Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Federația Română de Tenis sugrumă tinerele talente

Zoom Federația Română de Tenis sugrumă tinerele talente

Drumul spre gloria și banii Simonei Halep e presărat nu numai cu efort muscular, ci și cu mari capcane bănești. În România, jucătorii de tenis sub 18 ani au de înfruntat adevărate chinuri financiare în subsolurile turneelor internaționale. Federația Română de Tenis nu le oferă acestor copii talentați ceva care să poată fi numit cu gura plină „ajutor”.

Nu există antrenori alocați, nu există un sistem de selecție, de protecție și de susținere a performanței, nu există centre de pregătire sau bugete alocate pentru juniori. FRT e singura federație din zona Europei Centrale și de Est care, în afară de o testare medicală și un teren gratuit pentru cei din București, nu oferă nimic juniorilor, nici chiar celor din lotul național.

Tenisul de performanță e un sport scump, care presupune investiții serioase în anii de dinaintea majoratului, fără garanția vreunei recuperări cît de mici. Întregul efort financiar e lăsat în seama părinților, care adesea se îndatorează pe cîteva vieți. FRT așteaptă rezultatele, pentru ca apoi să bage capul în fotografia cu medalii și trofee.

Să luăm un exemplu. Între 24 și 31 ianuarie 2015, la Melbourne a avut loc Australian Open Juniors, o competiție desfășurată în a doua săptămînă a Grand Slam-ului de seniori. România a avut doi juniori calificați pe tablou: Gabriela Ruse (17 ani, locul 13 mondial) și Nicolae Frunză (17 ani, locul 49 mondial).

Gabriela Ruse era favorita cu numărul 8 și avea un ascendent puternic asupra marii favorite, Catherine Bellis, pe care o bătuse în decembrie, la turneul Heddie Herr. Nicolae Frunză se afla într-un sezon cu victorii.

Australian Open Juniors acoperă cazarea și masa participanților, așa că părinții celor doi juniori au mers la FRT și au cerut ajutor pentru cheltuielile de transport. Două bilete de avion la clasa economic de la București la Melbourne n-ar fi depășit 6.000 de dolari. Dar nu s-a putut. Gabriela Ruse și Nicolae Frunză au stat acasă.

George Cosac, președintele FRT, a zis că nu sînt bani. Cu toate astea, la cîteva zile de la refuz, la casieria FRT a ajuns un decont în valoare de 20.000 de euro. Banii au fost plătiți cu justificarea „deplasare George Cosac la Singapore pentru susținere Simona Halep la Turneul Campioanelor”.

Să spunem că FRT nu are nici o legătură cu Turneul Campioanelor, acesta fiind un concurs sub egida Women’s Tennis Association. Competițiile unde federațiile naționale sînt implicate sînt Cupa Davis – băieți, Fed Cup – fete, Winter Cup și Summer Cup – juniori, adică un fel de Cupa Davis pentru juniori inter-țări.

Prin urmare, nimic nu justifica prezența lui Cosac la Singapore: nici statutul FRT și nici bugetul. Dorința de a se strecura în poza Simonei Halep, cu al cărei succes federația nu are nici în clin și nici în mînecă, a ajuns o obsesie permanentă a responsabililor FRT și singura lor justificare pe deconturi.

Practic, FRT se preocupă doar de jucătorii care au atins deja gloria. Ceilalți, care intră în sarcina ei de serviciu, sînt neglijați cu premeditare.
5 comentarii

 1. #1

  asa ca ilie nastase ar face bine sa stea in joc de glezne inainte sa spuna ce ar trebui sa faca simona halep (referitor la participarea la fed cup: simona n-are nicio obligatie sa participe la genul asta de competitii)

 2. #2

  Ce tarani. Noi, cei care votam, zic.

 3. #3

  Jenant! 🙁
  …si cati astfel de „suporteri” mai avem prin alte organizatii?
  Cum a ajung astfel de oameni in aceste pozitii?

 4. #4

  20.000? nu e cam mult pentru o singura persoana? A fost singur?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale