Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România reeducată

De data asta, victoria și înfrîngerea sînt greu de deosebit, fiindcă rezultatul alegerilor a fost stabilit de voturile împotrivă. În mare măsură, românii care l-au făcut pe Klaus Iohannis președinte au votat contra Vioricăi Dăncilă, iar cei care au dus scorul înfrîntei la peste 30% au votat contra învingătorului. Oamenii au votat pe bază de furie, de silă, de revoltă. Nimeni n-a văzut sau auzit proiectele desfășurate ale candidaților. Nimănui nu i s-a făcut cinstea unei explicații. Pentru alegători a fost vorba mai puțin de alegeri și mai mult de legitimă apărare.

Cu toate astea, victoria e consemnată net în dreptul realesului Iohannis. E o mare izbîndă a liberalilor, prima din istorie. Într-o lume ideală, acest al doilea mandat al președintelui Iohannis, așezat într-un context de refacere a moralului și a puterii politice a dreptei, ar trebui să îndrepte, în sfîrșit, România spre epoca construcției, a păcii sociale, a dezvoltării, a renașterii naționale și a recuperării europene. Într-o lume ideală, această înfrîngere categorică a PSD ar trebui să conducă stînga la concluzii raționale și să împingă partidul-mamut către o reformă radicală a practicilor și personalului.

În lumea reală, însă, lucrurile nu stau așa. În acest spectacol de dominare e tot atîta bună intenție cîtă democrație s-a pus, adică tot mai puțină. Logica puterii cere tot mai multă putere, năravurile devin conștiință politică, iar monștrii născuți în acest ospiciu își fac de cap. Aria cercului ne cuprinde pe toți și ne sufocă, fiindcă cercul se strînge, ne rămîne mic la fiecare ciclu electoral. Trăim în cercul nostru strîmt, cum zice poetul, alături de numărul Pi, condamnați la o răbdare pentru care nu avem destul timp.

Klaus Iohannis a anunțat deja că se implică în formarea unei noi majorități, ceea ce arată că România lui normală se răsfrînge într-o oglindă care deformează. Nici nu are altceva de făcut, fiindcă, în lipsa totală de idei pe care a prevestit-o campania electorală, nu-i rămîne decît să pună mîna pe par. O guvernare minoritară poate fi făcută majoritară cu ajutorul noilor procurori-șefi, propuși de achitatul Orban și numiți de protejatul Iohannis. Apoi, cum 2020 e an electoral, sezonul ideilor fixe se va prelungi: PSD va intra în programul de tortură penală, ca să înțeleagă pe deplin reeducarea pe care i-a promis-o Iohannis în fantasmele lui totalitare. Pentru cei care au deschis mai tîrziu cărțile de istorie, reeducarea a fost cea mai violentă metodă de tortură și exterminare, folosită în lagărele comuniste din România anilor 1949-1952. Reeducarea a ucis tineri, a mutilat definitiv sufletul celor care au supraviețuit, dar nu s-a găsit nimeni, între seniorii PNL, martori ai grozăviei, care să îndrăznească să-l pună la punct pe “politrucul” luat de val. Așa că 2020 va fi un an închis pentru evoluție, un an oficial anti-PSD, de hăituială și conflict, în care președintele României normale va stoarce din lămîia stîngii ultima picătură de ură, convertibilă în votul de la locale și parlamentare.

La rîndul lui, PSD va da tîrcoale reformei interne cît să vadă lumea că are remușcări, iar apoi își va vedea de drum, o va ține langa cu unitatea, cu recuperarea electoratului și, în mod fatal, cu presiunea statului paralel. PSD e pe buza prăpastiei, iar cazmaua cu care i se sapă mormîntul e fabricată la Kiseleff. Orbirea, lăcomia și lașitatea i-au dăruit o mare înfrîngere, de fapt o ocazie providențială. Zdruncinătura poate fi transformată în deșteptare, în schimbare, în transformare, fiindcă România e o țară prea înapoiată ca să-și permită să se lipsească de un partid de stînga.

Intrăm, așadar, după cum spunea președintele Iohannis, în epoca României moderne. Modernizarea e un cuvînt cu faimă rea, care și-a făcut, prea multă vreme, culcuș în gura securistului Petrov. De aceea, tot ce e de sperat acum e ca Iohannis, care moștenește instituțiile, longevitatea și partidul lui Băsescu, să-și păstreze bunele reflexe de ageamiu și să dea un înțeles greșit modernizării care ne poate arunca iarăși în trecut.

1 comentariu

  1. #1

    Mda, modernizarea aia, pe baza de taieri, ciuntiri si antagonizari sociale…Aia, care a dus la demiterea reusita a Basepetrovului.Numai Monica Vodca Macovei mai credea in furtul electoral masiv. Ca, nu-i asa, asta spune presa…Care presa, care voturi, care furt ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.