Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Limita slugărniciei este cerul

Zoom Limita slugărniciei este cerul

Cum poți ținti spre stele, ad astra, atunci când stai în genunchi, cu capul plecat, făcându-ți de lucru, vorba turnătorului Petrov, la prohabul licuriciului celui mare? Nu poți. Iar dacă nu poți ținti spre stele, dacă nici măcar nu le poți privi, preocupat fiind să numeri ouă (vorba altui politician român), ce rost are să mai ții magaziile armatei ocupate cu sisteme Patriot? Mai ales că e în toi campania de recoltare a cerealelor și e nevoie de spațiu pentru grâul din Ucraina.

Prin decizia CSAȚ din 20 iunie 2024,
România urmează să doneze Ucrainei un sistem Patriot complet operațional. Unul din cele două sisteme operaționale pe care le are România în acest moment. Pentru ca donația să devină efectivă, aceasta trebuie stabilită, conform Legii 122/2011, articolul 5, alineatul 3, doar prin hotărâre de guvern. Așadar, hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării trebuie dublată de o hotărâre de guvern pentru a dona în mod legal vreun sistem Patriot Ucrainei. Sau oricui altcuiva. Și, în general, orice fel de transfer de arme și/sau muniții aparținând MApN nu se poate face decât în urma unei hotărâri de guvern.
Dar, așa cum achizițiile de armament care depășesc valoarea de 100 de milioane de euro trebuie aprobate de către Parlament, ar fi absolut firesc să supunem aprobării Parlamentului și donarea echipamentelor militare și a munițiilor care depășesc aceeași valoare de 100 de milioane de euro. Ar fi, probabil, o formalitate, dar democrația este compusă și din astfel de presupuse formalități. Poate că măcar în Parlament s-ar putea auzi și o voce care să chestioneze acest demers al CSAȚ. Poate că, punându-se întrebări, s-ar primi și răspunsuri. Democrația nu este o chestie unilaterală în care cineva ia decizii fără a da explicații, fără a oferi răspunsuri la întrebări, fără a răspunde în general. Democrația funcționează pe bază de argumente, iar pentru argumente este nevoie de informații și de transparență. Sistemele care funcționează în afara acestor granițe sunt orice, pot chiar să semene cu democrația, dar nu sunt așa ceva.

Sunt foarte multe aspecte dubioase
și îngrijorătoare legate de către această donație. Cum dubioasă este, de la bun început, toată această achiziție, urmată de o renunțare extrem de facilă.
În primul rând, modul în care a fost argumentată și decisă achiziția sistemelor Patriot.
Achiziția s-a bazat pe un memoriu al MApN, care a argumentat că sistemele Patriot sunt cele mai bune de acest fel din lume, practic unice. De aceea nici nu este cazul unei licitații. Aflăm acum, când urmează să renunțăm fără luptă la 50% din sistemele noastre Patriot operaționale, că, de fapt, sistemele Patriot nu sunt nici unice și nici cele mai bune posibile: Francezii au sisteme similare, numite MAMBA. Mai există sistemele franco-italiene SAM-T, Aster 15 și Aster 30, sistemul norvegian NASAMS sau sistemul german IRIS-T. Nu sunt identice cu Patriot, dar cele mai multe au cam aceleași caracteristici. Sunt diferențe legate de raza de acțiune, în principal, dar și de preț. În mod cert, însă, existau premisele unei licitații internaționale pentru achiziția sistemelor de apărare antiaeriană. Nu spune nimeni că ar fi trebuit să-i invităm la licitație și pe ruși sau chinezi cu sistemele lor similare Patriotului. Râdem, glumim, dar cumpărăm doar din incinta NATO.
În al doilea rând, Patriot nu este cel mai bun sistem antiaerian disponibil, aflăm tot acum. Cică negociem cu SUA pentru a primi în locul sistemului donat ceva mult mai bun: THAAD. Dar dacă acest sistem (ca și Iron Dome sau David’s Sling) este mai bun decât Patriot, de ce ni s-a spus că Patriot e cel mai bun și de ce nu ne-am dus direct la variantele de top? Pentru că, de asemeni, râdem, glumim și în incinta NATO nu e mândrie, nu-s capricii deșarte și e egalitate. Dar nu pentru căței.

Să recapitulăm puțin
și istoricul achiziției sistemelor Patriot. Românii au aflat că urmau să plătească patru miliarde de dolari (plus TVA) pentru șapte sisteme Patriot nu de la MApN, de la Guvern, de la Parlament sau de la președintele României, ci de la oficialii americani, care ne-au spus că au aprobat această achiziție despre care noi habar nu aveam nimic. În acel moment, achiziția nu fusese aprobată de către Parlamentul României, așa cum cere legea, dar vânzarea fusese deja aprobată de către Guvernul american. Ce mai putea să facă Parlamentul? „Băi, s-a vorbit cu oamenii ăia, e lucru serios, ne facem dracului de râs…“ Când Parlamentul României a întârziat cu vreo două-trei săptămâni aprobarea proiectului de lege prin care se aviza achiziția sistemelor Patriot, SUA și-au trimis urgent secretarul de stat la București, complet pe nepregătite, pentru a-l trage de urechi pe ministrul român de Externe, ca pe o slugă obraznică, în salonul VIP al Aeroportului Otopeni. După această demonstrație de forță democratică, Parlamentul a aprobat achiziția în regim de urgență, legea trecând prin cele două Camere ale legislativului în doar două zile și fiind promulgată în a treia zi. În a patra zi s-a și făcut plata avansului de 900 de milioane de dolari. Vorbim de finalul anului 2017.
La finalul anului 2019, România a plătit integral suma datorată pentru toate cele șapte sisteme Patriot. A fost decizia Guvernului Orban, proaspăt instalat. Până în acel moment, România nu primise nici măcar un șurub din vreun sistem Patriot. Dar, iată, decisese că trebuie să le achite pe toate. Aveau oamenii ăia nevoie de bani, ce mama dracului…

Astăzi, la șapte ani de când s-a decis
achiziția și de când s-a plătit avansul și la cinci ani de când s-a făcut plata integrală, România nu a primit decât patru sisteme Patriot, ritmul livrărilor fiind, în medie, de un sistem la doi ani. Din cele patru sisteme, doar două sunt operaționale. Primul a devenit operațional anul trecut, iar cel de-al doilea de-abia cu câteva săptămâni în urmă. Următoarele trei sisteme vor ajunge în România…
Ei bine, următoarele trei sisteme, deja plătite, nu vor ajunge în România prea curând. Pentru că Guvernul SUA a anunțat că Raytheon nu va mai livra vreun sistem către vreun cumpărător, chiar dacă vorbim de contracte ferme și deja achitate, timp de cel puțin 16 luni. Pentru că toată producția de sisteme și de rachete va fi orientată pentru a satisface nevoile Ucrainei. Slava!

Atunci când s-a decis
achiziționarea sistemelor Patriot, extrem de costisitoare, totuși, pentru o țară ca România, ni s-a spus că trebuie să facem acest sacrificiu, pentru că nu trebuie în nici un caz să ne bazăm pe alții ca să ne apere, ci trebuie să fim capabili să ne apărăm singuri. Dar pentru asta trebuie să avem și dotările necesare, așa că vom cumpăra armamentul de care avem nevoie, în cantitățile de care este nevoie.
Acum, după ce am plătit armamentul cu pricina, ni se spune să donăm jumătate din cel care deja e operațional și să nu ne mai așteptăm să primim altul prea curând, pentru că ne apără ucrainenii.
Așadar, nu ne puteam baza pe aliații noștri, în cazul puțin probabil în care am fi fost atacați, dar putem să ne bazăm pe deplin pe ucraineni, care nici măcar nu ne sunt aliați, că ne apără ei. Case closed. Parțial.

Dacă România ar fi avut, în ultimii șapte ani,
excedent bugetar, nu ne-am afla într-o situație mai mult decât bizară. Având mereu deficit bugetar, înseamnă că România s-a împrumutat pentru a achiziționa sistemele Patriot. Plătindu-le în avans și nerecepționându-le, am ajuns să plătim dobânzi pentru niște bunuri de care încă nu beneficiem.
După ce s-a luat decizia să donăm un sistem Patriot Ucrainei, suntem în situația în care am luat bani cu împrumut pentru a-i dona. Este cel mai absurd lucru pe care l-am fi putut face vreodată. Dar iată că l-am făcut.

Se spune că negociem cu aliații
să primim ceva în schimbul sistemului Patriot pe care-l donăm. Dar de ce am primi ceva în schimb și de ce trebuie să ajungem la această negociere când, de fapt, soluția era mai simplă?
Până acum, Ucraina are sau a avut în dotare un sistem Patriot donat de către SUA și trei sisteme Patriot donate de către Germania. România a acceptat să doneze și ea un sistem, dar alte țări din NATO care au astfel de sisteme și se află și mai departe de zona de conflict decât noi au refuzat să doneze. Spaniolii și grecii, de exemplu.
Și nici asta nu este neapărat ceva ciudat. Ciudat este că SUA, care au 120 de sisteme Patriot operaționale și alte peste 130 de sisteme Patriot în conservare, nu au donat până acum decât unul singur. Dacă SUA ar fi donat, ca România, 50% din sistemele sale operaționale, Ucraina ar fi avut deja 60 de sisteme Patriot pe teritoriul său. Dar ar fi fost prea simplu.
Și ar mai fi ceva: ni s-a spus că avem doar două sisteme Patriot operaționale, din patru câte ne-au fost livrate, pentru că nu avem personalul necesar pentru a deservi aceste sisteme, pentru că pregătirea acestuia durează. Dar în șapte ani de când s-a semnat contractul, care prevede și pregătirea operatorilor pentru cele șapte sisteme Patriot, era cazul să avem oameni pregătiți pentru operarea fix a tuturor celor șapte sisteme presupus a fi achiziționate. Dacă avem două sisteme operaționale și donăm unul, înseamnă că imediat putem transfera personalul specializat de la sistemul donat către un altul, care ar deveni operațional pe loc. Pentru că, nu-i așa, este vorba doar despre o chestiune de oameni pregătiți, nu e nimic altceva la mijloc. Probabil că în Ucraina umblă operatorii de sisteme Patriot cu covrigi în coadă pe toate străzile, de ucrainenii au aruncat deja în luptă patru sisteme și sunt pregătiți să-l opereze și pe cel de-al cincilea, cel românesc, imediat ce le sosește. Poate că ucrainenii învață mai repede să opereze un sistem Patriot. Sau poate suntem luați de proști…

Citeşte mai multe despre:

14 comentarii

  1. #1

    Sunteți răutăcios, dacă va aduceți aminte bine, pe lângă sistemele contractate și plătite cu în purcoi de bani, cineva a primit și o șapcă.

    • #2

      Suntem prea mici,politicienii noștri nu au verticalitate și,în nici-un caz,nu știu ce înseamnă patriotismul…În plus totul este pe bani și interese acum!

  2. #3

    SUA sa doneze ceva? Buna asta, de tot. Manipularea a inceput inainte de primul razboi mondial, cu principiul wilsonian al autodeterminarii popoarelor. Practic, nu ne determina altii, ne determina ei. Printr-o lovitura “democratica” au eliminat concurenta. Un proces de durata, gandit in prealabil. Interesant e ca, in cateva zile am platit avansul, tot in cateva zile am ramas fara, fara drept de veto. Daca asta nu e vasalitate, nu stiu ce e. Si apoi ne miram ca apar tot felul de curente nationaliste care mai de care…

    • #4

      Faceți referire la principiile lui W.Wilson ca fiind ceva malefic.
      România Mare nu se făcea fără ele.
      Închisorile popoarelor nu se spărgeau fără ele. W.Wilson a fost poate cel mai învățat președinte al SUA de atunci până azi. Cu toate acestea, Wilson nu ne-a vrut binele, și fără intervenția Reginei Maria, tot sacrificiul din război al românilor, ar fi fost inutil. Americanii au venit în Europa să se sacrifice departe de casă în războiul pe care nu ei l-au declanșat. Au făcut asta și în W.W.2 și cu siguranță o vor face și a treia oară.
      Restul este politică, bârfă și presupuneri. În urmă cu niște ani se vocifera împotriva Scutului de la Deveselu. Se zicea că ar „atrage” rachetele rusești și/sau iraniene și ne-ar transforma în teatru de război. Dacă am da Scutul Ukrainei s-ar auzi iar proteste,dar de alt gen.
      Dar dacă ajungea Klaus Șeful NATO, tot așa îl gratulați?
      Și ca să fiu în spiritul legendelor urbane ajunse și în rural, întreb ca în caricaturile din revista Cațavencii: Ce ne trebuie nouă sisteme Patriot ? Nu avem armele cu laser de pe timpul lui nea Nicu ?

      • #5

        Cu toate astea, transilvanenii au crezut pana in ultimul moment in reformarea imperiului, dovada ca Statele Unite ale Austriei Mari a fost ideea unui lugojan, avocatul Popovici. Un singur razboi justificat a purtat America, singurul in care au fost atacati direct, al doilea, cand Uboot-urile faceau legea in porturile newyorkeze. Restul, interes si manipulare, peste tot pe unde au fost au creat numai probleme. Ce-i drept, uneori nici macar ei nu se asteptau ca dimensiunea problemei sa li se intoarca impotriva, mujahedinii de exemplu. Totusi e bine ca ne vegheaza cineva, sub alta forma in ton cu vremurile, de la DC-nu de la Viena. (daca Avram Iancu nu avea ideea, desigur pentru a obtine mai multe drepturi, de a lupta impotriva maghiarilor, alaturi de imperiu, practic fiind un contrarevolutionar in tot elanul revolutionar ce cuprinsese Europa, poate nu mai traiau nici romanii ca intr-o inchisoare in vremea dualismului austro-ungar, desi si aici e de dezbatut-intelectualitatea tot la Viena scolindu-se.)

      • #6

        Zău!? Ia fi tu atent ce zice pct. X al declarației lui W.Wilson:
        „Popoarelor Austro-Ungariei, al căror loc printre națiuni dorim să-l vedem protejat și asigurat, ar trebui să li se acorde cea mai liberă ocazie de dezvoltare autonomă.”
        Citește o dată, de 2 ori, … până pricepi că d-l Wilson nu a ajutat cu nimic la constituirea statelor independente ce au apărut după destrămarea imperiului Habsburg. De altfel SUA nici nu a semnat acordul de pace. Puțină istorie nu strică, dar cea adevărată nu cea din propagandă!

      • #7

        „România Mare nu se făcea fără ele.”???

        Cand armata romana era la Budapesta, nu era acolo niciun american. La 2 august 1919, armata romana era la 200 km de Viena. Cum are fi putut cineva, ungur sau american, sa ia Ardealul de la romani in acea situatie?

  3. #8

    pai bossule, cine a zis ca praștiile patrioate ajunse în Ucraina sunt operate de ucrainieni?

    • #9

      Este posibil ca in tara asta sa mai existe si oameni lucizi ,chiar si in massmedia,dar PAH nu este printre ei!Nu sunt exact lamurit al cui joc face,par niste basisme combinate cu cioranisme,dar tot istme!Razboiul din Ucraina a dovedit ca nicio tara din vecinatatea lui Putin nu poate rezista singura,daca nu este ajutata de tarile democratice din lume!Iar tara atacata trebuie sa suporte pierderi imense in victime si economie!La ce naiba ar ajuta Romania sistemul Patriot daca Rusia ataca cu aviatia si tancurile,evita el victimele si pamantul parjolit?PAH esti cam depasit,mistocaria tip dinescu nu mai tine decat la carciuma lui!

      • #10

        Esti sigur ca nici o tara nu poate rezista fara „democratii”? Ce forte democreatice protejeaza Coreea de Nord sau Mongolia? Dimpotriva, lipsa „democratilor” le garanteaza celor doua pacea cu Rusia.

  4. #11

    Mi se pare minunata ideea ca SUA si Raytheon isi fac pomana pe banii altora. Sunt dispus sa fac si eu acte de filantropie si caritate daca Bezos, Musk, Gates, Buffett, etc ar fi dispusi sa-mi trimita banii necesari.

  5. #12

    Woodrow Wilson a fost doctor în politologie și istorie.
    Vorbea și limba germană pe lângă engleză.
    Cele 14 puncte privind autodeterminarea au stat la baza reformării, reconcilierii, reconstrucției Europei după 1918.
    Legendă sau nu,chiar dacă nu au crezut în Unire, țăranii ardeleni au pus portretul lui Wilson lângă icoane mulți ani.
    Oricât s-ar repeta sloganul „Prin noi înșine”, fără ajutor extern nu mai existam.
    De un astfel de om providențial are urgent nevoie SUA în vara aceasta, în anul acesta.
    Cu Biden sau cu Trump, se năruie totul.
    Cu Titulescu la Liga Națiunilor eram respectați și cunoscuți ca nație.
    Ce ne facem cu „reprezentanți” ca distinsa și grațioasa doamnă Șoșoacă ?!….

  6. #13

    „țăranii ardeleni au pus portretul lui Wilson lângă icoane”? Plusez cu „jefuitorii neamului, din Bucuresti, au redenumit Piata Hitler in Piata Stalin, apoi Piata De Gaule, si o sa ii zica Piata Hunter Biden, cata vreme ne vor face la buzunare cu TVA-ul sta enorm si cu taxe regresive, sub protectia tancurilor care ne-au mai impuscat parintii in 1989, bunicii in 1945 la Piata Victoriei si strabunicii la 1929”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta