Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Locuri de agățat în Paris (I)

Zoom Locuri de agățat în Paris (I)

Nu pretind că Parisul e cel mai bun loc de agățat din Europa (se spune că piața San Marco din Veneția ar fi ăla), dar, dacă totuși te nimerești prin Paris, e bine să știi câteva ponturi. Că doar ăsta-i rostul rubricii de față.

Cimitirele pariziene sunt crema locurilor de agățat, și iată de ce: ca orice metropolă turistică, Parisul geme de lume grăbită la orice oră din zi și din noapte, așa că n-ai niciodată timp să intri-n vorbă și să-ți spui textul cap-coadă. În plus, orașul viermuiește de șmenari și cerșetori de toate națiile și culorile, iar ultimul lucru pe care-l vrei e să fii confundat cu ei. Dar, dacă te duci binișor în Montmartre, în Père Lachaise, în Passy sau în Montparnasse (e vorba de cimitire, nu de cartiere!), ai dat lovitura: tot ce ai de făcut este să-nveți unde-s morții celebri și să le ochești pe americancele care bâjbâie de colo-colo, căutându-i. Le recunoști că-s americance după îmbrăcăminte și după ce-au în mână: fie buchete de flori, fie pungi cu sticle de alcool. Odată ajunși la mortul lor, le mai servești și c-o țigară, de tutun sau de ce-o fi, și-aia-i treaba, monșer!

Pe cine caută ele? Păi, depinde: în Montmartre o caută pe Nadia Boulanger, în Père Lachaise pe Jim Morrison, în Passy pe Maria Bașkirțeva, iar în Montparnasse pe Charles Baudelaire. Aici, în Montparnasse, am avut singura mea tentativă de abordare, soldată cu un eșec penibil: m-am dat expert în literatură în general și în Baudelaire în special, dar n-am știut că el a tradus ”Corbul” lui Poe! După faza asta am renunțat să mai încerc (”Jamais plus”!), dar m-am uitat la alții cum fac: domnule, merge ca-n brânză, e ceva fantastic! Culmea, cei mai piliți dintre băieți aveau cel mai mare succes la intelectuale – îmi pare rău că n-am fotografiat (de frică! Petrecerea abia începuse…) piatra tombală a lui Baudelaire ăsta, plină de sticle de whiskey, flori și chiștoace! Și ce-am văzut eu este nimic, mi s-a povestit că-n Père Lachaise e jale mare: la Jim Morrison ies și bătăi, că fiecare vrea să se-ntindă pe mormântul lui și să sugă din sticluță și din țigărușă.

Uitam: în cimitirele astea sunt și morți de-ai noștri români verzi. Cu ei n-agăți nimic, din păcate.

  

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint