Numirea, revocarea procurorilor-șefi de parchete nu e doar despre aceste numiri și despre cine conduce instituțiile cu pricina.
Da, corect, ne-am obișnuit să vedem o adevărată tragedie în schimbarea unui om dintr-o funcție, dar să trecem peste.
E de observat, cred, modul în care se poartă discuția pe numiri și revocări nu doar în presă, ci și mai departe, la nivelul societății.
Spre exemplu: CSM are rol consultativ în revocarea procurorilor-șefi. Aa, deci gata, CSM, de fapt, nu contează. CSM e expediat. Ministrul deci se poate p*șa pe recomandarea CSM. Și chiar o face. Ce rol are președintele? Păi, la numiri poate refuza o dată. Aa, deci gata, refuză o dată, apoi ”ăia pun pe cine vor ei”.
Este amuzant că în lucrarea Principiul loialității în jurisprudența Curții Constituționale a României, scrisă de însuși Tudorel Toader și de Marieta Safta, acesta spune așa: „Abordarea problematicii loialității constituționale presupune un demers de reflecție asupra esenței însăși a constituționalismului, întrucât loialitatea constituțională poate fi caracterizată ca fiind o valoare-principiu intrinsecă tuturor Constituțiilor, fără de care nici o lege fundamentală, oricât de democratică ar fi ea, nu poate funcționa adecvat. Comisia de la Veneția, într-unul dintre avizele sale privind România, s-a referit la cooperarea loială între instituțiile statului arătând că aceasta «are o legătură funcțională în implementarea Constituției»”. Nici o lege fundamentală așadar, oricât de democratică ar fi ea, nu conduce la efectele dorite fără cooperarea loială între instituțiile statului. Cu alte cuvinte, dacă vei considera, să spunem, avizul consultativ al CSM ca fiind ceva pe care trebuie doar să-l bifezi, o procedură de parcurs și atât, atunci degeaba îl mai aștepți, degeaba mai există în lege.
Despre principiul loialității instituționale se vorbește și în motivarea Curții Constituționale, doar că societatea în care trăim, a lui ”Ciocul mic, acuma noi suntem la putere”, nu permite lecturi de acest fel.
1.723 de vizualizări
Loialitatea constitutionala e de domeniul SF. Este mult prea facil sa procedezi simetric, pe principiul „ne-au facut, i-am facut”. Daca comportamentul anticonstitutional nu este pedepsit… Mi-ar placea sa fie si in Romania o politie constitutionala ca in Spania.