Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mihai Radu vs Simona Tache: Despre fiscalitate

Zoom Mihai Radu vs Simona Tache: Despre fiscalitate

Femeia bună la stat

2În fiecare femeie se ascunde un pensionar cu frică de stat. De statul care vine și-i ia din casă dacă nu-și plătește dările, de statul care îi pune penalizări, de statul în fața căruia n-ai voie să crâcnești și care, la o adică, te-ar putea arunca în temniță.

E conștiincioasă când vine vorba de plătit chestii la stat cum mai era doar la școală, când umbla cu rigle la ea, cu gume de șters, cu pixuri de diferite culori și-și prindea părul în cordeluță.

Cu statul, nu-i vorbă, trebuie “să fii la zi”. Da, e o actualitate presantă. Nu e dovadă mai mare de a trăi în trecut pentru femeie decât să nu-și plătească dările.

Sunt toate taxele ordonate într-o cutie, iar dacă rătăcește cumva vreo foaie trimisă de stat, e nasol, nu doarme la gândul că noaptea, pe la 12, ar putea să apară la ușă doi domni îmbrăcați în parpalace, cu o cerință atât de legitimă:

– Doamnă, am vrea să vedem și noi unde țineți hârtiile pe care vi le trimite statul și dacă totul e OK cu ele… Știți, n-am vrea să le păstrați în condiții improprii, mototolite sau amestecate cu facturi de la Telekom.

Ar cădea în genunchi pe loc și ar cere îndurare.

Pe bune, ai senzația că, înainte de-a o cunoaște tu, a avut o relație cu statul.

– Spune, fată, a fost ceva între voi?

Plm, roșește.

– Aaa, nu, n-a fost nimic, e vorba de respect.

– OK, dar dacă nu a fost și nu e nimic între voi, nu-ți mai aprinde o țigară după ce plătești impozitele și nu mai trage din ea atât de satisfăcută.

– Eh, ți se pare ție!

– Și încă ceva: de ce, la capul patului, pe partea ta, lângă poza mea e și o poză cu statul?

Jurământul ăla de la biserică ar trebui reformulat puțin: “Juri să-i fii alături până când moartea vă va despărți și să-l respecți mai mult decât respecți statul?”.

 

Un vultur stă pe fisc c-un fisc în fisc

Știți noul program național anti-evaziune? Ar trebui implementat unul d-ăsta în fiecare casă, cu obiectivul “Combaterea iresponsabilității fiscale la bărbat”. Cum descinde ANAF-ul pe neașteptate prin cârciumi, așa să descindă și nevasta peste bărbat, când se așteaptă el mai puțin la controale fiscale. Să-l trântească pe burtă, cu mâinile la spate, în mijlocul sufrageriei, să-i smulgă din priză televizorul cu meciul și să-i ia la numărat mai întâi toți banii din portofel, după care toți banii lipsă din conturi. Dacă nu poate justifica totul, la centimă, cu bonuri, cu chitanțe, cu fluturași de salariu și cu alte documente fiscale, se trece la amenzi uriașe și la închiderea dormitorului conjugal, până la intrarea în legalitate.

În paralel cu programul de controale și pedepse, se va derula un program de recompense, pe modelul “Loteria bonurilor”. Într-o urnă amplasată în mijlocul casei, contribuabilul de sex masculin va depune zilnic toate dovezile care atestă un comportament fiscal responsabil. O dată pe lună, într-o seară în care copiii sunt plecați la bunici, soția va efectua extragerea documentului câștigător. Dacă a extras din urnă un banal bon de benzină sau de supermarket, își va premia soțul cu felul lui de mâncare preferat sau chiar acceptând să vizioneze împreună cu el plictisitorul Război al stelelor. Premiul cel mare, constând într-o partidă de sex, se va acorda numai dacă din urnă a fost extrasă o chitanță doveditoare a plății impozitelor la zi sau, fie, o dispoziție de plată a ratei apartamentului corespunzătoare lunii în curs.

Fiecare taxă nouă impusă de guvernanți va fi sărbătorită printr-o petrecere. Bărbatul trebuie să înțeleagă că taxele sunt un motiv de bucurie, chiar dacă nu e așa. A doua zi după petrecere, cât e încă mahmur, se vor înăspri controalele. Pentru senzații tari, se poate intra peste el direct cu mascata. Cum care mascată? Soția, purtând pe față o mască hidratantă, cu castraveți.

2 comentarii

 1. #1

  Desi nu era mentionat clar ca recompensa, pentru o clipa am crezut ca mascata este una dintre prietenele sotiei. Pe care daca nu o ghicesti se reia procedura.

 2. #2

  Hm… la noi e invers, el e cu toate taxele :))) Oricum, textele sunt foarte tari!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]

 • În satul lui Lae Chiorul

  5 iunie 2018

  Intră uliul pe fereastră după pui de ceas cu cuc, unde-i dusă țara noastră ce-a fugit din balamuc? Arz-o focul să o arză, pustiită de feciori, că părem un neam […]

 • Cu Curtea-n două luntri

  5 iunie 2018

  Frauda, minciuna și ipocrizia sînt fiicele cu handicap ale democrației, copiii ei problemă, născuți pe ascuns din relația vinovată cu natura umană. În democrație se fură și se minte, se […]

 • Bale carnavalului!

  5 iunie 2018

  Fanii îi cer lui Klaus Iohannis să ia PSD în brațe și să se arunce cu el din vârful istoriei. ”Ori la bal, ori la spital”, îi ordonă Andreea Pora, […]