președinției. Noul președinte va numi noii procurori-șefi și noii șefi de Servicii. După această propoziție, democrația își redobîndește drepturile întunecate și libertățile perverse. De la această stare de fapt se construiește următorul deceniu. Nu de la proiecte de țară sau planuri de dezvoltare în forță a economiei, nu de la pacte politice sau sociale. De aceea, lupta pentru putere ajunge să fie grea și pentru cei pe care îi ocrotesc generalii.

Așa cum arată acum lucrurile, Dan Barna poate ajunge președinte doar dacă mimarea democrației va depăși în argumente negocierea dintre bandele securiste.

2 comentarii

  1. #1

    in afara de uzurparea lui Nicusor Dan, cu ce realizari marete se recomanda Barna?? e ca vascul: a apartu agatat de Nicusor Dan, acum a migrat si s-a agatat de Ciolos….. doar pentru a se cocota cand mai sus. N-are ideologie, n-are mama,n-are tata…n-are mana de dat, doar de luat /de apucat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.