E destul de complicat, pentru un autor de roman, să satisfacă și pretenția de lizibilitate și plăcere a lecturii, și pe cea de subtilitate și stratificare epică.
Prima este a cititorului „obișnuit”, care vrea un story de ținut minte, niște personaje bine închegate, nu artificiale, și o problematică mai generală decît cea oferită de autorul fără talent, care nu știe să descrie decît ceea ce a trăit nemijlocit. A doua este a cititorului de specialitate, care ar dori diferite registre epice și o arborescență romanescă, un cadru cultural puțin mai larg și o tematică alta decît a celor douăzeci de romane citite în ultimele trei luni.
Cu Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut, Tatiana Niculescu-Bran reușește să mulțumească ambele instanțe, a publicului larg și a criticii. Romanul, excelent, se citește cu interes crescînd de la un capitol la altul și te ține în priză pînă la final. O tînără de aproape patruzeci de ani, agent imobiliar cu o viață personală și familială vraiște, și un basarabean de vîrstă incertă, patern-ceremonios, care vrea să refacă și să retrăiască istoriile familiei, intră într-o relație neverosimilă și bizară. Pentru că nu avem alt termen la îndemînă, îi vom spune romantică.
Inițial, tînăra specialistă în marketingul imobiliar și „emoțional“ n-ar vrea decît să-i găsească basarabeanului apartamentul considerat potrivit și să încaseze comisionul. Treptat, însă, ea e tot mai prinsă în plasa amintirilor unui povestitor care, cu puțină muzică, aromă de ceai și o lentoare de Șeherazadă masculină, își deapănă anii și secvențele copilăriei la Comrat.
Un al treilea personaj extrem de interesant și bine conturat este mama fetei, foarte cucernică după Revoluție și acomodată în timpul regimului trecut, precum atîția alții. Ea așteaptă sfîrșitul lumii, fiindcă părintele Andronache i-a spus că s-au adunat prea multe păcate…
Cineva spunea că singurul viciu nepedepsit este lectura, așa că – riscăm ceva?
Tatiana Niculescu Bran, Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut, Editura Polirom, Iași, 2013, 240 p.