Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Virusul Andrușcă

Șeful FBI la București, David Varner, s-a întîlnit cu noua șefă a DNA, INTERIMARA Anca Jurma, dar nu s-a întîlnit cu noul șef al DIICOT, DEFINITIVUL Felix Bănilă. E de mirare una ca asta, mai ales că FBI are în obiectul de activitate tocmai ceea ce are DIICOT, adică criminalitate organizată și terorism, fără să aibă cîtuși de puțin menționată instrumentarea dosarelor politice.

Dar, așa cum se știe, recunoștința pe care o datorăm partenerului strategic e una care nu pune întrebări, e o recunoștință mută de admirație și topită de iubire, încărcată de sentimentul deplinei dependențe și al infinitei acceptări. Și totuși, America se joacă cu dragostea ce i-o purtăm așa cum se juca erotica Florica din satul Pripas cu Ion al Glanetașului.

Pe fondul acestei suferințe să trecem, însă, la subiectul principal.

Majoritatea PSD-ALDE nu înțelege povara dureroasă a prostiei și continuă să guverneze cu o echipă de neaveniți. Guvernul Dăncilă umblă poticnit în propria incapacitate, bîjbîie prin labirintul necunoașterii și, așa cum se întoarce criminalul la locul crimei, revine la studiile lipsă din liceu și facultate. Chiar dacă democrația îți îngăduie să faci din orice dobitoc senator și din orice ticălos ministru, există o limită a imposturii care nu trebuie depășită. Ideea de a-l pune pe unul ca Dănuț Andrușcă să conducă Ministerul Economiei nu aparține, în mod sigur, speciei Sapiens.

O remaniere e necesară, o schimbare în forță a miniștrilor slabi, incompetenți, invizibili și, deci, oricum inexistenți e urgentă. Pe Viorica Dăncilă n-o poate schimba nimeni, nici măcar divinitățile politice din sudul țării, fiindcă PSD-ALDE pot pierde guvernarea. Dar o mare parte din miniștrii ceilalți pot fi retrași în viteză.

Pe lîngă Andrușcă ar trebui să dispară Lucian Șova de la Transporturi, un infatuat blocat în suficiență, care face umbră degeaba proiectelor de infrastructură. Valentin Popa, de la Educație, semidoct și conflictual, încurcînd și mai tare nodul făcut de Cati Andronescu și de atîția alți inamici ai școlii, trebuie să plece și el. Anton Anton de la Energie e un profesor prăfuit de hidraulică, ce doarme pe oportunitățile energetice ale României așa cum dorm pe jar fachirii morți. La fel, Teodor Meleșcanu, bătrînul mareșal SIE, uitat în rețea din vremea cînd Securitatea căuta băieți înalți, explică, prin somnolența lui permanentă, lipsa unei politici externe de orice fel. Ioana Bran de la Tineret și Sport, fata de bani gata a PSD-ului, e o altă achiziție din rezerva de cadre a neantului, care, în afară de niște picioare discutabile, n-a arătat nimic folositor tinerilor și sportivilor.

Cu cîteva excepții, puține, miniștrii din Guvernul Dăncilă trebuie îndepărtați rapid. Incompetența și-a încheiat perioada de probă, a demonstrat ce era de demonstrat. Liderii care și-au înfipt proștii la butoane ar face bine să și-i retragă, înainte ca pagubele și aportul de înapoiere să devină ireversibile. Dacă persistă în menținerea lor, coaliția PSD-ALDE se va confrunta cu un orizont de greble în care va fi obligată să calce. Economia e una din minunile societății, poate supraviețui crizelor și războaielor, dar un virus din clasa Andrușcă o poate pune la pămînt. Nu Andrușcă în persoană e o amenințare, ci toxina etică și intelectuală pe care el o reprezintă, principiul otrăvitor al contraselecției care bîntuie guvernarea și, prin contaminare, totul: societatea, economia, viitorul.

Pesta porcină e, poate, o comparație prea îndrăzneață, dar ministrul Daea ne-a amintit, cu aforistica lui involuntar antisemită, că uciderea porcilor nu e ultima măsură pe care o are guvernarea în vedere.

3 comentarii

 1. #1

  Scris cu inteligenta si har !

 2. #2

  Poate nu ar strica sa verificati, asa de plictiseala de unde a avut dl. Bancila bani de construit ditamai vila in Moinesti, jud. Bacau. Asta in perioada cand era procuror la Parchetul de pe langa judecatoria Moinesti. Daca sapati putin mai mult, poate veti avea mai multe surprize.

 3. #3

  domnu buscu, alo, domnu buscu, ce e aia toxina etica?
  scuze!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.