Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mihai Radu vs Simona Tache: Despre moarte

Zoom Mihai Radu vs Simona Tache: Despre moarte

Moarte, moarte cât cuprinde

2Femeile stau toată ziua cu mâinile pe ele. Prin păr, pe gât, pe la urechi, se verifică constant, se pipăie, se palpează. Așa ajung să-și descopere mereu tot felul de boli închipuite.

La băieți, chestia cu pipăitul e foarte simplă: pui un film și gata. Dup-aia mai pui mâna pe tine noaptea, când te cotrobăi să vezi dacă mai ai bani de-o bere.

Am observat că la ele totul pleacă de la ganglioni.

– Aaa, cred că mi s-au inflamat ganglionii!

Are ganglioni peste tot, pare făcută din ganglioni. La gât, la subraț, inghinal, în talpă, în vârful capului. O fi făcut-o Dumnezeu din coasta bărbatului, dar apoi a învelit-o bine de tot în ganglioni. Cred că-i mai rămăsese o basculantă de ganglioni și-a zis: “Lasă, mă, pune acolo, că nu strică, să fie!”.

Totul anunță la ea o boală gravă, mortală. O vânătaie pe picior e simptomul unui sfârșit în chinuri provocat de o boală de sânge aflată în ultima fază. Of, și e atât de tânără! Un herpes la buză – ea, care spală și apa înainte s-o bea – anunță groaznice zvârcoliri pe patul de moarte în câteva zile. I se cojesc palmele, i se umflă pupilele, i se lasă o greutate în picioare, i se zbârlesc nefiresc, morbid, sfârcurile la frig, lacrimile parcă-s prea mici când plânge, semn că plm, semn că… moarte rapidă etc. Totul, totul e o fugă spre moarte. Dacă mai și plouă, gata, s-a terminat, Universul îi dă brânci din viață, o împinge cu curul în neant.

Evident, chestia asta o deprimă foarte rău. Dar ce credeți că prevestește deprimarea? Exact, moarte.

Spitalul de urgență e acasă

Sunt ani. Ani de zile pe care femeia îi dedică studiului. Zeci de mii de cazuri, extrem de grave, care îi trec prin fața ochilor. Nopți de nesomn. Condiții mizerabile de formare, nu tu un congres, nu tu acces la pacienții care trebuie operați. Salariu zero, umilință, frustrare, bibliografie învechită, mii de boli grele pe care le face ea însăși. În timp ce bărbatul bate, practic, maidanele și-și trăiește tinerețea lipsit de griji, femeia își face Facultatea de Medicină pe Internet. Rezultatul? Când, la finalul rezidențiatului, se uită în ochii soțului și îi spune “Hei, simt că ți-a scăzut viteza de sedimentare a hematiilor!”, el o ignoră. Se șterge la fund, ca un nesimțit, cu toții anii ăia în care ea și-a tocit coatele pe Google!!!

Dar lucrurile stau, de fapt, și mai nasol de atât. Pentru că el nu neagă doar competența soției-medic de familie amator, o neagă și pe aceea doctorilor adevărați la care ea încearcă să-l târască, atunci când are o problemă:

– Dragul meu, ți-ai rupt mâna din umăr, uită-te la tine în ce hal ești, hai la doctor să ți-o pună la loc!

– Nici nu mă gândesc, dă-o-n plm de mână, îmi crește alta.

– Așa ai zis și de cornul ăla din frunte, să așteptăm, că o să se usuce și o să cadă. Și n-a căzut.

– N-ai tu treabă.

– Ba am, că nu m-am măritat cu un inorog!

Zadarnic. Bărbații, pur și simplu, nu pot fi duși la doctor. Fiecare a avut cel puțin un bunic sau un unchi de-al șaișpelea care a trăit 100 de ani, deși a băut, a fumat și a mâncat prăjeală. Bine, pe ultimii 60 i-a trăit în pat, după ce a căzut de pe casă și și-a rupt coloana, da’, dacă ar mai fi trăit încă vreo cinci-șase, îi creștea alta în loc.

4 comentarii

 1. #1

  Sunteti minunati de malefici in imaginatia ingenua debordanta.Felicitari!

 2. #2

  Stii ca scaderea VSH-ului e de bine, da? 🙂

 3. #3

  Dragii mei, aveti dreptate! Si eu suport o asemenea vietate de 40 de ani. A tocit ecranul calcuatorului studiind medicina pentru tonti. Doar ca pe mine nu tine neaparat sa ma duca la doctor, ci pe ea. Primeste reteta, cumpara doctoriile, dupa care citste prospectele pe internet, consata tot felul de reactii adverse si nu mai inghite hapurile. Daca eu primesc un tratament, il analizeaza si, functie de sfaturile prietenelor, imi da, sau nu, voie sa le iau. Bineinteles ca pe mine ma doare-n cur de ce zice ea si iau doctoriile conform retetei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]