Istanbulul e romantic de pici. Se bate, la romantism, cu Parisul, cu Londra sau cu cine vreți voi. Istanbulul e plin de istorie cum era Bucureștiul de maidanezi. Istanbulul emană cultură. Cum n-or s-o facă niciodată “doctorii” noștri politicieni.
1. Hagia Sofia. “Cuceriți” Istanbulul ca Mahomed al II-lea, intrând în Hagia Sofia, construită de împăratul Iustinian în secolul VI, una dintre cele mai impozante catedrale ale lumii timp de mai multe secole, înainte să fie transformată în moschee (1453). Din 1953 este muzeu, astfel încât permite să-i fie admirată grandoarea, frumusețea arhitectonică, faimoasele mozaicuri.
2. Palatul Topkapi. După ce Hagia Sofia v-a ajutat să faceți trecerea de la Constantinopol la Istanbul, îndreptați-vă către Palatul Topkapi, casa a generații de sultani și ale lor soții, locuitoarele permanente ale și mai faimosului harem. Palatul este un exemplu de arhitectură luxuriantă, cu curți interioare și săli bogat împodobite, cu o trezorerie care pune în umbră până și bijuteriile coroanei britanice… splendoare și opulență. Bonus: o priveliște superbă asupra Bosforului.
3. Basilica Cistern. O atracție inedită și mai puțin cunoscută e Basilica Cistern – cisternă subterană construită în vremea împăratului Iustinian, a fost folosită pentru aprovizionarea cu apă a palatului Topkapi și a altor clădiri. Uitată pentru câteva secole, a fost readusă la viață, fiind iluminată și amenajată, turiștii plimbându-se pe podețe de lemn printre cele 336 de coloane și admirând peștii de la bazele acestora.
4. Moscheea Albastră. Un alt simbol al orașului și unul dintre cele mai renumite lăcașe de cult din lume e Moscheea Albastră. Poate fi vizitată și ziua, și noaptea, însă cea mai impresionantă priveliște o puteți vedea după apusul soarelui. Moscheea Albastră a fost construită la porunca sultanului Ahmet I și își datorează numele cantității impresionante de faianța albastră care a fost folosită la ridicarea sa.
5. Marele Bazar. Cum ar fi o escapadă la Istanbul fără să vă verificați calitățile de negociator? Cel mai potrivit loc este Marele Bazar, care atrage anual milioane de turiști, cu cele peste 4.000 de magazine. Nu vă speriați de vânzătorii care vor încerca să vă convingă să intrați în magazinele lor, nici de expresiile de genul “My friend, where are you from? România? Ooooh, Hagi!!!” – fac parte din farmecul local.
6. Nu ratați croazierele pe apele Bosforului – prilej ideal de puțină leneveală cu priveliști care îți captează atenția: palate otomane, poduri suspendate, castele medievale, case vechi de lemn. O variantă clasică, foarte populară printre turiști, presupune plecarea de dimineață, cu feribotul, din apropierea Podului Galata, și traversarea până la Anadolu Kavagi, de unde poți porni în explorare; sunt mici magazine și multe restaurante, inclusiv în interiorul unui castel fortificat, numit Yoros Kalesi, o fortăreață din care otomanii supravegheau intrarea în Marea Neagră. Întoarcerea are loc târziu, după-amiază.
7. Haleală. Dar cum iubirea trece prin stomac, așa se întâmplă și cu Istanbulul. Îl veți îndrăgi și veți visa mai mult la el după ce încercați faimoasele sandvich-uri cu pește, însoțite de tursu suyu (o zeamă de murături, foarte picantă, dar răcoritoare). Zona strategică e Eminönü, podul Galata. Baclavalele, sarailiile ori cataiful turcesc vor stârni melancolii, dar și sahlepul (o băutură fierbinte pe bază de lapte, scorțișoară și un praf de orhidee) sau doner kebab-ul. Alte mâncăruri cu impact emoțional: Lahmacun-ul – un fel de pizza cu carne picantă deasupra; Kizilkayalar Hamburger – hamburger ud, în Piața Taksim; Kumpir – cartof copt umplut cu de toate; sarmalele – Yaprak Sarma.
Un city break in Istanbul pornește de la 145 de euro, incluzând biletul de avion și cazare două nopți la hotel de 3*, cu mic dejun inclus.
Raluca Rotar este Travel Specialist la agenția Paravion. raluca.rotar@paravion.ro pentru mai multe sfaturi și pentru o vacanță în cunoștință de cauză.
Callcenter 24/7: 0372.72.73.74