Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

În cifre să ne luptăm

Zoom În cifre să ne luptăm

Jurnaliști și băgători în seamă întrețin din direcții opuse un subiect de dispută, în lipsă de altceva. Unii susțin că Puterea ar ascunde prin scădere numărul adevărat al îmbolnăviților de COVID-19. Alții, dimpotrivă, acuză Guvernul că ar umfla acest număr, ca să întrețină spaima populației și să aibă motiv să prelungească starea de alertă. Puțini sînt însă cei care scriu și vorbesc despre zburătăceala din DSP-urile care ne veghează sănătatea. Tocmai desepiștii care ne anchetează pe unde ascundem COVID-ul și ne bagă în carantină ori, după caz, la izolare nu sînt în stare să-și apere căile respiratorii de pandemie. Să fie și DSP-ul ca popii care una fac și alta predică?

Dar mai întîi pe ce se bizuie jurnalistul român care zice că Guvernul scade cum vrea numărul zilnic de noi bolnavi? Pe incertitudinea în acuratețea testărilor care ies ba negative, ba pozitive, încît oameni sănătoși sînt băgați în spitale alături de bolnavi și se molipsesc și ei, iar bolnavi care ies de negativi la teste plimbă inocenți boala prin tîrg. Dar și pe emiterile oficialilor care se bat cap în cap, după cum bate vîntul politic și după starea lor de spirit din momentul în care fac declarații. Cum să spui că situația e sub control, dar că se tot agravează, încît hățurile pot fi scăpate din mînă de pe o zi pe alta? Ori că oamenii ăștia au probleme cu logica și cu limba română – și unii le au! –, ori că vor să pară stăpîni pe ceva care i-a depășit.

Dar jurnalistul și comentatorul care vor să ne liniștească, susținînd că Puterea minte în plus, ca să bage frica în noi? Aici intrăm într-o ceață și mai adîncă. Să fie Guvernul atît de prost încît să-și tragă singur preșul de sub picioare? Nu-i ajunge lui Ludovic Orban că nu-l mai ia lumea în serios cînd anunță ritos una-alta, cînd ne cere să respectăm ordinele și cînd se declară optimist, în pofida cifrelor care-i contrazic optimismul? Acum, cînd el și ciracii lui ne spun că e-n regulă cu deschiderea școlilor și că alegerile se vor desfășura în siguranță, tot el să-i pună pe desepiști să umfle numărul bolnavilor?!

Mă tem că, de astă dată, cei care stau prost de tot cu logica sînt tocmai cei ce acuză Guvernul de gonflarea cifrelor, într-un moment în care Orban are nevoie să fie ventilat cu un număr cît mai mic de îmbolnăviri, încît să se poată lăuda cu măsurile pe care le-a luat. Mai degrabă l-aș vedea în stare să spună că Opoziția, în nemernicia ei, și-a infiltrat la DSP oameni care să propage cifre mincinoase. Sau rușii. Ori și Opoziția, și rușii.

2 comentarii

 1. #1

  Cine și cum este testat? Ce relație este între numărul de teste și numărul de cazuri? Cine ia deciziile de după raportare? Scenariu 1: zile în șir, anumite județe nu raportează cazuri. Testează și ies toate negative sau nu testează?
  Scenariu 2: testele se fac selectiv, pe suspecți, persoane aflate în contact cu pozitivi, “conform definiției de caz”. Deci, nu se testează aleatoriu. Incidența de maxim 10-11% cazuri pozitive dintre suspecții testați arată o rată de contagiozitate… hmmm…. mică sau mare, față de dorințele și așteptările politice?
  Scenariu 3: până acum, anticorpii au fost detectați la aproape 4% din populație, oficial. De vreo 9 ori mai mult decât numărul oficial de infectați. Deci, rată de deces de 9 ori mai mică, inclusiv comorbidități. Dacă eliminăm comorbiditățile, nici de-o gripă nu rămâne…

 2. #2

  ,,i-a depășit”, hai ca-i tare! Confuzia-i sopul, fiind alimentata din toate directiile. ,,Jurnalisti” care-au acumulat ,,capital” (audienta) de-a lungul timpului sunt platiti ,,regeste” (7-8 mii euro/ luna) fiind impartiti in doua tabere pentru ca ceea ce ,,produc” sa ,,multumeasca” pe toata lumea si mai ales sa tina acupata populatia cu subiectul impus. Asa se intretine ,,instruirea” pentru ca sistemul sa fie consolidat. Pe 26.03 d-nul Rafila spune: ,,Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic in Romania”. 650 x 186 zile (15.03 – 17.09) = 120.900 decedati din care 4312 infectati cu virusul problema (si nu ,,au murit din cauza” cum declara uni reprezentanti ai ,,autoritatilor statului” pentru a panica majoritatea din ce in ce mai numeroasa de la an la an a analfabetilor functional). Adica, 3,6 % (TREI virgula sase la suta) din totalul decedatilor majoritatea plini de comorbitati.
  ,,numărul zilnic de noi bolnavi”? Eventual, numarul zilnic de noi depistati ca fiind infectati cu virusul problema (ca pt. ala gripal nu face nimeni ,,obligatoriu” teste si raportari celor carora le curge nasul). Sigur ca daca increderea in ,,institutiile statului” o ai mare vei crede ,,raportarile” iar daca nu, fiind circumspect (aproape interzis), de pe margine vezi cum ,,se jongleaza” cu cifrele. Unii zic ca ,,au crescut” zilele astea pt. ca sa potoleasca firava nemultumire a ,,tutorilor” care-s grijulii cu privire la ce se intampla prin ,,scoli”. Altii care n-au ,,grija vlastarelor de maine” sunt aproape siguri ca-i crescuta ,,raportarea zilnica” in vederea mascarii eventualilor doritori de democratie avand in vedere ca iminentele ,,alegeri” le-au pus in interior si nu la iarba verde (pentru a se putea vota si fara masca). Concluzia ar fi ca orbanii sunt tinuti pe scaun atata timp cat este nevoie de ei astfel ca-i deja desuet/demodat/depășit/învechit ca sa se mai vorbeasca despre aia care ,,tin de scaun”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]