Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Zilele Mortului

Și era bolnav un oarecare Werner din Sibiu, de pe urma alegerilor. Și le-a spus Dragnea ucenicilor lui: Werner, prietenul nostru, e bolnav. Mă duc să-l trezesc. Și era o peșteră și o piatră așezată pe ea. Dragnea a zis: Ridicați piatra! Rudele au zis: Deja miroase, că este a patra zi. Dar Dragnea a strigat cu glas mare: Wernere, vino afară! Și a ieșit mortul, fiind legat la picioare și la mîini cu fîșii de neîncredere, și fața lui era înfășurată cu înfrîngere. Dragnea le-a zis: Dezlegați-l și lăsați-l să meargă!

Iată că evangheliile după Tăpălagă și Marian, care povestesc despre minunile săvîrșite în Teleorman cu morții, se umplu de adevăr. Dragnea l-a înviat pe Iohannis pogorînd asupra lui duhul sfînt al Ordonanței 13 și i-a arătat calea spre a doua înălțare la împărăție, în 2019.

PSD a intrat în anul deochiului. Un partid bănuit îndeobște de hoție s-a dat de trei ori peste cap și, într-o singură noapte, a căzut pradă prostiei. Ordonanța 13 a fost o tentativă de sinucidere politică în grup fără să aibă la final un cîștig. Ministrul Iordache și aparatul juridic al Guvernului Grindeanu au făcut harcea-parcea o strategie rușinoasă, dar sănătoasă, ce părea fără cusur: îi lua președintelui Iohannis opțiunea de a se juca cu promulgarea legii pînă la condamnarea definitivă a dușmanului Dragnea.

Dar Iordache nu numai că a scos din textul ordonanței paragrafele care-l scăpau pe Dragnea de procesul următor, dar a și spulberat efectul instantaneu al Monitorului Oficial, adăugînd o intrare în vigoare la zece zile. Astfel, like-pașoptiștii au înțeles că au timp și șanse de cîștig, și s-au scurs de pe pagina personală în piețe.

PSD și-a păstrat legitimitatea din alegeri și o bună parte din procent, dar și-a pierdut viteza politică. A cedat autonomie și suveranitate, a predat inițiativa exact celor cărora le-o luase: președinte, servicii, parchete, opoziție și stradă. Să nu-și imagineze cineva că această alianță de conjunctură între civili și militari are scopuri comune. Singura forță sinceră este mulțimea, celelalte patru au obiective de putere private.

Mulțimea, însă, alimentată cu speranță, cu frustrare, cu tehnologie GSM și energie www, e pîndită de suficiență, de politizare și de propria grandoare. Cuvîntul “manipulare” umblă și el printre manifestanți, dar umblă sub acoperirea lipsei de informare.

Cu acordul sau ignoranța multor entuziaști, manifestațiile din Piața Victoriei au caracter politic prin girul și prezența votanților dreptei, ale liderilor USR și PNL, ale guvernului tehnocrat și ale președintelui Iohannis. Chiar dacă cea mai mare parte a participanților sînt tineri, sinceri și inteligenți, aceste mulțimi care străpung gerul și noaptea cu luminița telefonului mobil sînt, de fapt, serbări ale dreptei. În rezerva lor de exaltare și furie și-a umezit buzele și a clipit apoi din ochi Werner cel mort.

E prea multă lume în stradă ca să tragă foloase un singur om. Piața cere acum plecarea Guvernului și arestarea lui Dragnea. Luminate în trei culori și emulate pe Facebook, cererile capătă o îndreptățire bolnavă, dau un sens nevrotic unei cauze bune. Mulțimea are deja o victorie. Acum, dacă tot și-a calibrat vocea și s-a obișnuit cu temperaturile, poate cere inventarul echilibrat al răului.

Sînt fapte groaznice în trecutul apropiat al statului de drept, ilegalități petrecute sub lozincile anticorupției, abuzuri care au strîmbat societatea, combinații toxice între instituții și politicieni. Au fost multă vreme invizibile, dar de cîteva luni au început să capete contur. Sînt infinit mai grave ca o ordonanță dată noaptea și retrasă cinci zile mai tîrziu. Am scris despre ele ani la rînd: aceste fapte au călcat în picioare drepturi și libertăți, au lăsat nedreptatea să umble selectiv prin Justiție. Piața ar face un gest de maturitate dacă le-ar include, una cîte una, în program.

Altminteri, întreg deranjul ar fi în profitul unuia singur. Klaus Iohannis, omul fără însușiri, ajuns președinte prin ura născută de Ponta și îngropat politic de rezultatul alegerilor din decembrie, prezintă acum toate semnele vitale pe care aparatura instituțiilor de forță le poate afișa.

5 comentarii

 1. #1

  Ce condei ai domnule Doru Buscu! O placere. Felicitări!

 2. #2

  Stai, bre, potolit că până-n 2019, Werner are timp să intre de 10 ori înapoi în peşteră şi să se fezandeze bine, mai ales dacă mironosița Ciorduța, doritoare a-i lua locul întru mucenicie în viloiul de 1 milion de parai, o să-l ungă cu nițel baiț. Şi Dragnea se va fi înălțat la ceruri pân’ atunci…

 3. #3

  Apropo, în materie de recomandări, aş avea şi eu una: Gheorghe Iancu. Nu face karaoke prea bine, da’ e prof. univ. dr. Şi nu la Univ. Ecologică producătoare de prune stricate…

 4. #4

  Scoaterea mortului la fereastra a fost planificata de mai multa vreme. In prostia lor, Dragnea si ai lui doar au grabit momentul. Daca aveau putina minte si rabdare, il lasau sa intre in descompunere. Nu trebuia nici macar suspendat. Se suspenda singur, incet, incet, cu fiecare zi care trecea …
  Altfel, un articol excelent, ca de obicei, maestre !

 5. #5

  Timate domnule Bucșu, te rog io frumos nu te mai lua de Iohannis, că nu-i ajungi cu mintea nici la deștiu mic de la picior!

 6. #6

  Chiar asa.Uite cate a facut pentru tara nea Iohannis.A iesit in strada,daca il prindea o raceala?A avut curaj si a mers la ciorbea,daca il manca?Ar trebui sa ii ridicam o statuie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.