Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Soarele și tenisul întăresc Justiția

Cătălin Predoiu este unul dintre cei mai nevăzuți miniștri ai cabinetului Ciucă. Nu vorbește el însuși, nu se vorbește despre el, nu se agită mai nimeni să-i dea zor cu etern modificatele legi ale Justiției și, în general, omul e de o discreție soră cu dispariția. Dacă n-ar mai posta din când în când pe Facebook, probabil ne-am trezi într-o bună zi cu un mesaj de la RO-Alert: „Ministru al Justiției, dispărut de la îndatoririle publice de aproximativ un an, răspunde la numele de Cătălin, nu-și mai amintește nimeni când a fost văzut ultima dată!“.

Atât de absent fiind din viețile noastre, ne-am și mirat că domnul Predoiu a ieșit puțin din starea-i vegetativă pentru a transmite un mesaj important pentru patrie în contextul scandalului legat de dopajul Simonei Halep. „Cred în nevinovăția Simonei Halep față de acuzațiile de dopaj. Prezumția de nevinovăție este valabilă și în astfel de situații“. Așa grăit-a ministrul Justiției din România, dovedind că îi pasă, că nu poate lăsa un simbol al patriei noastre să sufere de acuzații nefondate. Căci da, nefondate sunt acuzațiile dacă domnul Predoiu deja a declarat-o nevinovată pe Simona Halep, după care, într-o extorsiune a unui degajament logic, a invocat prezumția de nevinovăție.

Oricine poate avea o părere legată de ceea ce i se întâmplă Simonei Halep zilele astea. Sau, mai exact, ce i s-a întâmplat la sfârșitul lunii august, când avea în organism substanțe care nu aveau ce căuta acolo. În cazul domnului Predoiu, însă, părerea respectivă ar fi fost de ținut într-un seif, departe de ochii și urechile curioșilor. Tocmai pentru că, ministru al Justiției fiind numitul, nu prea are de ce să emită păreri asupra unei proceduri care tocmai trece din faza științifică în cea procedural-judiciară.

Vorbind, însă, neîntrebat, Cătălin Predoiu tocmai a dat idei salvatoare unei întregi categorii de cetățeni. Acei cetățeni care-și susțin nevinovăția cu încrâncenare de fiecare dată când, aflându-se la volanul mașinii, în mers, sunt opriți de către polițiști, testați și se descoperă că au consumat fie băuturi alcoolice, fie droguri, aflate pe lista substanțelor interzise șoferilor, atât amatori, cât și de performanță.

De obicei, în cazul șoferilor depistați cu alcool sau droguri în urma testelor rapide, li se suspendă automat permisul de conducere, pentru diverse perioade. Unii cer și proba B, prin prelevare de mostre de sânge, care este testat la rându-i. Dacă și proba B este pozitivă, suspendarea permisului poate fi însoțită și de dosar penal, în funcție de concentrație. Și cam asta este tot. Prezumția de nevinovăție funcționează și în cazurile respective, dar numai până când vorbesc aparatele de testare. După aia cazul se închide rapid.

Ei bine, ministrul Justiției din România ne spune că nu este chiar așa. Dacă, depistată pozitiv de testul antidoping, atât la proba A, cât și la proba B, Simona Halep mai beneficiază de prezumția de nevinovăție, atunci înseamnă că orice șofer pe care Poliția îl declară sub influența alcoolului sau a drogurilor beneficiază de aceeași prezumție și nu trebuie să luăm de bune, din start, rezultatele testelor. De exemplu, în cadrul unui proces de durată, șoferul poate pretinde că a fost trădat de staff, care i-a strecurat alcool în organism, fără știrea lui. Poate că antrenorul, îngrijorat de performanțele slabe, i-a pus vodcă în pahar, în loc de apă. Poate e vina fizioterapeutului, poate a medicului, care i-a injectat alcool sau droguri. În orice caz, se poate, nu-i așa, ca șoferii să nu fie ei de vină, ci să fie victime ale anturajului, ale unor conspirații și, în general, ale unor factori independenți de voința lor. Dacă aș lucra în HoReCa, aș începe să mă gândesc serios la o schimbare de carieră, căci Cătălin Predoiu tocmai a deschis larg drumul spre condamnarea barmanilor și chelnerilor pentru faptul că mulți clienți de-ai lor conduc sub influența alcoolului.

Totuși, e bine că ministrul Justiției s-a pronunțat și el pe subiectul săptămânii. Altfel am fi continuat să ne dăm multă vreme cu părerea asupra cauzelor care fac posibile legile Justiției în formele actuale și viitoare. Când cei care le gândesc și supun la vot sunt asemeni domnului Predoiu, legile n-au cum să fie altfel decât tâmpite. Căci, în definitiv, cu cine să semene și ele?
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint