Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fondul suveran de spart niște bani

Zoom Fondul suveran de spart niște bani

Vă aduceți aminte de Marile Proiecte ale zăpăucului de Șova? Sigur vă aduceți, sunt coșmaruri publice de care cu greu te vindeci. Ultimele mari proiecte ale PSD sunt  Fondul Suveran de Investiții și companiile Primăriei Bucureștiului.

Noi suntem mândri că suntem români, noi facem ceva mare. Ce? Păi, adunăm mai multe firme cu capital de stat și facem ceva. Ce, exact? Le acoperim cu ceva mai mare. Și facem ceva mare, că asta e ideea.

Cum s-au adunat firmele în acest fond? Nimeni nu mai știe, pentru că la început erau doar firme profitabile. Acum, mai nou, găsești acolo și CFR-ul, spre exemplu, care e o gaură neagră formată din găuri negre.

Liviu Dragnea ne tot dă exemplul cu Norvegia și Polonia. Pe scurt: Norvegia a băgat în fondul lor de investiții banii pe care i-a scos din gaze și petrol. Anul trecut, fondul a avut profit de 131 de miliarde de euro.

Ca să înțelegem despre ce scară vorbim, e bine de reținut atât: România pune în fond, pentru primul an, 200 de milioane de euro.

Ce vor fi acești bani? E foarte simplu de bănuit: vor fi sume cheltuite cu organizarea, cu salariile, cu tot felul de idei care nu vor vedea în viața lor altceva decât hârtiile unor birocrați puși acolo de Putere pentru un salariu bun.

Or fi ei certați, dar șmecheria a rămas și la Primăria Capitalei. Gabriela Firea a înființat 22 de companii ale Primăriei, doar că hotărârea de consiliu prin care s-au înființat firmele tocmai a fost declarată nulă de instanță. Acest lucru, spune Firea, nu afectează cu nimic firmele. Nu, ele merg înainte, ca tancurile rusești. De ce? Simplu, ne povestește Firea: pentru că firmele pot fi închise doar printr-un proces, ne mai judecăm vreo zece ani, spune ea.

Ce se va întâmpla în acest timp – care sperăm să nu fie de zece ani –, totuși? Se va întâmpla că statul se va dovedi, a nu știu câta oară, un prost administrator. Și nu pentru că așa trebuie să fie statul, ci pentru că e vorba de PSD, de grupuri de interese, de diverse sifonări de bani publici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O, ce veste minunate!

  11 decembrie 2018

  Ultraliberalul Macron s-a comportat ca un peștișor de acvariu dispus să facă ordine în ocean. Adică să-i scutească pe marii rechini de taxa pe pradă și să le mărească guvizilor […]

 • Manu militari

  11 decembrie 2018

  Un grup organizat de generali SRI înfășurat, ca un fular de postav, în jurul președintelui Iohannis, la Alba Iulia. O imagine-stigmat, rămasă pe umărul Centenarului, în lipsă de altceva mai […]

 • Cel mai lent din curtea școlii

  11 decembrie 2018

  În decembrie 2015, Klaus Iohannis era pe val. Sărbătorea un an de la preluarea mandatului prezidențial și reușise să scape de guvernul PSD condus de Ponta, instalând un guvern tehnocrat. […]

 • În mahalalele istoriei

  4 decembrie 2018

  În vreme ce stafia miliardarului Soros stă cu ochii pe fostele țări socialiste ca nu cumva guvernanții să bage nechezol în rația noastră de libertate, Karl Marx și-a scos și […]

 • Cîinii de pază ai Securității

  4 decembrie 2018

  Samsarul agrar Adrian Rădulescu, valetul moșierului de la Nana și fost parlamentar PDL, a recunoscut controlul serviciilor asupra listelor de candidați. “Nu l-am adus noi, l-au adus Serviciile și ni […]

bt
romania100