Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Slava Vova!

Într-o singură zi, și aia de duminică, Volodimir Zelenski a făcut trei lucruri senzaționale pe drumul spre beatificare și, apoi, canonizare ca sfânt al oricărei noi religii se va naște din tragedia ucraineană.

Președintele Volodimir Zelenski a interzis 11 partide politice din Ucraina, pentru că erau rusofone, antiliberale sau eurosceptice. Erau, cele mai multe, exact așa. Rusofone, împotriva integrării în NATO sau UE, cu legături extrem de strânse cu Rusia. Unele dintre partide nu mai participaseră la alegerile naționale de vreo douăzeci de ani, altele de mai puțină vreme și, din 11, zece nu se aflau în actualul Parlament ucrainean. Unul dintre partide, însă, Platforma Opoziției – Pentru Viață, are astăzi 39 dintre cele 450 de locuri ale Parlamentului. La alegerile din 2019, Platforma Opoziției – Pentru Viață a obținut 1.908.087 de voturi, însemnând 13% din opțiunile ucrainenilor prezenți la vot. Asta nu înseamnă că nu este un partid rusofil sau că președintele partidului nu are legături foarte strânse cu administrația lui Putin. Cele 11 partide, indiferent că se aflau sau nu în Parlamentul Ucrainei, aveau, înainte de război, cam trei-patru milioane de susținători. Aproximativ 10% din populația țării.

În aceeași zi, președintele Volodimir Zelenski a mai semnat un decret, prin care toate canalele de televiziune din Ucraina care emit la nivel național vor fi strânse într-o singură platformă, pentru că în aceste vremuri este nevoie de o „politică informațională unificată“.

Și, în aceeași sfântă zi de duminică, de care invadatorilor ruși nu le-a păsat, continuându-și atacurile și bombardamentele, actorul, scenaristul și regizorul Volodimir Zelenski a lansat un scurt film. În primele cadre ale filmulețului îl vedem pe Zelenski, însoțit de staff-ul său, defilând cinematografic prin fața camerei. Apoi, pe fundalul imaginilor care prezintă ororile invaziei rusești, ascultăm vocea domnului Zelenski descriind, într-o engleză impecabilă, ceea ce vedem. Când se termină partea despre orori, începe, plină de speranță, partea despre viitor și reconstrucție. Aceeași voce a domnului Zelenski, în aceeași engleză impecabilă, li se adresează ucrainenilor, spunându-le ce viitor luminos îi așteaptă după ce vor învinge în acest război.

Doar 18% din ucraineni, însă, vorbesc limba engleză. Nu poporului ucrainean, așadar, i s-a adresat Volodimir Zelenski realizând acest filmuleț, cum nu parlamentelor străine le vorbea atunci când li se adresa în ucraineană. Printre bombe și dărâmături, Volodimir Zelenski și-a găsit timp să realizeze un film pentru export, unul care, probabil, va lua multiple premii la festivaluri internaționale. De film mai puțin, dar cu siguranță la festivaluri de publicitate. Cred că la festivalul de publicitate de la Cannes i se va dedica o secțiune specială, pe care desigur o va câștiga.

Dar oare asta era tot ceea ce putea Volodimir Zelenski să facă în situația actuală? Tot domnia-sa ne spunea, recent, câți copii mor pe minut în Ucraina, câți ucraineni pleacă din țară în fiecare secundă. Oare câte zile, contorizând minutele și secundele aferente, a durat realizarea filmului? Câte duble s-or fi tras numai al înregistrarea voice-over-ului? Câți copii ucraineni or fi murit în timp ce Volodimir Zelenski era în studio, câți ucraineni or fi rămas fără case în timp ce se monta filmul, câți au trecut granița spre un viitor incert în timp ce se randau efectele speciale?

Asta era prioritatea eroului Zelenski în timp ce…?

Bun, asta este meseria de bază a lui Volodimir Zelenski, asta face el în vremuri de criză profundă. Biden e avocat, deși n-a profesat niciodată. Greu de spus ce face cu adevărat în momentele astea. Macron e bancher. Măcar, în caz de război, el s-ar ocupa de banii Franței, la fel cum Klaus Iohannis ar da lecții de fizică poporului. Fiecare întorcându-se la profesiunea de bază, asemeni domnului Zelenski. Care, de departe, este cel mai câștigat. Ca actor poate interpreta fără greș rolul apărătorului democrației, ca președinte poate suspenda democrația pe care o apără actorul, având grijă să nu mai existe nici presă care să-l poată critica, în numele politicii informaționale unificate.

Slava Vova!
11 comentarii

 1. #1

  De, actor!

 2. #2

  Aţi reuşit să evitaţi a ne explica cât de natural, motivat şi justificat e domnul Putain în acţiunea lui de a anihila acest „saltimbanc” pe care ni-l dezvăluiţi rânjind cu bucile până la urechi!

  • #3

   a) Nu am folosit cuvântul „saltimbanc” și nici nu cred asta depsre domnul Zelenski.
   b) Ieșiți, naibii, din mentalitatea asta comunistoidă. Dacă îmi permit (vai!) să atrag atenția supra unor derapaje, din ce în ce mai dese și mai grave, nu înseamnă că susțin ceea ce face Putin.

   • #4

    de ce-i raspunzi? individul e un simplu trol al sri-aripa cia

    • #5

     Ba, să mă scuzi: apreciez răspunsul cel puțin în aceeași măsură ca și articolul!
     La ce bun spațiul lăsat comentatorilor dacă nu există dialog cu semnatarul? Da, trolarea e pierdere de timp. Dar lăsarea acuzelor (îmbrăcate în diverse forme, după puterea trolului), scade impactul articolului și viitoarele așteptări ale cititorului.
     Părerea mea, cum zicea nea Nicu Văcăroiu 😉

   • #6

    Este ok materialul. Arată ce ușor se derapează de la democrație la dictatura. Are susținerea americanilor și îl doare la bascheți de popor! Simplu!

 3. #7

  Păpușării din spatele păpușii, regizorii și scenariștii din spatele actorului nu au finețea și talentul necesar. Pare că efectul dorit a se obține din show-ul oferit nu este la nivelul așteptărilor. La bugetul disponibil se putea apela la nume mari in branșă…

 4. #8

  Da , a sărit calul cu partidele alea și cu presa. Prima parte a articolului e potrivită.
  A doua parte însă e o răutate fără rost.

 5. #9

  Va felicit pentru curaj. Putini jurnalisti mai au “sange in penita” sa scrie obiectiv situatia. Deja, a fi obiectiv, este sinonim cu “a fi impotriva”, orice parere, indiferent ca este argumentata sau nu, daca nu este conforma curentului principal este infierata si supusa oprobiului public. “Curajul” incepe sa devina “pasare rara”

 6. #10

  Nu vad un derapaj de la democratia liberala. Situatii extreme necesita masuri extreme. Ucraina e in stare de razboi si e reglementata prin decrete speciale. Sunt conditii speciale in care statul de drept liberal si democratic nu poate functiona corespunzator. Aflandu-se in stare de razboi cu un invadator, conducerea ucraineana a interzis partide si organizatii mass-media pro-inamic. E bunul lor drept de a proceda in asa fel precum si de a apela la legitima aparare.

 7. #11

  La un moment dat al istoriei, presedintele de atunci al Frantei,François Mitterrand, la protestele impotriva deciziei de dezvoltare a armelor nucleare al populatiei a raspuns cu o replica celebra : protstatarii sunt in vest iar armele nucleare in est. Fiecare intelege ce vrea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.