Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Generalul de dar nu se caută la dinți

Zoom Generalul de dar nu se caută la dinți

Ajuns dentist prin farmece penale, miraculosul general Ioan Sîrbu a întemeiat o dinastie de breaslă. Fiul lui, Valentin Sîrbu, e și el dentist și, desigur, angajat ilegal la Spitalul Militar.

Pentru ca Sîrbu junior să calce pe urmele tatălui, a fost nevoie ca ministrul Dobrițoiu să-i creeze, în mod abuziv, un post. Așadar, călcînd legea, Dobrițoiu a îndepărtat din secția de implantologie a Spitalului Militar Central un specialist reputat în chirurgie alveolo-dentară, pe maiorul doctor Cristian Ştirbu – care, cel puțin după nume, ar fi trebuit păstrat. În locul lui a fost instalat, prin ordin al ministrului, locotenentul medic Valentin Sîrbu. Legea 698/2001, cea care zice că, în sistemul de sănătate publică, posturile se ocupă doar prin concurs, a rămas cu gura căscată, ca la dentist. Dobrițoiu a explicat că Sîrbu junior a fost șef de promoție la Stomatologie militară, o promoție formată din doi studenți, unul de nota 8,90, celălalt de 8,96. În prezența mai multor medici de la SMC, Dobrițoiu a fost întrebat dacă a primit șpagă, iar el a răspuns că Sîrbu "a venit cu sacoșa, dar l-am dat afară". De aici deducem că, de data asta, ministrul a încălcat legea gratuit, doar ca să-și satisfacă un capriciu.

Ar mai fi de adăugat că Sîrbu e și autorul anonim al propriei legende, o legendă care să justifice, subtil, sprijinul primit de la structurile militare. Povestea răspîndită de el zice că la începuturi, cînd soții Ceaușescu erau mitraliați, iar plutonierul brancardier Sîrbu făcea de pază la poarta spitalului, complotiștii l-au rugat să se ocupe de cadavre. Drept recunoștință, alde Stănculescu l-ar fi avansat la excepțional. Doar că aici mai e un aspect: dictatorii aveau în gură destui dinți de aur și e posibil ca atunci să fi avut Sîrbu primul contact cu stomatologia. E greu de spus dacă extracțiile au reușit, fiindcă, după aceea, soții Ceaușescu n-au mai fost văzuți zîmbind.

Publicat în Cațavencii, nr. 6(84), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint