Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

În familie nu e rău, acasă. Și la Birău

Zoom În familie nu e rău, acasă. Și la Birău

După o tentativă eșuată de ieșire din anonimat, cu prilejul alegerilor parlamentare din 2020, cînd prima poziție pe lista pentru Senat a filialei timișene a partidului Pro România nu i-a folosit la nimic, primarul comunei Variaș reușește de ceva vreme să capteze interesul publicului. Un ziar din Timișoara a dezvăluit, prin februarie, că Nicolae Birău posedă abilități manageriale deloc de invidiat, ajungînd să aibă poprire pe salariul de primar și să-i fie scoasă o casă la licitație pentru acoperirea datoriilor. Și, coincidență absolută, s-a nimerit ca firma care a cîștigat casa primarului la licitație să fie exact cea care primise anterior lucrări în valoare de 500.000 de lei de la… Primăria Variaș. Dar asta nu era totul: un consilier local din comuna timișeană a declarat că în casa „executată silit“ nu fuseseră văzuți, de la licitație încoace, reprezentanții noilor proprietari, ci tot primarul Birău și apropiații săi. Și încă ceva: excesiv de discret, primarul în vîrstă de 48 de ani a omis să-și menționeze datoriile în declarațiile de avere depuse anual, deși legislația este suficient de clară în această privință.

Iritat de publicitatea negativă cu care s-a ales pe nepusă masă, primarul de Variaș a început să arunce cu banii comunei în stînga și-n dreapta, ca să-și spele imaginea. Așa au plecat, în ultimele patru luni, din bugetul local spre conturile mai multor site-uri din Timișoara următoarele sume: 4.500 de lei pentru „servicii de publicare online a informațiilor furnizate de beneficiar, comunicate de presă, anunțuri, interviuri“, 10.000 de lei pentru „servicii de promovare online prin realizarea de articole media, interviuri, advertoriale“, 8.300 de lei pentru „producție video-filmat, anunțuri de interes public, reportaje, banner site“, 12.000 de lei pentru „servicii de informare electronică, publicare materiale de informare“, 1.500 de lei pentru „producția și difuzarea unui podcast (o emisiune) cu durata de minimum 50 de minute“.

36.300 de lei au scos din buzunar locuitorii Variașului pentru inutila acțiune de PR a primarului lor. Asta în timp ce Primăria era obligată de instanța de judecată să achite creditoarei ENEL Energie SA suma de 52.353 de lei plus penalități de întîrziere de 2.282 de lei.

Știind deja că respectarea legii îl încurcă teribil pe primarul aflat la al treilea mandat, nu ne-a mirat absolut deloc că din cea mai recentă declarație de avere depusă de Nicolae Birău a dispărut ca măgarul în ceață un teren agricol de patru hectare. Dobîndit în 2007, prin cumpărare, de către soții Nicolae și Corina Birău, terenul respectiv apare în declarația de avere depusă pe 20 mai 2021, însă devine invizibil în declarația depusă în 24 mai 2022. Nu apare nici o mențiune în sensul vînzării acestuia, pur și simplu dispare fără urmă. Această situație nu este singura care are darul de a intriga. Astfel, dacă în declarațiile de avere de pînă acum, la rubrica „Venituri“, soția primarului figura ca administrator la firma familiei, SC Birom 2007 SRL, acum, în declarația din 24 mai, Corina Birău apare ca administrator la… comuna Variaș. Este posibil să fie vorba, totuși, de o eroare, iar doamna Birău să nu se fi teleportat în Primărie. Nu de alta, dar e plin Internetul de primari care și-au pierdut funcțiile fix pentru faze de genul acesta.

Cristian Dinescu
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale