Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Etica și practica jandarmului cu grade mari

Zoom Etica și practica jandarmului cu grade mari

N-aș fi crezut că voi mai vedea azi asemenea blestemății sîngeroase și făcătoare de rău cum au fost cele din 10 august curent, comparabile pînă la un punct cu mineriadele. Credeam că Jandarmeria și-a înțeles rostul după aproape 30 de ani în care România și-a căutat și își mai caută un drum spre democrație. Credeam, de asemenea, că Jandarmeria își face treaba potrivit legii sale de funcționare, nu după cum bate vîntul politic în România. Noaptea de 10 august mi-a provocat un coșmar în stare de veghe care de atunci mă împiedică să adorm noaptea.

În ce țară trăim? Într-una în care, dacă protestezi, te poți aștepta să fii gazat și bătut de jandarmi care te vînează mai ceva ca pe infractori? Sau într-o țară în care excesele jandarmilor ar putea fi pedepsite? Nu sînt lămurit.

Începuturile democratizării României au fost defecte, chiar criminale. Dacă, în 1990, legea și-ar fi spus independentă cuvîntul, iar minerii, plus așa-zișii mineri, ar fi fost trași în procese penale și pedepsiți, azi n-am fi avut de-a face cu reprimarea sălbatică a unei demonstrații. Doar că atunci, să nu uităm, procurorii și judecătorii erau parte, cei mai mulți, cu forțele de reprimare a manifestanților din Piața Universității și că priveau cu solidaritate mineriadele.

De ce? Din cauză că ei înșiși făceau parte din sistemul care pînă în 1989 le-ar fi luat gîtul protestatarilor de la Timișoara și de la Cluj. Procurorii și judecătorii, dacă mai țineți minte, erau membri ai PCR, că altfel nu și-ar fi pupat funcțiile. Așa că, tehnic vorbind, oamenii care ar fi trebuit să acuze și să judece cazurile din tribunale erau, politic vorbind, părți ale proceselor. Așa că avocații erau siliți să lupte pe două fronturi: și împotriva procurorilor, dar și împotriva judecătorilor. Apropo, dacă mai țineți minte, casele de vacanță construite în anii ’90 prin diverse mici localități de lîngă marile orașe aparțineau fie domnului procuror cutare, fie domnului judecător cutărică sau domnului șef de post al Poliției locale. De unde aveau toți ăștia bani ca să-și facă vile din salarii? Și cum dracu’ localnicii, în loc să se întrebe de unde aveau bani proprietarii acestor vile de vacanță ca să și le construiască, păreau mîndri că procurori și judecători își ridicaseră vile la ei în sat?

Această complicitate între localnici și proprietarii vilelor de vacanță avea să ducă la situația în care oameni de rînd, în loc să se întrebe de unde au avut bani procurorii și judecătorii și polițiștii să-și ridice vile la ei în sat, se mîndreau că oamenii legii și apărătorii ei își ridicaseră vile la ei în sat, încît ei, la rîndul lor, puteau fura una-alta, fără frică. Cum stau azi lucrurile? Șefii jandarmilor se simt fără prihană. Atîta doar că îi dau de gol filmele în care apar, ceea ce în 1990 era peste poate.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Toate evenimentele din ultimii 29 de ani au o evidenta conotatie politica. Prin conotatia politica trebuie sa intelegem si aspectul financiar/banesc.

  Trebuie sa fim rupti de realitate ca sa nu acceptam faptul ca orice miscare de masa nu are doar aspecte morale/ideologice/dezinteresate.

  In cazul protestelor/evenimentelor din 10 August 2018 putem sa sustinem o parte ori alta a “baricadei” dar nu vom rezolva “problema” profunda a societatii romanesti.

  In ultimii 29 de ani, de voie – de nevoie am acceptat (ca natiune) concepte si legislatie compatibile cu cele din democratia de sorginte vestica. Din pacate, schimbarile s-au produs doar pe hartie, la nivel declarativ. De fapt, societatea romaneasca s-a schimbat prea putin. Se vede din calitatea “produselor” clasei politice si din actiunile “democratice” ale protestatarilor de toate “culorile”.

  In momentul de fata, nu mai are importanta daca guvernul este legitim, daca protestatarii au o abordare pozitiva (cu solutii alternative la cei pe care ii contesta) sau daca jandarmii sunt buni ori rai la capatul bulanului pe care il manipuleaza.

  Se pare ca logica momentului este: “Muie PSD” contra “Ba pe-a ma-tii”.

  Daca Presedintele Johannis nu intelege ca este presedintele TUTUROR romanilor, macar revista “Catavencii” trebuie sa fie echidistanta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Un președinte de clasa a treia

  23 aprilie 2019

  Două premii ca două palme transoceanice s-au abătut zilele trecute asupra obrajilor lui Iulius Filip, aflat în agonie într-un spital din Statele Unite. Aidoma hoțului cinstit care, după ce vinde […]

 • Patimile după DNA

  23 aprilie 2019

  2.807 magistrați, adică 1.962 de judecători și 845 de procurori, au avut sau au dosare la DNA. Dintr-un total de cam 6.900 de magistrați, instalați în instanțele și parchetele României, […]

 • Anticomunismul și antisecurismul

  23 aprilie 2019

  Augustin Lazăr era anticomunist printr-o stranie contaminare. A fost iradiat cu anticomunism. Pentru că Augustin Lazăr lupta cu Dragnea-PSD, și se știe foarte bine că Dragnea-PSD e comunism – Ciuma […]

 • Sărutul dat leprosului

  16 aprilie 2019

  Cînd comuniștii au descoperit în arhivele Siguranței burgheze că eroul atîrnat pe sfîrcul sirenei de la Atelierele Grivița era un jalnic informator răsărit din flegmele clasei muncitoare ca Afrodita din […]

 • Dacă Lazăr nu e, nimic nu e

  16 aprilie 2019

  Augustin Lazăr cară în spinare ranița securiștilor, aia de care Turcescu pretindea că se lepădase, și în care zac, împachetate în polietilenă, duhorile unei tinereți dedicate carierei. Dar, cîtă vreme […]

romania100