Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mihail Neamţu: „PDL-ul s-a pesedizat. Sîntem doar o firmă de software politic şi producem programe antivirus“

Zoom Mihail Neamţu: „PDL-ul s-a pesedizat. Sîntem doar o firmă de software politic şi producem programe antivirus“

33 de ani. A înfiinţat „Noua Republică“. Mişcarea. Ce se vrea partid. Identificată imediat de către Sebastian Lăzăroiu, ajuns în mare lipsă de inspiraţie, cu Albă ca Zăpada. Îţi vine să plîngi, în politică după ce-a-nvăţat Filozofie şi Teologie. La noi şi aiurea-n lume.

Reporter: Ce mai faci, Albă ca Zăpada?
Mihail Neamţu: Ha-ha-ha, eu refuz asemenea asocieri. Sincer. Mi se pare nefericit să împovărezi cu asemenea apelative pe un om cu păcate şi cu o conştiinţă teologică a propriei nevrednicii. Cred că Albă ca Zăpada ar fi trebuit să rămînă doar o idee frumoasă.

Rep.: Vă mîndriţi, însă. Mare păcat!
M.N.: Cu ce? Cu acrostihul? E o glumă.

Rep.: O glumă? Erau enunţate lucruri foarte serioase acolo.
M.N.: E, da, dar să faci un acrostih din Albă ca Zăpada înseamnă să muţi accentul de pe persoană pe principii.

Rep.: Lăzăroiu e pe blog. Vă mîndriţi cu identificările lui.
M.N.: Repet, eu cad testul purităţii. Doar cei care rostesc zilnic Psalmul 50 se albesc mai vîrtos decît zăpada. Sebastian? E un tip misterios şi plin de esenţă analitică. Prin vară mi-a dat de înţeles că el pregăteşte ceva. Am fost tot timpul curios să aflu cu ce echipă lucrează, pe care oameni mizează. Eram la Sulina şi mi-a spus că-i inevitabilă apariţia Albei ca Zăpada. După demiterea ministrului Lăzăroiu am lansat un manifest şi apoi a apărut platforma Noua Republică. Însă destul! Vreau să se oprească aici discuţiile despre basme. Nu sînt Don Quijote şi nici România nu e Dulcineea. Evident, toţi idealiştii se hrănesc dintr-un mit, dintr-un arhetip. Cred că fiecare generaţie care capătă conştiinţă istorică şi devine activă în spaţiul public vine cu o aşteptare. În 2004, noul a fost proiectat în figura lui Traian Băsescu (nici el foarte nou). Noua Republică poate fi noutatea majoră a anului 2012.

Rep.: Sînteţi infatuat, scrieţi că la şase ani ascultaţi Europa Liberă, în decembrie ’89 vedeaţi tancurile de la Lipova. Să fim serioşi. Eraţi un mucos.
M.N.: Complexul precocităţii e semn de vanitate. De acord. Dar nu puteţi spune că-s mincinos. Bunicul meu asculta Europa Liberă, eu eram lîngă calorifer. E vinovat un violonist care la 30 de ani îşi aminteşte o piesă de Mozart auzită prima oară la şase ani?

Rep.: Nu înţelegeaţi ce spun N.C. Munteanu, Lovinescu, Hurezeanu.
M.N.: Da, dar simţeam că e o conspiraţie la care participam. De ce sînt infatuat spunînd asta?

Rep.: Vreţi să trageţi de biografie. Dom’le, să se afle că de puşti eram militant.
M.N.: Eu vreau să spun că m-au marcat. De ce nu acceptăm că-n cristalizarea opţiunilor a­dînci aceste lucruri contează? E mult mai complicat cu văzutul-nevăzutul conştiinţei. Nu e o formă de fraudă să arăţi ceea ce te-a marcat. Da, poate e infatuare.

Rep.: „Cei care găsesc slabe aceste comandamente pot încerca Decalogul biblic.“ Citat din decalogul-programul Noii Republici. E atît de perfectă?
M.N.: Sînteţi uşor maliţios. Spuneam doar că există un decalog secular şi unul relevat. Cel secular nu te mîntuieşte, dar te umanizează.

Rep.: Aveţi o obsesie a SMS-ului.
M.N.: Manualul de luptă e un document redactat într-o noapte cu doi prieteni. Se inspiră din documentele unor tineri republicani din SUA. Acum, nu toate sfaturile din Manualul de luptă sînt pentru somităţi academice. În plus, există mii de oameni vrednici moral, dar analfabeţi tehnologic. Îi îndemnăm să participe doar la Internet 2.0

Rep.: Aţi scris un manifest de susţinere a lui Băsescu.
M.N.: Unde se vede asta?

Rep.: Ponta, Vosganian, Antonescu sînt nişte lepre. Ai noştri sînt buni.
M.N.: Păi, nu, domnule Istodor! Nu. Cariera lui Traian Băsescu, reformist încrîncenat (chiar dacă gălăgios), se opreşte oficial în 2014. Ponta & co. vor să ne definească viitorul pentru decenii multe. Nu-mi convine şi nu accept ca nişte nulităţi locvace să reprezinte politica României de mîine. Am spus că, dincolo de o vitrină mai spălată, PDL-ul s-a pesedizat (e valabil în provincie). Noua Republică e însă doar o mică firmă de software politic. Sîntem o aplicaţie deschisă şi producem programe antivirus. Nu trebuie să ne comparaţi cu Microsoft (şi nici să-i vedem pe Mitrea ori Năstase la înălţimea gafelor lui Gates).

3 comentarii

 1. #1

  Programul asta antivirus va trebui sa scoata toti troienii din politica si sa nu mai permita piratarea nici soft, nici hard a bugetului de catre toti “userii” astia energofagi de veche generatie. Ne trebuie urgent un upgrade al hard-ului politic, dar cu functionare pe un soft open-source.

 2. #2

  “Smooth Talker” – cam asa-i dl. Neamtu. Vorbeste elevat, frumos si intortocheat, insa informatia este de slaba calitate…doar un ambalaj frumos.

  Ar cam trebui sa ne ferim pe viitori de politicienii astia fara o profesie reala. Daca te uiti in CV-ul lui asta, si-a petrecut cam toata viata topaind de la un institut la altul, de la un master la altul, si asa mai departe, insa fara a si avea un job real in lumea academica (profesor, lector, asistent).

  Tot respectul pentru programele academice, insa pana cand nu pui osul efectiv la treaba, sa simti cum se castiga in mod real painea, sa te bati cu viata, atunci cum dracu te poti tu bate in politica si economie, sa tii fraiele unei tari????

  Si mie mi se pare ca e cam tras de par CV-ul lui cu Europa Libera & shit; numai de politica nu stiu copii de 6 ani, iar in general Europa Libera nu se asculta in compania copiilor, pentru “a nu scapa vorba din casa”…ca era belea. Auzi, participa si el la conspiratie…era din partea CIA ori KGB??? :)))
  Minte si asta de ingheata apele, ca si Ponta cu diplomele lui.

  Si eu la Revolutie, tot vreo sase ani aveam, si ne pregateam la bunica sa taiem porcul, cand s-a anuntat la radio fuga tiranului si toata lumea a inceput sa se agite si sa vorbeasca, iar eu nu intelegeam de ce nu incepeam o data cu porcul. Bine, a fugit tiranul, da’ asta inseamna ca noi nu mai mancam sorici, ori ca facem Craciunul fara racituri si friptura ??? Ce naiba?!?!
  Ei, eu zic ca am fost cu vreo 2 clase peste Neamtu atunci, si peste muuulti dintre Romani, care au vazut Revolutia asta ca pe o mana cereasca, si au crezut ca tot ce zboara se si mananca, va curge lapte si miere, iar noi sa nu mai facem nimic, ca tatuca Iliescu va avea grija de noi.

  Na, am sa ma inscriu si eu in “Noua Republica” ca vreau sa fiu politic activ, sa ma implic…sunt curios in ce mod o sa-mi fie dat reject, ori sa ma trimita la facut sondaje :)))))) ?!?!
  Am fost deja la PNL si am impartit buletine de vot pre-stampilate, ori listute cu cine trebuia votat la alegerile interne…cam asa se face politica.

  Hai ca am trancanit destul. Spre deosebire de Neamtu asta, eu chiar fac software si acum chiar am de treaba…nu virusi (ca asta este un mecanism de infectie, distrugere, panica si de furat bani), ci bug-fixing, ca sa-mi mearga aplicatia ceas. Cam de asta are nevoie si Romania…bug-fixing, nu virusi!

  Neamtule, mai invata, ca dupa toti acesti ani, tot nu prea stii nimic!

 3. #3

  Daca un doctor in studii religioase vorbeste de “software politic” este evident un escroc; foloseste alaturarea de cuvinte cu sens profund diferit in ideea sa para interesant si adanc.
  Iar TB reformist incrancenat il duce la … dreapta, dreapta… sa-i zicem fascism?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]