Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sărăcirea resemnată

Dacă e să întrebi în stânga și-n dreapta, toată lumea îți va spune că, din punct de vedere economic, este rău. Da’ rău de tot, cum n-a mai fost de multă vreme în Munții Carpați, de pe vremea când poeții participau la vânători ale foametei, mâncând și plângând. Asta ne zic și știrile, asta ne spun și datele statistice. România a împrumutat 223 de miliarde de lei (peste 45 de miliarde de euro) în ultimii doi ani, aproape dublându-și în perioada asta datoria externă pe care o avea la final de 2019. Foarte mulți bani care nu se văd nicăieri. Adică se văd în pensii, salarii și compensări de criză. Doi ani, țara n-a produs, așa că a trăit din împrumuturi, în ciuda clamatelor investiții care, în realitate, nu există. Așadar nu mai există vreun dubiu că prețurile au luat-o razna, economiile populației se cam topesc și că sărăcia vine galopând pe caii celor patru călăreți ai apocalipsei.

Ciudată este, prin urmare, lipsa de reacție a oamenilor. Pe ei îi afectează direct scumpirea energiei, inclusiv a carburanților, pe ei îi afectează majorarea accelerată a prețului la alimente și la toate utilitățile. Dar tot ei sunt cei care privesc resemnați la tăvălugul care-i așteaptă, sperând că drobul de sare n-o să le pice în cap de pe sobă. Între timp, însă, se așază și mai temeinic sub bolovanul translucid aflat în echilibru instabil, ba își mai invită și familia să aștepte apocalipsa.

În 2010, când începuse să fie, de asemeni, greu, au ieșit sindicatele în stradă, să protesteze că s-au tăiat salariile cu 25%. Au protestat scălâmbăindu-se pe „Dansul pinguinului“, s-au mai învârtit puțin prin Piața Victoriei și au plecat fericiți acasă. Probabil cam asta vor face și în următoarele luni, când vor avea din ce în ce mai puțini bani în buzunare.

De fiecare dată, atunci când dă de greu, românul adoptă resemnarea asta cu aer de înțelepciune. Își mai pune un cojoc pe sub maieu, să nu-i fie frig, mai lungește ciorba, mai face el ceva, o ghidușie, o șolticărie, cu gândul că o să treacă și asta. Pare că doi-trei ani de prosperitate precară îi ajung să-și încarce bateriile pentru un deceniu de sărăcie agresivă.

Nu prea poți gândi proiecte de țară în condițiile astea, pentru că oricărui politician îi este extrem de ușor să nu facă nimic realmente important atunci când știe că i se vor înghiți cam toate măgăriile, ba va mai fi și aplaudat. Nu funcționează nici gândul de a lăsa o moștenire trainică pentru generațiile viitoare. Dacă noi ne-am chinuit, să se chinuie și ele, pare a fi motto-ul național.

Câți mici poți cumpăra oare din voucherele de 250 de lei pe care le va da Guvernul din două în două luni românilor cu mari nevoi financiare? Căci cât va mai exista un mic de rostogolit pe grătar, câtă vreme țuica și vinul de casă nu vor dispărea din cămările nației, România nici măcar nu va accepta să știe cât de săracă este și cât de săracă se pregătește să fie în continuare. Iarna viitoare o să coste 3.000 de lei întreținerea lunară pentru garsonieră? Dă-o dracului, nu vezi că e soare? Și ai grijă la cărbunii ăia, că se stinge naibii focul!
2 comentarii

 1. #1

  Nu va face nimeni nimic! În România, ca peste tot în lume, schimbările s-au produs atunci când gașca de hoți de la putere a fost alungată de lângă ciolan de gașca de hoți din opoziție! Ajutată sau nu din afară!
  Dacă se va plăti haraciul, găștile ne vor jupui sistematic, când una, când cealaltă, când amândouă odată, vezi situația actuală.
  Dacă dumneata, care scrii la gazetă și ești citit de atâta lume, nu ai absolut niciun impact, ce putem face noi ceilalți? Să ieșim în stradă și să luăm bastoane pe spate, gaz în nas și apă în cap, ca în 10 august?
  Să privim apoi cum bătăușii sunt decorați?
  N-are farmec!

 2. #2

  La fel de naucitoare ca resemnarea actuala este inflacararea cu care aceiasi romani au iesit in strada in ultimii ani sa azvarle cu placuta suedeza pentru cele mai mici nimicuri.

  Daca pragul la abuzul in serviciu sau „paguba” a doua salarii de ingrijitoare la Protectia Copilului Teleorman i-a inflacarat pe atatia romani sa intoneze in strada opinia politica ce li s-a intors de unde a iesit ca un bumerang, foamea, preturile si imprumuturile de zeci de miliarde pare ca nu-i impresioneaza. De ce? Teoria mea: pentru ca romanii sunt popor dupa chipul si asemanarea robotului de la Cotroceni. Nu stiu si nu-i intereseaza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.