Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Zglobiul se întoarce

Cîteva zile, Băsescu a stat la fereală. Înalta Curte i-a turnat în cap găleata cu smoală și l-a tăvălit prin fulgi, așa că nu i-a fost la îndemînă să se arate. A lăsat misterul să sape la rădăcina emoției publice: să fie infarct, să fie accident cerebral? Cunoscuta colaborare cu Securitatea, consfințită definitiv de judecători, putea să fi produs o nenorocire. Turnător, turnător, dar e și el om. Are suflet, are inimă, poate chiar ficat. În fața suferinței sîntem datori să coborîm vocea și să arătam compasiune. Și uite așa, cu aceeași fentă de la „dragă Stolo“, cu aceeași schemă a bolii închipuite care te scapă de calificativul „mizerabil“, Băsescu a revenit printre noi teafăr și nevătămat.

„Reușesc să fiu zglobiu“, le-a zis el jurnaliștilor adunați la poartă, hăhăind iar și aruncîndu-le în obraz „o pneumonie netratată“, egală în valoare de adevăr cu „nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în față“. Iar peste pneumonie, Băsescu a întins un strat gros de sărăcie: merge să-și caute un apartament de trei camere (că s-au scumpit utilitățile), aproape de piață și de metrou. Și-a luat apoi pneumonia în brațe și s-a suit cu ea într-o Dacia Duster, mult diferită de limuzina germană din care s-a furișat în reședință, pe întuneric, cînd a venit de la aeroport. Cîteva ceasuri mai încolo, ca și cum s-ar fi întors nu din morți, ci dintr-o glumă deocheată, Băsescu vorbea nonșalant la România TV despre Justiție și politică, despre Putin, Ucraina și război.

Devine tot mai clar că într-o viață anterioară Băsescu a fost gîndac de bucătărie, iar metempsihoza i-a păstrat integral, în reîncarnarea umană, capacitatea de supraviețuire. De aceea îl vedem azi furișîndu-se prin zoaie și jeg, trăind oriunde, cu condiția să fie resturi de politică uitate în tomberon. La orice nivel, oricît de jos, oricît de jalnic, oricît de ridicol, oricît de nedemn, el reușește să fojgăie vioi prin gunoiul propriei conștiințe, să cotrobăie prin rămășițele puterii de altădată, să dea din piciorușe, să clipească din ochi. E în stare să se tîrască, să se tăvălească, să-și înghită vorbele, numai să fie acolo. Ar face pe dracu-n patru doar ca să mai atîrne, ca să mai încurce, ca să mai țină un pic de fața de masă. E mai greu de dat afară din politică decît din restaurant.

Iertat de fiecare dată, Băsescu a comis fărădelegi în serie, a strîmbat destinul unei națiuni, a ținut pe loc o țară, a furat, a mințit și a dezbinat cu frenezia unui securist care face urît la băutură. A folosit Serviciile și Justiția ca să-și răpună adversarii politici, a anihilat ideea de infrastructură, a distrus presa independentă folosind ANAF-ul și procurorii, a organizat furtul electoral și s-a înfruptat din rezultatele falsificate, a jefuit veniturile românilor săraci, a închis spitale, a protejat hoții care furau cu știința lui, a făcut din agresivitate parola celor zece ani de mandat. Dacă nu-l umaniza un pic băutura era în stare să atace și Ucraina.

Dar toate astea s-au mai spus. De mii de ori, de zeci de mii de ori, Băsescu a fost oglindit în presă și în folclor așa cum era în realitate: securist, turnător, impostor, iresponsabil, infractor, lacom, mincinos, complice. Degeaba, însă. El a înaintat cu viteza gîndacului pe sub papuc, s-a ascuns în tubulatura SRI și a făcut-o pe mortul cînd Justiția s-a prefăcut că-l ia în calcul. Băsescu a luat-o cumva înaintea științei și a demonstrat că anumite specii pot supraviețui și atacului nuclear.

Așa că, iată-l, e iar printre noi. Vesel, zglobiu, vorbăreț, neatins de ceea ce toți credeau că e o povară morală. Ne prezintă diploma de turnător, eliberată de Înalta Curte, ca pe o amendă de circulație. Are planuri de viitor. Caută un apartament de trei camere cu aerul că împărtășește soarta refugiaților ucraineni. O nepăsare de om cu mințile pierdute, jucată desăvîrșit, răspîndește compasiune, așa încît, atunci cînd îl întreabă despre apropiatele condamnări ale fiicei și fostei iubite, presa pare mai îngrijorată decît el. Cu fratele, ginerele și nepotul deja trecuți prin pușcărie, Băsescu rămîne atît de intact încît te întrebi: unde e infarctul, unde e accidentul cerebral?

Poate că ar trebui să recunoaștem cu toții că Băsescu e o creatură neobișnuită, care ne depășește puterea de înțelegere și pe care am avut ghinionul s-o întîlnim sub înfățișare umană. Așa că data viitoare cînd dați peste un gîndac de bucătărie nu-l lăsați să scape. Cine știe, poate salvați una din generațiile viitoare!

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

5 comentarii

 1. #1

  Respect, felicitari, multumim Doru Bușcu ! Mai scrie te rugăm si despre apropiații lui pentru că vai ce ploaie vine de la …?

 2. #2

  iliescu, basescu, johannis sau imposibilitatea unei alegerii rationale a binelui ; vadim, geoana sau nastase nu erau alternative mai bune ; pe constantinescu nu l-am uitat, el nu a fost nimic ; deci : ‘eu cu cine votez ?’

  • #3

   Eu cred, de fapt ca romanii au ales intodeauna cel rau candidat….poate si smintitul de Vadim era mai bun decit un Ilici, Petrov si Dulapul…

 3. #4

  Aveti o greseala chiar in titlu…

 4. #5

  Fucking good ! Articol splendid! Multumesc Dl. Buscu. Din pacate nu o sa-i trezeasca pe romani din letargie.
  Am cautat despre Stolojan pe wiki, am plecat din Romania dupa ce Iliescu a „cistigat” alegerile din 90. si nu eram la curent cu ce hram poarta acest Stolojan. Despre Basescu „marinarul turnator” am citit peste tot.
  „Omul” asta Stolojaf a fost securist notoriu! Cine avea de-a face cu devize in Romania
  ERA in Securitate. Si pe unul ca asta il faci presedintele agentiei de privatizare!!! Asta este furt cu diploma de doctor. Probabil ca l-au racolat intre ’72-’78… Tragic este ca toate progeniturile acestor monstri sint acum „oameni de afaceri” spalati de orisice pacate 🙁
  Astia sint direct vinovati de mizeria economica si sociala si raminerea in urma a Romaniei
  Iar atributele: securist, turnător, impostor, iresponsabil, infractor, lacom, mincinos, complice se potrivesc m.h.o. la aproape toata elita politica din Romania. As adauga si „cameleon moral”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint