E a doua oară în ultimii ani cînd m-am uitat la Master Chef timp de zece minute. Parcă citeam România Mare. Trei băieți, în grup sau pe rînd, jigneau alți oameni. 90% din participanți ieșeau plîngînd dintr-o hală unde cei trei jurați, stînd pe-o bucă pe scaune de bar, îi așteptau cu fețe atît de grave încît ai fi crezut că destinul Ucrainei se afla între urechile lor. Dintre cei care ieșeau, unii plîngeau de bucurie, cu zdreanța aia aruncată pe umăr, alții pentru că se căcaseră ăia în mîncarea lor.
Mi-e clar că cei care se uită asta vor să vadă: oameni care plîng, oameni răniți de către un gras chel, un hipster trecut și încă un băiat cu o pată de ciocolată sub buza de jos. Linge-ți, băi, chestia aia de-acolo!
Mi-e clar că tot ce-i bucură pe cei care se uită la porcăria aia e suferința, lacrimile ălora care sînt excluși.
De unde pînă unde mina aia gravă de pe fețele lor? Adică, rahat, sînt niște bucătari, adică niște unii care fac de mîncare, niște bărbați în toată firea care trăiesc din tăiat cartofi, încins tigaia, pus chestii la fiert, îmbrăcați ca niște măscărici, cu șorț și cupolă penibilă pe tărtăcuță. Știu, probabil o să spuneți că bucătăria e o filosofie, e o artă, că așa v-ați învățat voi unii pe alții ca să vă dați importanță. Nu, băieți, deloc: filosofia e filosofie, arta e artă. Tot ce faceți voi e rahat a doua zi și oamenii trag apa după el.
Așa că de unde meclele acelea parezate, bine pătrunse de scîrbă? Băieți, nu faceți nimic special: ați făcut niște școli de bucătari și e normal să gătiți mai bine decît unii care nu au școală, deși am mari dubii că vreunul dintre cei care se uită la emisiune și bălesc ar recunoaște ce gătiți voi comparînd cu ce gătesc concurenții.
Și cît de exagerat e să-l pui pe unul să-și arunce mîncarea la coș! L-am văzut pe grasul chel făcînd asta cu un concurent. Grasule, strînge mîncarea aia, așa proastă cum cred papilele tale gustative că e, și du-o unora care au nevoie!
M-aș duce la Master Chef doar ca să gătesc două felii de parizer de la Angst pe o felie de pîine și să îi dau un pumn în bot grasului ăluia chel și ăluia cu o urmă de ciocolată sub buză cînd mi-ar zice că e aiurea ce-am făcut.
… sau master flood! :))
astia sunt ca aia… „hair stilisti” care indiferent de cum si-ar spune, tot frizeri sunt.
Sa rad, sau sa plang?!? Pot insa spune ca si aceasta gazeta ajunge mai devreme sau mai tarziu la wc, asa cum ajunge si „arta” de care pomenesti! Este vorba doar de timp, prietene!!
Si pentru ca suntem un neam de circari gasim ca binevenit circul din televiziune indiferent de tiparul emisiunii. Putin circ si prost gust ca sa manance poporul indoctrinat ce i se baga pe gat… Cei care urmaresc si savureaza astfel de programe educative nu or sa inteleaga niciodata de ce rade Europa de noi.
Nu trageți în pianiști – clovni triști, de fapt –, pentru că nu e vina lor. Fac și ei cum li se spune, pentru un bănuț în plus. De vină sunt circarii din culise care regizează spectacolul de doi lei.
Articol de 2 lei. Se vede domnule jurnalist ca mananci numai ceafa de porc cu cartofi prajiti
Eu am vazut aceasta emisiune in Corsica (Franta) cand ma aflam la munca acum 3-4 ani in urma. Cu toate ca nu prea intelegeam limba pot sa zic ca am vazut si am inteles ceva flegmatism si despretuire in felul cum se manifesta juriul..dar era facut frumos, intelept si justificat. Vrea sa spun ca ceea ce se intampla la PROTV este de CACAT. Nu sunt adeptul emisiunii, ca majoritatea prostiilor de la PROTV si totuisi..mi-a ajuns cateva minute sa ma faca sa scriu acest mesaj!! Gatiti gustos..cu voie buna, cu dispozitie, cu placere si atunci o s va dati seama ca oricine cine va gusta o sa ramana surprins plaucut de rezultatul reusitei voastre..chiar si IDIOTII cei de la PROTV..keep calm please..
Cu un singur lucru sunt de acord din articolul asta , partea cu mancarea ramasa care ar trebui data la saraci si nu aruncata la cos, dar cred ca daca ar face asta s-ar pierde din show si sunt convins ca ramane destula mancare si de dat la saraci. Au fost editii in care s-a gatit si pt cantina saracilor. Cred ca autorul articolului asta ii mai ramasese ceva rahat si nu stia ce sa faca cu el
Un articol fără noima, fără sens ! De ce nu te superi pe un luptător de wrestling ? E regie MF , bucătarii fac ce aud in casca ! Si îndrăznesc sa spun ca hrănesc poporul, da le vinde circ, de asta are nevoie romanul ! Nu ne place dar este adevărat !
Cum spuneai si tu, nici o urma de respect nu au invatat baietii aia prin scolile lor de bucatari. Parca ar fi la un concurs de supravietuire. Dar or spune unii, pai bucataria e asa de…si nu te poti juca domne cu mancarea omului. Ei, nu e chiar asa, eu cred ca daca stii sa respecti omul stii sa faci si mancare buna. Tare as vrea eu sa ii testez pe bucatarasii aia, cred ca la o astfel de atitudine nu ar rezista nici o zi intreaga intr-o bucatarie profesionista.
Prietene, se vede ca esti mancator de parizer. „Tot ce faceți voi e rahat a doua zi și oamenii trag apa după el”. Ei bine, conteaza ce fel de rahat faci zilnic, sau poate daca te indopi cu prea mult parizer de Angst si bucataria nu e importanta pentru tine, s-ar putea sa te constipi si sa iti iasa rahatul pe gura. Pardon, prin „condei”, ca sa scrii un articol de tot rahatul.As zice ca esti invidios pe banii castigati de cei trei. Du-te la magazinu din colt, ia-ti tigarile si sticla de cola si poate intri in faza terminala si scapam de articolele tale cacacioase.
Aia de care zici tu ca taie cartofi si incing tigaia castiga vreo 5000 de euro pe luna, iar tu 10 milioane la ziar.
Ba eu cred ca nici nu e asa rau ca acesti bucatari cu experienta le-o spun de-a dreptul unor reprezentanti ai societatii romanesti – pt. ca da, aproape toti sunt reprezentantii unor categorii sociale din Romania; cred ca intr-adins i-au si ales asa.
Poate ca n-a stricat deloc sa i se spuna unei reprezentante a unor mame soacre din Romania ca sarmalele alea cu care isi tot indoapa ginerele in fiecare duminica sunt oribile, fara sa riste o cratita in cap. Poate ca nici nu e asa rau sa i se strige verde in fata unui reprezentant al unor chelneri cu aere de de bucatar specialist ca pulpele alea de pui prajite chiar nu se servesc cu hartie incretita in jurul ciolanelor, asa cum a „furat el meserie” de la chioscul lui nea Tica din piata centrala a Oltenitei. Poate ca era si timpul ca reprezentanta unor femei casnice sa afle in sfarsit ca faina aia amestecata cu unt si lapte pe care a invatat-o ea la cursul online de gatit nu poate fi numita sos Bechamel, fara sa trebuiasca sa asculte reprosuri de genul „eu ma zbat sa invat sa gatesc pt. tine si tu nu apreciezi nimic, nesimtitule!”. Sau cine stie, poate ca, aruncand la cos desertul, chiar au salvat sanatatea unor nepotei, a caror bunica i-a tot indopat pana in acea zi cu celebra ei tarta de banane crude, fiindca asa stia ea ca se mananca, inca de pe vremea cand le usca ea pe dulap, invelite in ziare, in anii lui nea Nicu.
Ca sa concluzionez, poate ca nici nu e asa rau ca in sfarsit cineva mai taie din fumurile natiei asteia atat de increzute in capacitatile ei culinare, incat la orice sosire a unor straini in vizita se simt indatorati sa-i indoape ca pe niste gaste fara aparare cu „mancarurile noastre traditionale”. Sunt sigur ca multi straini se vor simti razbunati 😉
Felicitari! Bine punctat.