Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ludovic al Cîtelea. Pasionat de coarde, mînuit de sfori

Zoom Ludovic al Cîtelea. Pasionat de coarde, mînuit de sfori

În martie 2008, cîntărețul Ludovic Orban, pe atunci ministru la Transporturi, a trimis Corpul de Control peste constructorul Bechtel. Scrisese presa că americanii au construit prost și îngrozitor de scump, iar contractul, întocmit de guvernarea Năstase, nu lăsa României nici o șansă: nici la autostradă, nici la bani.

Mihai Gabriel Ștefănescu, șeful Corpului de Control, a scotocit prin acte și lucrări și a produs un raport cu concluzii grave: șoseaua era sub standarde, banii risipiți aiurea. CNADNR ordonase plata a 95% din valoarea totală a lucrării către Bechtel. Scetauroute, consultantul francez angajat de statul român, a atras atenția asupra defectelor grave din infrastructura de beton, dar CNADNR i-a cerut să tacă dracului din gură și să lase banii să meargă la nepoții unchiului Sam.

După cum se știe, Bechtel a încasat multe miliarde pentru un drum de 52 de kilometri, executat în zece ani. În 2007, ministrul Radu Berceanu estima doar penalitățile la șase miliarde de euro. Practic, americanii au luat un munte de bani doar ca să blocheze, un deceniu, Autostrada Transilvania.

Raportul ordonat de Orban, întocmit de numitul Ștefănescu, ar fi trebuit să atragă două regimente de procurori pe urmele făptașilor. Numai că, după ce a ajuns pe birou la ministrul Șică, raportul s-a lăsat răsfoit, silabisit cu înfrigurare în partea de final, unde erau cifrele și încadrările penale, și strecurat în sertar. Ultimul lucru pe care l-a auzit raportul a fost cheia răsucindu-se în încuietoare. De atunci n-a mai fost nici zărit, nici citit, nici povestit. A dispărut ca Nichifor Lipan, pe fundul prăpăstioasei conștiințe a lui Orban, fără să se găsească cineva să plece în căutarea lui, înarmat cu un baltag. Nici azi nu se știe pe unde i-or putrezi filele.

Sigur că, dispărînd raportul care-i incrimina, americanii n-au mai avut motive să se ferească de cuvintele corupție, abuz, trafic și șpagă, așa că le-au introdus în manualul de puritate pe care i l-au înmînat lui Kövesi.

Dacă se întreabă cineva de ce Orban, anchetat pentru Transalpina și pentru luare de mită de la Urdăreanu, a fost lăsat în libertate, e bine să-și noteze excepționalul număr de prestidigitație efectuat pentru Licuriciul Mare.

În buna tradiție a statului de drept, procurorii i-au dat drumul, dar i-au păstrat amprentele și probele ADN găsite la locul crimelor, de aia Orban e totdeauna livid cînd primește vești bune, de genul: ai fost achitat, ai cîștigat alegerile, te-am numit premier. El joacă o piesă tristă, scrisă în beciuri și poligoane de tragere, iar singura lui speranță e să iasă cît mai repede din cărți.

Parlamentarii PSD, Pro România, ALDE, UDMR sau PMP care l-ar ajuta să se elibereze picîndu-i guvernul vor fi pomeniți pe vecie în rugăciunile de mulțumire și în tot repertoriul lui la mandolină.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Lodovicu nostru,specialist in lustruit pantofii sefului si periat paltoane abandonate pe capota,
  va bate recordul la loz in plic,categoria “mai trage odata”,pana cand Viorica se va plictisi de atata interimat si-l va salva pe imberb de durerile facerii “guvernului meu”…Drept recompensa Klaus ii va trasa prima masura din transprturi in subteran si anume deschiderea unei autostrade tip linie de metrou Bucuresti -Sibiu,pentru a se asigura ca va ajunge la caminul conjugal inainte de a se raci mancarea de pranz…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]