Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Toader s-a făcut băiat mare

Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe tehnica scuipatului printre dinți și alfabetul înjurăturilor birjărești.

Am mai povestit cu o altă ocazie cum l-am cunoscut pe tatăl său în anii dezghețului, în vara lui ’68, cînd fostul pușcăriaș politic își retrăia adolescența, permițîndu-și să umble desculț pe caldarîmul Căii Victoriei, cu sandalele legate pe umăr, cu blugii ușor tociți și cu un batic înflorat la gît ce-i atîrna într-o doară peste cămașa apretată de borangic.

Cine și-ar fi închipuit că acel hippiot de cincizeci de ani, cu trăsături de efeb, era eseistul de viță nobilă Alexandru Paleologu care tocmai debutase în literatură odată cu progenitura unui lăcătuș mecanic din Slobozia?

Ceva mai tîrziu, la restaurantul Casei Scriitorilor, l-am zărit pe Toader în uniformă de clasa întîi sorbindu-și tacticos supa în compania octogenarului critic literar Șerban Cioculescu și a pișicherului orator Petre Țuțea care, rîzînd din toate foalele, teoretiza tehnica de război a românilor ce-i vor bate măr pe muscali numai atunci cînd și babele de la țară vor mulge vaca cu pușca Mannlicher sprijinită de ugerul ei.

Toader ciulea urechile doar cînd bătrînii domni aduceau în discuție eseurile lui Montaigne. Atunci copilul lăsa lingura pe marginea farfuriei și, scoțîndu-și caietul dictando din ghiozdan, își nota chestiunile esențiale.

Cred că e inutil să vă mai dezvălui că, atunci cînd era dus de mînă la școală, Toader aducea cu un părinte ușor îngîndurat și gîrbovit de griji, în vreme ce Alexandru strălucea ca un adolescent de trei ori mai înalt decît ciudatul său părinte.

Ieșit din închisoarea Sorbonei, Toader încearcă să-și recupereze și el adolescența ofilită între zidurile scolastice și n-ar fi exclus, după ce l-a învățat Băsescu să înjure, să-l vedem trăgînd pe șestache cîte o cinzeacă la umbra Palatului Cotroceni.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    Vazand titlul, am crezut ca va referiti la nea Tudorel sluguta de la Iashington. Si ala s-a facut baiat mare, de cand a disparut stapanul, nea Livache.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.