Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Urăște-ți poporul așa cum te urăști pe tine însuți!

Un ghid de turism din Delta Dunării își ridică, săptămâna trecută, drona și filmează in extenso de-a lungul Canalului Bâstroe. Pe teritoriul Ucrainei, țară aflată în război.

Moldova și-a închis spațiul aerian, acum vreo două-trei săptămâni, pentru că, cel mai probabil, un copil de oligarh și-a scăpat din mâini balonul umflat cu heliu. Ucraina, care anunță toate țările din jur despre rachetele rusești care le tranzitează spațiul aerian, Ucraina, care poate ținti și țânțarul în zbor deasupra teritoriului său suveran, Ucraina, țara care a dat lumii Fantoma din Kiev, doborâtorul de avioane din jocuri video, nu are nicio problemă să lase o dronă să filmeze minute bune o zonă strategică precum canalul Bâstroe, pe care circulă nave care duc afară din țară grânele ucrainene și nave care aduc în țară armamentul de care Ucraina are atâta nevoie. fabulos, nu? Uimitoare deschidere pentru jurnalismul cetățenesc.

Nimeni dintre cei implicați, din partea română, americană, europeană în transportarea de ajutoare umanitare în Ucrania, în ultimul an, nu a fost lăsat să facă vreo fotografie cu depozitele în care ajung ajutoarele umanitare. Jurnaliștilor acreditați în Ucraina le sunt interzise orice alte imagine cu excepția celor aprobate de către partea ucraineană. Ziariștii care au îndrăznit să filmeze/fotografieze și altceva decât le-au permis ucrainenii au fost cel puțin expulzați. Din fericire, în ultimele 9-10 luni nu a mai murit în Ucraina niciun ziarist străin. Dar, în primele luni, câtă vreme prin țara vecină umblau brambura și jurnaliști indisciplinați, în general freelanceri, care nu înțeleseseră cum și cât au voie să-și facă meseria, s-a mai murit. Câte un glonț rătăcit, rusesc, ajuns la sute sau mii de kilometri de linia frontului…

Ei bine, în condițiile astea, un simplu ghid de turism din Deltă dă lecții presei românești, diplomației românești și așa mai departe.

Iliuță Goean, căci așa se numește ghidul, reușește să-și ducă drona pe teritoriul Ucrainei, să filmeze liniștit o mare parte din canal, fără să aibă nici cea mai mică problemă. Nu-i dă nimeni drona jos, nu-l fugăresc grănicerii, e totul în regulă.

În același timp, șalupele românești așteaptă aprobări peste aprobări de la autoritățile ucrainene pentru a putea măsura adâncimea canalului Bâstroe. Nu e prea sigură zona, ni se spune. probabil că ar fi nevoie de o escortă formată din crucișătoare, submarine și minim 2-3 portavioane pentru ca cele 3 șalupe să poată măsura în siguranță adâncimea canalului. Dar pentru ca pe canal să intre crucișătoare, submarine și portavioane, este nevoie ca acesta să fie adâncit. Trebuie să înțelegem, așadar, că atunci când șalupele românești vor ajunge pe canal (zilele astea, anul acesta, peste 2-3 ani) și vor constata că s-a dragat mult peste adâncimea de 3,5 metri, acest lucru nu s-a făcut decât pentru a asigura securitatea șalupelor românești.

Să te arunci (poate benevol, poate nu) în apărarea necondiționată a unei țări străine, în dauna probabilă a intereselor propriei țări și ale propriului popor nu înseamnă, neapărat, trădare. Uneori poate însemna doar că ești un egosexual trist, care, măcinat intern de nefericire, nu face decât să-și urască aproapele ca pe sine însuși.

Nu suntem, însă, aici ca să judecăm. Nu e treaba noastră, treaba noastră este, se pare, să ne facem că nu vedem și nu înțelegem. Generațiile viitoare, pe care le vom fi lăsat fără nimic, nu vor judeca nici ele. Ne vor condamna direct.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

2 comentarii

  1. #1

    Ma bucur ca mai citesc si altceva decat ,,Slava Ucraina”.
    Asemenea articole care prezinta realitatea , ar trebui scrise de mai multi confrati de-ai d-voastra, dearece adevarul trebuie sa fie esenta democratiei.
    Felicitari !

  2. #2

    Cîrcoteală de dragul cîrcotelii. Pentru hrănit destui care nu pricep gravitatea acestui război.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint