Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

GABRIELA FIREA: “PNL se pregătește, văd, să renunțe și la cel de-al patrulea candidat la București, Predoiu. Nicușor Dan ar trebui să fie cu băgare de seamă: ghinionul se ia!”

Zoom GABRIELA FIREA: “PNL se pregătește, văd, să renunțe și la cel de-al patrulea candidat la București, Predoiu. Nicușor Dan ar trebui să fie cu băgare de seamă: ghinionul se ia!”

Gabriela Firea a țîșnit în față într-un moment de derută al PSD. Fostă jurnalistă și vedetă de televiziune, azi senatoare, mamă și nevastă, Firea arată o ambiție și o energie care se văd răsplătite în sondaje. Vrea să fie primărița Capitalei și conduce în clasamentul candidaților. Candidații nu s-au lăsat speriați de o femeie și se pregătesc să se unească împotriva ei.

Reporter: Pînă azi, Bucureștiul a avut 97 de primari-bărbați. N-a avut niciodată un primar-femeie.

Gabriela Firea: Poate de aceea și arată așa cum arată. Bucureștiul are primărie de aproape 150 de ani, iar noi, femeile, n-am primit pînă acum nici o șansă. Pe lîngă un secol și jumătate de stăpînire masculină, patru ani de îngrijire feminină nu reprezintă un risc așa de mare. (rîde)

Rep.: Vii din jurnalism. Ce caută într-un partid acuzat de corupție un jurnalist care e de presupus că luptă cu corupția?

G.F.: Cred că, la fel ca prostia, corupția e uniform răspîndită în lume. Corupția nu are un sediu preferat. Umblă de colo-colo ca o tuse pe care o răspîndesc oamenii. Da, sînt oameni corupți în PSD, după cum sînt oameni corupți în PNL, în PDL, în PMP. Dacă USB va ajunge la putere, vor apărea corupți și în USB. Presa ne arată oameni corupți în instituțiile publice, în instituțiile de forță, în media, în Biserică. De ei se ocupă Justiția, există legi și proceduri. Societatea merge înainte cu imperfecțiunile ei, democrația e o astfel de dovadă. Democrația e imperfectă și coruptibilă, dar fără ea n-am putea trăi în libertate și speranță. Eu sînt un jurnalist care și-a atins limitele motivaționale. Acum patru ani am simțit că pot face mai mult bine societății dacă trec la un nivel ceva mai “executiv”. Am intrat în politică fiindcă de aici pot împinge mai cu forță bolovanul mare și greu care e binele public. Am dovedit-o ca senator prin legile pe care le-am inițiat și susținut, prin vocea mea în Parlament și prin acțiunile mele politice. Am o experiență și o energie care pot fi exploatate mai bine din scaunul de primar decît din studioul de televiziune. Acolo am lăsat locul liber pentru generația următoare.

Rep.: Bucureștiul nu e o capitală, e o localitate în descompunere. Foștii lui primari sînt milionari, mulți dintre ei urmăriți penal, trimiși în judecată sau urmează să fie cercetați. Modul de operare al primarilor pare tras la indigo: au promis, au mințit, au furat, iar după o vreme s-au pregătit de pușcărie. Care parte te atrage pe tine în cariera de primar?

G.F.: Cea cu promisiunile. Am promis mult și promit în continuare multe. Nu fiindcă aș vrea să-mi încarc mandatul cu multe angajamente, ci fiindcă sînt multe de făcut. De șase luni, de cînd studiez problemele Bucureștiului, am sentimentul că, de fapt, acestui oraș i s-au creat, nu i s-au rezolvat problemele. Pare că nimic n-a fost dus pînă la capăt, pare că totul a fost început și lăsat așa. Îmi iau îngăduința să fiu un pic femeie și să spun: “Bărbații ăștia au lăsat în urmă o mizerie de nedescris!”. Trebuie ca cineva să curețe după ei. Și, dacă eu voi fi aleasa bucureștenilor, îi asigur că mă pricep. Planul meu e să încep cu victorii mici, cu soluții rapide, cu lucruri care se pot realiza imediat. Trafic, siguranță în școli, spitale mai curate, piețe țărănești, parcări, transport în comun. Spitalul de copii “Victor Gomoiu” e gata și nu poate fi dat în folosință fiindcă Primăria are un litigiu cu constructorul. Am promis că în trei luni rezolv birocrația, iar în opt luni copiii din București vor avea un spital nou. Am calculat împreună cu staff-ul meu termene de rezolvare pentru aproape toate promisiunile mele. Vreau să fiu rapidă, punctuală și realistă. Oamenii vor rezultate rapid. Vor termene scurte și angajamente demonstrabile. Despre planuri-mamut și despre ficțiune n-am vorbit și nici nu voi vorbi vreodată.

Rep.: Dar despre hoție vei vorbi? Primarii Bucureștiului au suferit toți de această boală și nu sînt semne să se fi descoperit tratamentul.

G.F.: Trebuie să recunosc că am furat la viața mea. Am furat meserie de la fiecare dintre oamenii valoroși cu care am lucrat. Acest furt nu e, după cîte știu eu, un delict, ba chiar e o metodă de formare, care pe mine m-a ajutat să reușesc. Am furat cîte ceva de la profesorii mei de la Litere, de la colegii mei de redacție, de la Mugur Isărescu, de la Marius Tucă, de la scriitorii Lucia Verona și Horia Gârbea. Am fost o fată săracă, am pornit de jos, dar munca și ambiția, oricît de mari, n-ar fi fost niciodată de ajuns fără aceste furturi profesionale, fără aceste lecții personale citite printre rînduri. Aceasta e, domnule procuror, declarația despre furturi pe care o susțin și semnez.

Rep.: Ai lucrat, totuși, pentru Voiculescu, un om condamnat pentru furt de la stat.

G.F.: În 2001, domnul Voiculescu nu era condamnat, era un om de afaceri care investea în media. Mie și multora dintre colegii mei ne-a dat o șansă extraordinară. Am lucrat într-o companie privată, într-o instituție de presă performantă. Am făcut televiziune de rating, am condus două publicații de presă scrisă economică. Au fost anii mei de maturizare profesională.

Rep.: Ești căsătorită cu Florentin Pandele, ca să nu spun altfel.

G.F.: Da. Dragostea are căile ei. Am o căsnicie împlinită, sîntem o familie fericită. Soțul meu a fost ales primar la Voluntari de patru ori, cu procente care au atins 84% și 91%. Oricîte legende ar pune adversarii mei în circulație, cred că, prin aceste cifre, democrația încearcă să ne spună altceva.

Rep.: În ce interval de timp rezolvă primarul Firea traficul?

G.F.: Am promis, chiar în filmulețele de campanie care pot fi vizionate pe pagina mea de Facebook, termene clare. Primele efecte ale măsurilor de decongestionare a traficului pe marile artere și în marile intersecții vor fi văzute în 100 de zile.

Rep.: Poluarea?

G.F.: Pentru poluare am anunțat 12 luni. Ca urmare a primelor măsuri legate de construcția parcărilor mediane, care permit șoferilor din exterior să parcheze acolo și să continue spre centru cu transportul în comun, aerul din București va începe să fie mai curat.

Rep.: Școlile?

G.F.: Primele măsuri pentru școli privesc siguranța elevilor și protejarea lor de droguri, violență și pornografie prin instalarea sistemelor de supraveghere video în școli, sisteme interconectate cu Poliția Locală. Termen: 1 decembrie 2016.

Rep.: Cam reciți.

G.F.: Recit din două motive. Primul, pentru că sînt tobă de carte. Am învățat nopți la rînd, luni la rînd problemele Bucureștiului. Soluțiile le știu pe de rost. De dimineață pînă seara vorbesc și scriu despre ele. Dar mai am un motiv pentru care recit: am scris mereu poezie. Nu sînt doar jurnalistă, senatoare și candidat la Primărie, sînt și membră a Uniunii Scriitorilor din 2002. Am publicat cinci cărți și am debutat cu un volum de versuri. Vezi, am făcut și lucruri bune.

Rep.: La Primăria Capitalei a fost destulă poezie. Cîinii vagabonzi aleargă și azi cu versurile lui Oprescu, ale lui Videanu și ale lui Băsescu în gură. E o lirică a dezastrului. Dar oamenii nu mai au răbdare pentru aceste rime de rău augur. Dacă ieși primar ce măsuri iei în primele 30 de zile?

G.F.: Scot urgent Primăria din contractul acela monstruos de 200.000 de euro pe lună chirie. Transparentizez apoi total întreaga activitate afișînd online toate operațiunile de buget: lucrări, licitații, plăți, termene, datorii, penalități. În 100 de zile vor exista panouri electronice în piețe, pentru ca aceste cifre să poată fi consultate și pe stradă, de cititorii offline. Dar în 30 de zile pot începe cu Internetul. Apoi pornesc debirocratizarea, ghișeul unic. Încep negocierile pentru biletul unic cu Metrorex și RATB, fac turul contractelor cu RADET, mă apuc de litigiul de la Spitalul “Victor Gomoiu”. Și, dacă reușesc, poate o să-mi ofer o zi de duminică pe care s-o dorm toată.

Rep.: Așază candidații Firea, Dan, Predoiu în ordine ierarhică, după inteligență.

G.F.: Cred că, la matematică, Nicușor ne bate pe toți fără să clipească. Eu, îți spun sincer, mi-aș dori un viceprimar cu inteligența lui abstractă și viteza lui de calcul. La administrație l-aș mai ajuta eu, dar cînd ar veni vorba de cifre l-aș chema pe el. N-am mai da banii pe calculatoare. Dacă e să vorbim despre inteligența politică, n-aș zice că domnul Predoiu a dat prea multe semne c-ar avea-o. Cel puțin nu după ce i-a propus pe Bușoi, Orban, Marian Munteanu. Cît despre mine, cel mai inteligent ar fi să mă abțin.

Rep.: După experiența managerială.

G.F.: Firea, Predoiu, Nicușor Dan, în ordine descrescătoare.

Rep.: După cultura politică.

G.F.: Cred că mă ocup de politică dinaintea domnului Predoiu, fiindcă sînt jurnalistă din 1990. Apoi, cînd eu lucram în Guvernul Mugur Isărescu, domnul Predoiu era avocat și făcea contracte cu statul și privatizări. Pe Nicușor Dan, care vrea să izgonească politicienii din București, îl consider, la capitolul cultură politică, de-a dreptul analfabet.

Rep.: După ambiție.

G.F.: Firea, Nicușor Dan, Predoiu. La domnul Predoiu e mai degrabă carierism.

Rep.: După frumusețe.

G.F.: Ha, ha, ha! Pentru mine ar fi frumos să cîștig alegerile de duminică.

Rep.: Duminică ai de înfruntat un fel de coaliție. Nicușor Dan va accepta sprijinul lui Cătălin Predoiu. Se vorbește despre unirea dreptei împotriva ta.

G.F.: Dreapta nu mai e cuvîntul acela care ar trebui să pună în mișcare masele. Dreapta și-a pierdut înțelesul politic. Nu dreapta se unește împotriva mea. Se unește vechiul PDL – adică cei care au pus în pericol, în regimul Băsescu, societatea românească prin tăierile de pensii și salarii –, se unește, zic, acest PDL cu lipsa de idei a vechiului PNL și cu lipsa de experiență a unui ONG. Aș adăuga aici și lipsa de rușine a candidatului Turcescu, fiindcă și acoperiții se pretind azi de dreapta. Asta vor găsi alegătorii sub sloganul dreptei unite. Iar eu cred că Bucureștiul trebuie să aleagă un om capabil, nu o alianță de recidiviști. Marele partid liberal se pregătește, văd, să renunțe și la cel de-al patrulea candidat la București, domnul Predoiu. Domnul Nicușor Dan ar trebui să fie cu băgare de seamă: ghinionul se ia!

Rep.: Spune acel cuvînt magic, unic și irezistibil care te poate face primar general.

G.F.: L-am spus în campanie și voi continua să-l spun la Primărie: rezultate. Pentru bucureșteni.

Notă: În ciuda apelurilor repetate, adresate de mine și de Cristian Teodorescu, Cătălin Predoiu nu a dat curs invitației la interviu.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  FIREA-ar starea ta a dreacu, Bucuresti!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]