Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ehrwald. La capătul Austriei, în paradisul șnapsului și al fracturilor perfecte

Zoom Ehrwald. La capătul Austriei, în paradisul șnapsului și al fracturilor perfecte

Ehrwald e un sătuc austriac cu aspect elvețian, așezat la poalele unui munte din Germania. Din octombrie și pînă în aprilie aici ninge ca în manualele de încălzire globală. E un peisaj rupt din Hans Christian Andersen, în care fetița cu chibrituri e monitor de schi, iar crăiasa zăpezii bea cu snowboarder-i danezi. Pentru schiori e Der Himmel, adică raiul. Pentru pantofari sînt berării destule și o întreagă distilerie de schnapps.

Pentru familiile cu copii e singura șansă de a-și salva căsnicia. Sătucul e dominat nu doar de Zukspitze (cel mai înalt vîrf al Germaniei), ci și de familia Leitner, al cărei blazon îl vezi atîrnat pe mai toate clădirile. Au hotel, școală de schi, magazin de bijuterii, mol de închiriat echipamente. Numai din turismul hibernal fac bani într-o lună cam cît județele Vaslui, Maramureș și Teleorman luate împreună și lăsate să muncească patru ani.

Ehrwald e atît de departe încît pare mic. Dacă mergi cu mașina, trebuie să știi că din Viena mai ai vreo 450 de kilometri. Sînt kilometri de autostradă, adică patru ore cu opriri cu tot. Nu uita cauciucurile de iarnă, prin zona aia merge și Huidu. Poți lua avionul pînă la Innsbruck, iar de acolo un autobuz. Recomandarea mea e să ai în Ehrwald un automobil – personal sau închiriat – fiindcă pîrtiile cele mai bune sînt la cîțiva kilometri. În plus, echipamentul nu-l poți lăsa la baza derdelușului, ci trebuie să-l tot cari cu tine. Deci, dacă vrei varietate și comoditate, vino cu mașina.

Cazările în Ehrwald merg de la ieftin la inaccesibil și trebuie rezervate din timp. Cele mai bune prețuri sînt pînă în 20 decembrie și după 9 ianuarie. O cameră de pensiune începe de pe la 60-70 de euro pe zi, iar una de hotel-pensiune ajunge la 250. Sînt hoteluri-pensiune care, în 150 de euro, îți dau și să mănînci, ca să poți bea, tot gratuit, între mese. Ziua de iarnă fiind scurtă, nu poți face multe. Trebuie să te hotărăști ce alegi: pîrtia sau tejgheaua? În fond, poți cădea la fel de bine și de la schi și de la schnapps. Pentru cei care vor să moară în patul lor sînt pîrtii albastre și roșii pe versanții din apropiere, la 2-3 kilometri de centrul orașului. Aici te așteaptă o rețea de telegondole, telecabine și teleschiuri care pot duce pe munte un sfert din populația Greciei, în caz că ar avea bani de vacanță. Suma liniară a pîrtiilor e de peste 30 de kilometri, adică nu-ți ajunge ziua să le bați pe toate. Skipass-ul e 20 de euro, de cinci ori mai ieftin ca la Poiană.

Pentru cei care vor să se plimbe cu elicopterul și au nevoie pentru asta de o fractură, există Zukspitze, adică ghețarul. Urci pe el, pînă la 2.962 de metri, cu o telecabină pentru cascadori, care se clatină prin viscol și survolează hăuri. Apoi, dacă nu te spulberă uraganul înghețat de pe creastă, poți coborî, cu o altă telecabină, în căldarea ghețarului. Iar acolo, dacă prinzi senin, e paradisul, un loc unde ar trebui să schieze, după moarte, cei fără de păcat. Și, că veni vorba despre accidente, trebuie spus că nu e zi fără ca elicopterul să ridice de pe Zukspitze un Huidu, doi, cu umerii și picioarele așezate în altă ordine decît am învățat noi la anatomie.

În nopțile calde de iarnă, temperatura în Ehrwald nu scade sub minus 20 de grade. Ea poate fi crescută, totuși, cu 30-40 de grade pe care distileria de schnapps ți le pune la dispoziție pînă la 7 seara.

La 20 de kilometri de Ehrwald, peste graniță, în Germania, e Garmisch, perla montană a zonei, un fel de Sinaia din care a fost dărîmat totul, cu excepția Castelului Peleș. În zilele cu viscol, cînd nu mai poți coborî de pe Zukspitze cu telecabina, poți ajunge la Garmisch cu un metrou săpat în munte. E o aventură periculoasă, fiindcă în Garmisch sînt niște cîrciumi perfecte, din care nu mai poți scăpa treaz.

3 comentarii

 1. #1

  Salut Dorule, ma numesc Liviu, locuiesc si lucrez in Garmisch-Partenkirchen. Binenteles ca aproape saptamanal merg la Ehrwald (la Ehrwald, in Austria, benzina e mai ieftina cu 15 centi decat in Germania la Garmisch, la Ehrwald costa 1,39 euro iar la garmisch 1,54 euro). In rest, cam ai dreptate in ceea ce scrii in articolul asta, dar varful de munte se numeste ZUGSPITZE nu Zukspitze, si are 2.962 metri. In rest, alles gutte.

 2. #2

  Korrekt! Tocmai mă pregăteam să semnalizez greşeala: ZuKspitze nici nu sună bine. 😉

 3. #3

  Na las’ ca face comentarii despre cum se scrie Zugspitze … dar zicem “alles gutte” dupa ce tocmai ne-am laudat ca traim la Garmisch! Pfui …! Pai atunci fie zici “Ois Guade!” sa fii in ton bavarez fie !Alles Gute!” in germana literara! Also … pfirte’ne Guad!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]