Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Între timp, în pușcăriile patriei

Zoom Între timp, în pușcăriile patriei

”Să știți că toți deținuții se uită la emisiunea dumneavoastră, domnule Pătraru”, aud în spatele meu. Mă opresc și, în timp ce mă întorc, îmi dau seama că habar n-am ce față să pun. Să fiu bucuros, să mă încrunt? Zâmbetul doamnei e atât de cald și pare atât de sincer încât nu pot să nu zâmbesc, la rându-mi. Continuă, ca și cum asta e a nu știu câta discuție pe care o avem:

De mult voiam să vă cunosc, să știți că la noi s-a schimbat programul, stingerea se dă mai târziu, astfel încât deținuții să poată vedea emisiunea. E jale când se taie cablul, fac un scandal… Iar în perioada asta e nebunie, urmăresc tot ce se discută despre grațiere și amnistie, sunt disperați.

Uite, din această perspectivă trebuie pusă problema, îmi spun în gând, în timp ce-o ascult pe doamna aceasta care lucrează la un penitenciar din țară. De fapt, îmi dau seama că presa alimentează demența oamenilor, în loc să prezinte lucrurile așa cum trebuie prezentate. Câte reportaje despre condițiile din pușcării s-au difuzat la televizor de când cu această discuție despre grațiere? Câți oameni care se ocupă de drepturile omului, pe zona asta, a celor aflați în pușcărie, au vorbit zilele astea în fața unor camere de luat vederi?

La naiba, la oamenii ăștia – care trebuie tratați ca niște oameni, nu ca niște animale, dacă vrem să-i recuperăm, nu să ne facem noi probleme cu ei, probleme care necesită alte cheltuieli bugetare – nu s-au gândit nici pesediștii, când au propus mizeria aceea de ordonanță. Ei s-au gândit doar la oamenii lor, în frunte cu Dragnea, care ar putea fi condamnat în primăvara asta. Dar nimic despre oamenii din închisori. Ei sunt doar un pretext…

Se fac situații acum, să știți, o aud din nou pe doamna. Cei de la ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor) au cerut să le prezentăm clar situația. Dacă se aplică ordonanța, câți oameni ies din pușcării. Gradul de ocupare ați văzut, e peste tot de aproape 150%. Și e o nebunie totală. Se agită toți acum, pentru că încearcă să intre în prevederile proiectului.

Sunt încurcat. Cum adică, înainte de a fi fost prezentat public proiectul, deja ANP a cerut penitenciarelor să facă situații? Cum e posibil așa ceva, mă întreb, dar nu vreau să o pun într-o situație delicată, așa că ascult în continuare povești cu deținuți care își sună disperați femeile pe care le știu cu copii mici, să le convingă să declare că sunt copiii lor.

Doamna continuă. Au ajuns să-și recunoască ăștia și copiii pe care nu i-au făcut, doar ca să scape.

Râdem, dar nu-mi iese din cap treaba asta: cum să ai deja situațiile predate, cine iese dacă ordonanța trece, înainte de prezentarea publică? Cum? Dar asta nu e o discuție pe care o pot avea cu un simplu angajat al unui penitenciar. E anormal să pui atât de mulți oameni în spații atât de mici, îi spun doamnei.

Aveți dreptate, aici e singura problemă, că sunt prea mulți oameni care respiră același aer. În rest, să știți că sunt condiții bune. Adică nu e peste tot la fel, depinde de oamenii care conduc penitenciarul. Am văzut și penitenciare conduse foarte prost, de tot felul de incompetenți, care dau banii înapoi la final de an. Dar sunt și oameni buni, care își fac treaba și au grijă de condiții, să fie decente. La noi, s-au luat saltele noi, s-a zugrăvit, avem televizoare în camere, dotări la bucătărie, condițiile sunt bune, nu vă luați după ce zic unii și alții.

Și dacă faceți ceva la emisiune, să spuneți, domnule, acolo, că deținuții vor să muncească, dar nu ni-i primește nimeni. Avem cereri depuse peste tot, avem sute de oameni care vor să muncească, pentru că la o zi de muncă ei câștigă două zile de libertate, ies mai repede. Mi se pare o mare prostie. Cum adică pot să muncească, vor să muncească, dar nu au unde? N-are nimeni nevoie de ei?

Păi, domnule – continuă doamna, foarte nervoasă, se vede că a alergat mult pe treaba asta –, cine să aibă nevoie de sute de oameni să facă treaba unor firme care încasează bani frumoși de la stat? Avem cereri depuse peste tot, am fost la Primărie, m-au refuzat. Le-am zis și zilele astea: băi, aduceam 200 de deținuți și făceam orașul lună, nu mai era strop de zăpadă. Ați văzut munții de zăpadă cum stau în centru? Nu mai zic de străzile secundare. Să vedeți facturile la primăvară, cât se va plăti firmei de salubrizare, care de fapt n-a cărat zăpada. La fel la Consiliul Județean. Deși au avut probleme cu zăpada, n-au vrut să ia și deținuți la muncă. E păcat, să știți, pentru că unii dintre ei știu că au greșit, și-au acceptat pedeapsa, pot fi foarte ușor recuperați pentru societate. Au regim semideschis, vor să muncească, iar noi nu-i putem scoate la muncă.

Între timp, ordonanța s-a pus în discuție publică, oamenii au ieșit în stradă împotriva politicienilor pentru care s-a făcut, de fapt, ordonanța, Iohannis anunță referendum. Iar deținuții fierb, unii peste alții. Unii dintre ei au devenit tați cu acte-n regulă, în ultima săptămână. Vorba aia, viața e complexă și are multe aspecte.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Nea Patrarule! ce-ai bre , ti-au pus astia Fraierol in apa ? chiar crezi ca duduia te-a gasit ” intamplator” pe strada , esti naiv.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]