Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

La Constanța există bani și după moartea politică a lui Nicușor Constantinescu

Zoom La Constanța există bani și după moartea politică a lui Nicușor Constantinescu

Aproape intrat în lumea scriitorilor de celulă, acolo unde se nasc cărțile fără cititor și, de multe ori, chiar fără autor, Nicușor Constantinescu a lăsat în urmă o moștenire impotrantă la nivelul Consiliului Județean Constanța. Chiar și în lipsa semnăturii celebrului operat de detențiofobie în Statele Unite, metehna cheltuirii banului public a rămas vie în modul de operare a instituției în care a sforărit baronetul. Dedicația, atribuirea directă ori în urma unei licitații cu un singur participant, caietul de sarcini pliat ca o mănușă pe oferta prietenarului, toate și-au păstrat locul în împărțeala banului public, fie el autohton ori de la Uniunea Europeană.

Sistemul de management integrat al deșeurilor integrează bine firmele cu lipici

Pe vremea cînd faptele de vitejie financiară a lui Nicușor Constantinescu începeau să devină obiect de lucru al procurorilor, Consiliul Județean primea – ca de altfel mai toate județele țării – un purcoi de bani europeni pentru a crea un nou sistem de management integrat al deșeurilor. Știți voi, rampe ecologice nou-nouțe, pubele și utilaje noi, consultanță și toate cele. Curios lucru, banii n-au ajuns însă la gunoierul tradițional al județului, SC Polaris M Holding SA, firma deținută de deputatul Răzvan Martin, fiul fostului prefect de Constanța – în mandatul Năstase – și amic al șefului CJ, Nicușor Constantinescu. Ba chiar, în tot procesul ăsta de trecere la un management eco al gunoaielor, la Constanța au ajuns să se lipească pînă și niște firme de afară, precum Fritz Schafer GmbH din Germania, cu un milion și ceva pentru pubele, ori Louis Berger din Franța, cu mai două milioane pentru consultanță, mici contracte despre care am mai scris noi pe aici.

Desigur, toate micile astea atribuiri au dat, într-un fel, un aer de seriozitate întregului proces de jupuială a banului european. Atît că din ditai suma, de cîteva zeci de milioane de euroi, au mai rămas suficienți și pentru guguștiucii autohtoni, pentru băieții învățați să stea cu buzunarele deschise pe lîngă masa la care ordonatorii de credite taie bugetul.

Vehicule și autospeciale pentru firme speciale

La începutul lunii august, Consiliul Județean Constanța decide să achiziționeze, în cadrul proiectului ce privește noul sistem de management al deșeurilor, niște vehicule de compactare a deșeurilor menajere, altele pentru colectarea și transportul deșeurilor, precum și niște încărcătoare cu benă frontală, dar și niscaiva servicii de consultanță și instruire în utilizare. Firește, se avansează un preț maxim al achiziției, se pune chiar și de-o licitație și se trece la treabă. Cum la licitație se prezintă doar SC Grădinariu Import-Export SRL, din București, este acceptată oferta acestora, în valoare de 10.842.222 lei, plus TVA, una cu aproape 4.000 de lei mai mică decît maximul pe care Consiliul Județean îl pregătise pentru utilaje.

Desigur, asta nu-i o prblemă căci, așa cum vă spuneam, banii vin de la UE, iar ăștia sînt așa, ca și cînd nu se pun. Bașca, mai punctăm și la capitolul absorbție de fonduri. Ce-i drept, din suma asta de mai bine de 10 milioane, 15,5 % vin de la Bugetul de Stat și 1% de la Bugetul local, doar 83,5% fiind din fonduri UE. Dar, să nu ne pierdem în asemenea detalii și să vă zicem mai bine cîteva despre fericitul cîștigător, SC Grădinariu Import Export SRL.

Firma este una de un succes absolutamente halucinant în materie de contracte cu statul. Oamenii au vîndut camioane în Bacău, primăriei lui Stavarache, echipamente similare – de vreo 14 milioane de lei – tot pentru deșeuri, Consiliului Județean Iași, ori Consiliului Județean Brăila de vreo 1,5 milioane. Asta ca să dăm doar cîteva exemple, mai recente. De altfel, firma cu 42 de angajați a avut doar anul trecut o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane din comerțul cu autovehicule.

Lipiciul firmei la contracte poate avea și alte cîteva explicații.

Asta în afară de faptul că, mai mereu, oamenii merg cu niște oferte care se potrivesc la fix cu cerințele autorităților publice ori că, ce să vezi, sînt mai mereu singurii care licitează ori cu care se negociază. În trecut, firma fusese asociată unui domn pe nume Valerian Sălăvăstru, fost secretar la PNL Iași, a cărui mare calitate e aceea că e finul de cununie a unui domn pe nume Relu Fenechiu, în prezent ocupat cu scriitura de penitenciar. În plus, după ieșirea din prim-plan și scheme a lui Fenechiu, domnul Valerian Sălăvăstru a fost recuperat și transferat din Moldova spre litoral, unde primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloriu, l-a numit într-un post de consilier, după care l-a făcut chiar city-manager al orașului. După asta, desigur, au început și pe acolo niște probleme, cu procurori și dosare și alte cele.

Pînă una – alta, însă, se pare, firma de care Sălăvăstru fusese cîndva legat, a pășit bine prin porțile deschise de acesta și, iată, vine camioane și utilaje la orișicine și la toată lumea. Chiar și la Constanța unde, se pare, banii europeni sînt cheltuiți frumos, strategic, original, pentru un nou sistem de management al deșeurilor. Și asta chiar și-n lipsa lui Nicușor Constantinescu. Acum tot ce mai trebuie e ca UE să ne dea și un purcoi de bani pentru un sistem de management al contractelor deșeu, că prea miros multe a șmen.

55 de vizualizări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta