Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

În sfîrșit, crește confortul pușcăriașilor, atunci cînd pleacă în excursii

Zoom În sfîrșit, crește confortul pușcăriașilor, atunci cînd pleacă în excursii

Poate că l-ați auzit, zilele trecute, pe Tudorel Toader cum s-a autoievaluat el și a vorbit despre minunatul proces de reformă a sistemului penitenciar. Da, de vreo cîțiva ani, personaje precum Tudorel Toader, Liviu Dragnea sau Victor Ciorbea, ca să-i numim doar pe cei cu greutate și acces la butoane – căci, altfel, și Rădulescu-Mitralieră, Codrin Capfin ori alții din gașca lor au lăcrimat și suspinat –, plîng de mila sistemului penitenciar. Că le e greu sărmanilor pușcăriași, în acele condiții inumane. Și-au fluturat pe la TV decizii de pe la CEDO, au plîns de teama unor măsuri de infringement, după care și-au luat divina misiune de a reforma sistemul penitenciarelor. Ocazie cu care i-au umflat ochii și Justiției cu niște ordonanțe de urgență, dar nu despre asta o să vorbim acum.

Sistemul penitenciar, ăsta la care tot reformează Tudorel, e un loc numai bun de făcut bani. Spre exemplu, Administrația Națională a Penitenciarelor a decis că e un bun moment să bage vreo 22 de milioane de lei în reforma asta. Cum în reformă? Păi, simplu: în niște autovehicule noi, de 22, 39, respectiv 44 de locuri, ce urmează să fie folosite la transportul deținuților. Ce-i drept, pe undeva, mai departe de necesitatea oficială a acestei investiții și mai ales de nevoia unor companii de a se lipi la contracte – despre care o să vorbim mai jos –, ar putea exista și o explicație. Adică, dacă bagi cinci milioane de euro în autobuze cu care plimbi în permanență deținuții de colocolo, spațiul din celule de care beneficiază cei care n-au prins bilet de excursie crește. Și iaca soluția, să nu ne mai certe UE și CEDO că n-au pușcăriașii condiții, că n-au și ei un living cu piscină interioară și cameră de oaspeți pentru vizitatori.

Ei bine, Administrația Penitenciarelor a împărțit purcoiul ăsta de bani după cum urmează: 9,3 milioane pentru mașini cu capacitate de 22 de locuri, 5,1 milioane pentru mașini cu capacitate de 39 de locuri și restul de 7,7 milioane pentru autobuzele cu 44 de locuri. După care au organizat cîteva licitații.

Primele două au fost cîștigate de către Compania Industrială Grivița SA – la prima a fost singurul ofertant, iar la cea de a doua a mai existat o ofertă. Firma asta, care era cîndva una dintre marile uzine din Capitală, este deținută, în proporție de peste 50%, de către Ion Gheorghe și Alexandru Haiuc, doi băieți băgați în multe afaceri, de la agricultură și pînă la imobiliare. După ce a fost privatizată în 1993, prin metoda MEBO, firma a ajuns azi să se ocupe ba de încasat subvenții pe ce terenuri agricole avea în patrimoniu, ba cu afaceri imobiliare – fostele platforme industriale fiind vîndute înainte de criza financiară pe niște zeci de milioane de euroi –, în timp ce activitatea de producție de autovehicule s-a cam restrîns pînă la punctul în care abia dacă mai are vreo 90 de angajați. Iar în ultimul an fiscal a înregistrat peste șase milioane de lei pierderi, la o cifră de afaceri de zece milioane. Și, pe undeva, e normal, căci dacă te uiți pe site-ul lor, oamenii se ocupă cu fabricarea unor autobuze cu motoare de maximum Euro 3, ori cu reparații de motoare de Saviem, RABA, TV sau te miri ce alte modele de succes ale epocii de aur. Și, cu toate astea, i-au dat pe spate pe cei de la Administrația Penitenciarelor cu oferta lor. Și le vor da autobuze de 14 milioane de lei.

Contractul pentru autobuzele de 44 de locuri, în valoare de 7,7 milioane de lei, a fost cîștigat de către Briari’s IND SA din Dolj, unic concurent la licitație, firmă care vinde în România produsele italienilor de la Iveco și utilajele nemților de la Weycor. Compania este deținută de milionarii Cornel și Delian Panait și nu se află la prima afacere cu Administrația Penitenciarelor. Cei doi frați, deși nu s-au implicat direct în politică, au ținut totuși apoape, în special la partidele de vînătoare. De altfel, în urmă cu vreo zece ani, la AJVPS Dolj fusese un mare scandal pe șefie și pe domeniile de vînătoare, una dintre părți fiind Cornel Panait, iar cealaltă Mircea Dinescu, fiecare cu tabăra lui de susținători din și de pe lîngă politică.

Și uite așa, cu vreo cinci milioane de euro băgați în contracte cu firme serioase, Tudorel Toader face reforma sistemului penitenciar. Deh, măcar la condițiile de transport și deplasare nu vor mai fi probleme.

915 vizualizări

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta