Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jurnalul unui om onest: Deplasare în afara localității

Zoom Jurnalul unui om onest: Deplasare în afara localității

4 mai

M-a oprit azi Poliția la ieșirea din București. Un domn foarte politicos de la Rutieră m-a întrebat care e urgența deplasării.

–Se scufundă planeta, le-am spus enigmatic.

–Vă bateți joc de noi?

–Nu mi-aș permite. Mi-ar plăcea, trebuie să recunosc, dar nu mi-aș permite pentru că mi-e frică de amendă și de bătaie.

–Cum adică se scufundă planeta?

–Mă refeream la economie. N-ați văzut că se duce dracului economia din cauza carantinei?

–Vă rog frumos să vorbiți frumos, m-a avertizat agentul.

–Îmi pare rău. Promit să nu mai drăcui.

–Mă referem la carantină. Vă rog, fără cuvinte dubioase, că nu-s unii mai deștepți și alții mai proști.

I-am explicat agentului, în cuvinte cît mai simple, că plec din localitate ca să consum benzină și să stimulez în felul ăsta economia. Practic, le dau o pîine angajaților de la Petrom. Și nu doar lor. O parte din prețul benzinei se duce la bugetul de stat, sub formă de accize. Toți angajații din sistemul public beneficiază de pe urma deplasărilor mele în afara localității.

–Chiar dumneata primești bani de pe urma drumului pe care-l fac acum.

–Nu m-am gîndit niciodată la asta, a spus polițistul, frecîndu-și meditativ bărbia prin masca de protecție.

–Normal că nu te-ai gîndit.

–Adică ce vrei să spui?

–Adică ești toată ziua pe teren, lupți cu boala în linia întîi și n-ai timp să te mai gîndești și la circuitul banilor în economie.

–Ah, credeam că mă faci prost.

–N-aș îndrăzni. Mi-ar plăcea, crede-mă, dar n-aș îndrăzni.

 

5 mai

E groaznic că miliarde de oameni suferă din cauza unei boli tîmpite. Oare cu ce-au greșit, ca să îndure acum izolarea și privațiunile?

Din cîte înțeleg, virusul ăsta provine de la un pangolin. Nu știu exact ce e pangolinul, dar pare un animal foarte nesimțit. Dacă a văzut că e bolnav, trebuia să rămînă la el în bîrlog, nu să vină la birou și să dea boala tuturor colegilor.

 

6 mai

M-am întîlnit iar cu polițistul de zilele trecute. La fel ca atunci, ieșeam din București ca să mai ard niște benzină și să mai stimulez puțin economia locală. De data asta, însă, agentul n-a avut timp de mine. S-a uitat în fugă pe acte și mi-a urat drum bun, scuzîndu-se că trebuie să ducă un nemernic la secție.

–Se pare că nu toată lumea are spirit civic ca dumneata, mi-a spus polițistul, după ce m-a îndemnat să trec mai departe și să ard cîtă benzină pot, eventual mergînd cu suta la oră într-a treia.

Voiam să plec, dar curiozitatea m-a ținut pe loc. M-am uitat la Loganul alb al Poliției și-am văzut că pe bancheta din spate se afla un cetățean încătușat. Părea un domn respectabil, deși umbla cu cămașa ruptă la guler și obrazul îi era urîțit de niște vînătăi. Din cîte mi-am dat seama, o lentilă îi căzuse de la ochelari. Oare de-aia l-au reținut, că urcase la volan cu ochelarii sparți?

–Dar ce-a făcut domnul? am întrebat.

–Ce să facă? E un nemernic, aia a făcut.

–Nu pare genul care să dea petreceri cu maneleîn curtea casei lui din Rahova.

–E mai rău ca ăia. Ăsta le pune bețe-n roate cetățenilor onești, ca dumneata.

–Nu înțeleg.

–Cică e inginer și a inventat motorul cu apă. Fii atent ce tupeu pe el! Asta ne mai trebuia, să dea faliment și industria petrolului, după sectorul HoReCa.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]