Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Singur împotriva nimănui

Probabil că luni, puțin după ora 10, președintele Klaus Iohannis s-a urcat pe bicicletă și a început să se plimbe prin decorul care a îngrozit-o atât de tare pe Tatiana Niculescu Bran.

Copleșit de însemnătatea gestului pe care l-a făcut, respectând Constituția și decizia CCR, președintele a început să se ciocnească de “mobilierul vetust din vremea comunismului”, să lase urme de noroi pe “covoarele înflorate pe fond roşu închis”, să se înfigă cu furie în “perdelele grena”, să facă trick-uri pe “canapelele cu perne de catifea de un gust îndoielnic” şi, vlăguit, să se lase copleșit, în final, de “mirosul îmbâcsit al hotelurilor comuniste” care domină Palatul Cotroceni.

Într-o astfel de zi, mai mult decât în oricare alta, “doamne în halate au aerul că trebăluiesc de zor”, pândind un semn de viață din partea celui ales în 2014 de către 6.288.769 de români, iar “nişte oameni copleşiţi de respect deschid şi închid uşi”, sperând că-l ventilează, astfel, pe șeful statului.

Dar ce să mai ventilezi?

Luni, 9 iulie 2018, trimițându-și purtătoarea de cuvânt să comunice necomunicabilul inevitabil, Klaus Iohannis s-a recunoscut, asemeni lui Emil Constantinescu, învins de sistem.

Sistemul l-a împins din spate în ultimii ani, convingându-l că, dacă e băiat cuminte, n-are de ce să se teamă. Sistemul l-a lăsat din brațe acum, după ce l-a băgat într-o fundătură din care chiar și bicicliștii amatori s-ar fi prins că nu pot să iasă.

Nu este prima dată când Klaus Iohannis nu înțelege prevederile legilor din România. În februarie 2014, Crin Antonescu l-a propus drept vicepremier și ministru de Interne. Presa l-a întrebat pe candidatul sibian dacă va renunța la funcția de primar, iar acesta a zis că nu, în nici un caz, pentru că au fost și premieri care și-au păstrat funcția de primar, deci nu e nici o problemă. Era. De pe vremea lui Ciorbea se mai schimbase legislația, iar funcția de primar nu putea fi cumulată cu nici o altă funcție publică.

În noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a dat o decizie irevocabilă prin care președintele își pierdea calitatea de proprietar al casei-amiral din flota caselor sale sibiene. Președintele a declarat atunci că este o decizie care-l nemulțumește și că va căuta împreună cu avocații o cale de atac la decizia irevocabilă. A încercat un recurs în anulare, dar în februarie 2017 a fost respins și acesta.

Pe 30 mai 2018, Curtea Constituțională a emis decizia prin care stabilea existența unui conflict constituțional între Președinție și Guvern și îl obliga pe președintele României să semneze decretul de revocare a șefei DNA. Președintele a spus că nu face nimic până nu apare și motivarea CCR. Iar după ce aceasta a apărut, și-a mai îngăduit o lună și ceva pentru a o citi și a o aprofunda.
Era destul de clar că președintele Iohannis nu avea altă alegere corectă decât să respecte decizia 358/30.05.2018 a CCR. Dar, timp de o lună, atât președintele, cât și fanii săi au sperat într-o minune. Mulți au crezut că anul 2012 se poate întoarce și că partenerii externi vor face zid în jurul Laurei Codruța Kövesi așa cum au făcut în jurul lui Traian Băsescu, făcând încălcarea Constituției acceptabilă.

Nu s-a întâmplat, pentru că nu avea cum să se întâmple. Europa a făcut multe concesii, dar (pentru că și politrucii de la Bruxelles au, totuși, alegători) nu putea, acum, să îndemne un președinte afiliat să încalce Constituția de dragul unui procuror. Mai ales că, deși vocea lor nu ajunge decât arareori în România, alegătorii europeni sunt mult mai îngrijorați de posibilitatea ca într-o țară UE serviciile secrete să decidă mersul Justiției.

“Avem președinte!”, au urlat admiratorii atunci când Iohannis a refuzat să semneze revocarea cerută de ministrul Justiției. “Avem președinte!”, s-au bucurat aceiași admiratori atunci când alesul a început să rânjească plin de subînțelesuri, amânând inutil o semnătură pe care n-o putea evita.

Luni, după ce și-a trimis, bărbătește, purtătoarea de cuvânt să încaseze în locul lui antipatia admiratorilor doamnei Kövesi, Klaus Iohannis și-a ratat al doilea mandat prezidențial.

Pe care, oricum, nu-l merită, pentru că timp de aproape patru ani nu a făcut absolut nimic pentru a se ridica la înălțimea speranțelor investite în el.

Să te îmbraci în geacă roșie și să ieși în stradă împotriva Guvernului nu e un proiect de țară. Să te folosești de tribuna prezidențială pentru a emite semnale de ură, vorbind despre penali, nu este un proiect de țară. Să te faci remarcat doar prin absențele inoportune și concediile nepotrivite este un proiect personal, poate, dar nu un proiect de țară, în nici un caz.

Sistemul s-a folosit de Klaus Iohannis pentru a-și rezolva problemele, iar atunci când și le-a rezolvat măcar parțial, i-a pus decizia CCR în brațe și l-a trimis la plimbare. Încă un an și jumătate, președintele mai beneficiază de deplasări decontate, de locuință de serviciu pe malul Herăstrăului și de alte câteva dintre avantajele care i-au luat ochii atunci când a ajuns în prima funcție din stat.

De luni încolo, preedintele Iohannis este, însă, singur. Prin sălile prăfuite ale Palatului Cotroceni, călare pe bicicletă sau simplu pieton, președintele își va consuma solitudinea rânjind plin de înțelesuri ascunse la oglinzi, luându-se la trântă cu draperiile, răstindu-se la paltoanele din cuier și lovind năpraznic în covoarele vetuste. Votat în 2014 de 6.288.769 de oameni, Klaus Iohannis a rămas acum să lupte singur. Împotriva nimănui.

1 comentariu

  1. #1

    Foarte bine punctat. Presedintele e neispirat, merge prea mult pe calea “sfatuitorilor”care ii picura venin si-l arunca aproape la propriu de pe ….bicicleta. Cred ca ar face bine sa urmeze cutuma, si sa-si ia intr-un final si casca, petru ca jocul a devenit periculos de-a dreptul..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.