Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jurnalul unui cetățean onest

Zoom Jurnalul unui cetățean onest

2 octombrie

Prețurile au luat-o razna. Nu te mai înțelegi cu ele. Ieri am plătit 25 de lei pentru o pâine. Până la urmă, se pare că nu ajunsese pâinea să coste chiar atât de mult, însă atunci când am văzut eticheta mi s-a părut credibil. Până la urmă, de ce nu? Pâinea e un aliment foarte important. În plus, nu mai cumpărasem pâine de vreo patru zile și nu știam cum a evoluat prețul în tot acest timp. În patru zile se pot întâmpla multe. Se pot clădi imperii sau se pot pierde averi. În patru zile, o cutie de lapte poate să treacă de 15 lei.

6 octombrie

Azi am vrut să merg până la magazin, dar n-am reușit. N-am avut bani de intrare. Ăștia de la supermarket au început să te primească doar pe bază de bilet, pentru că prea multă lume venea doar să se uite. Foarte bine. N-am nevoie să merg la ei la magazin. O să-mi descarc de pe Internet un filmuleț cu rafturile supermarket-ului și-o să mă uit la noile prețuri fără să le plătesc nici un ban.

8 octombrie

Cred că știu de unde a pornit totul. Se pare că foarte mulți oameni au prins, în același timp, câte un peștișor de aur și au avut cu toții aceeași dorință: au cerut să li se dea bani, mulți bani. Foarte mulți bani. O dorință previzibilă, nu zic. Doar că, având acum bani, au licitat ca proștii între ei, mărind prețul tuturor produselor. Pentru că acum cu asta ne confruntăm: cu inflația. E inflație de bani.

Pentru că toți au cerut bani, nimeni nu s-a gândit să ceară produse. Dar, ce să-i faci, așa e românul. Îi lipsește educația financiară. Poate că n-ar strica niște cursuri în școli, unde elevii să învețe ce să ceară în caz că prind peștișorul de aur.

Însă ar mai fi o problemă. Ce nu explică teoria mea e de unde a apărut inflația inițială, de peștișori de aur care îndeplinesc orice dorință.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint