Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Linişte, să nu treziţi coabitarea!

Zoom Linişte, să nu treziţi coabitarea!

Pînă mai ieri, dacă trezeai din somn un pesedist bogat, primul cuvînt de groază care i se aduna pe buze era Kövesi. Codruţa, femeia cu talie de stîlp şi grad de colonel, putea intra în orice coşmar de lux unde, printre evaziuni fiscale, trafic de influenţă şi declaraţii pripite, adversarii preşedintelui Băsescu îşi trăiau spaimele. Fetele tinere pentru care s-au apucat ei de furat erau izgonite din îmbrăţişări, fiindcă visul porno era invadat de această Godzilla politică, hrănită cu jăratec, avansări şi stenograme. Slobozirea ei în lume, peste tribul USL, a fost asemănată, în imaginarul nocturn, cu pogorîrea Meduzei.

Pentru faptele ei, Laura Codruţa Kövesi a fost răsplătită. Ambele tabere i-au dat cîte ceva. Băsescu i-a dat „Steaua României“, în grad de cavaler, uitînd cît de bine i s-ar fi potrivit în rang de servitor. Guvernul Ponta, în schimb, a năucit întreaga planetă. I-a dat un post de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles, mai înalt chiar decît vraful de dosare lăsat în urmă de USL.

Adevărul e că, în politică, înălţimea contează. Dacă nu ţi-o calculezi corect şi te repezi la Băsescu nepregătit, vrei să-i dai un cap în gură şi uite că-l nimereşti sub buric. Ai, însă, şi avantaje. Cîtă vreme rămîi în patru labe, cu mîinile pe pantofii inamicului chel, ai libertatea să numeşti această poziţie „coabitare“. E o poziţie la fel de demnă pe cît e guvernarea de eficientă. 

Dar guvernarea se poate îmbunătăţi. Adică doamna Kövesi poate fi adusă la DNA. Mişcarea poate fi interpretată ca un gest de coabitare pe plan judiciar şi poate fi urmată rapid de plantarea Robertei Anastase în fruntea Camerei, într-un gest de coabitare parlamentară. Spiritul de colaborare şi concordie între forţele politice, cel promis de Victor Ponta la Bruxelles, n-ar fi desăvîrşit fără revenirea Elenei Udrea la Dezvoltare şi a lui Adriean Videanu undeva, oriunde. Coabitarea prezidenţială, descoperită de premier încă din opoziţie, pe vremea cînd proorocea neschimbarea şefilor de servicii, s-a consolidat deja – iată! – prin realegerea preşedintelui. Mai rămîne de întărit coabitarea pe tărîmul arestărilor, dar aici posibilităţile de a băga uselişti la zdup par optimiste, cîtă vreme la Interne ar fi readus – să zicem – verticalul Ioan Rus. Cu vremea, coabitarea îi va face pe miniştrii PDL ai Cabinetului Ponta să fure prin intermediul colegilor din USL şi tot prin ei să facă puşcărie. La final, coabitarea la urne – cel mai înalt tip de coabitare – se va face aşa: USL cîştigă alegerile, dar de guvernat, ca de obicei, guvernează Băsescu.

 

 

2 comentarii

  1. #1

    Daca nici votul de la referendum n-a fost auzit, ce sa mai zicem. Degeaba sintem prosti, dar multi, mai bine eram viceversa.

  2. #2

    adica mai bine eram multi dar prosti… 🙂 asta inseamna viceversa… 🙂 eu as zice sa fim mai responsabili,sa iesim si mai multi la vot si sa-i gonim pe golanii astia ai lui basinescu !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint