Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Minciuni gratis

Zoom Minciuni gratis

Când vine vorba de manipulare, problema se pune cam așa: alții sunt manipulați, niciodată eu. Eu, la o adică, știu să mă feresc, știu să citesc printre rânduri, n-o să plec după fentă. Dar alții…

Și apoi ne plângem de manipulări, care sunt peste tot în jurul nostru. Poate că prea prezente. Nu mai poate cineva să nu fie de acord cu tine că automat e manipulat, e victima unor minciuni, a unor escroci care vor să-i ia votul și încrederea. E de neacceptat că omul ăla despre care spui că e manipulat are, pur și simplu, alte interese, e-n altă categorie socială și reacționează la alți stimuli, la alte cuvinte, la alte promisiuni. Pe scurt, o persoană manipulată e cineva care crede sincer chestii cu care nu ești de acord.

Manipularea apare, însă, și din felul în care e gestionată, prin alte părți, afacerea de presă. Publicații respectabile, ca New York Times, Financial Times, The Economist sau Washington Post pot fi citite online doar cu abonament. Trebuie să dai bani ca să citești relatări și analize de încredere. În schimb, tabloidele, site-urile de scandal care promovează conspiraționisme și ghenele dubioase care împing la ură sunt toate la liber. Ceea ce e nedrept, pentru că informația corectă nu e o chestie de care să te bucuri pe furiș, pitindu-te de ceilalți ca să nu ceară și ei. Într-o democrație electorală, nu-ți folosește prea mult să fii tu deștept și ceilalți proști. Informația (sau, mă rog, acea interpretare a informației în care crezi) trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni, dacă vrei să voteze la fel ca tine. Altfel, nu te ajută prea mult abonamentul la The Economist dacă alții, din lipsă de bani, citesc doar tabloide conspiraționiste.

Acum rămâne de văzut cum se aplică raționamentul ăsta la noi, unde nu prea există paywall. Deocamdată, presa noastră online nu se vede bine: avem știri scrise prost și ascunse sub un morman de reclame, de oameni care nu înțeleg prea bine contextul și, la cât de prost sunt plătiți, nici n-au vreun interes să-l înțeleagă. Cu câteva excepții, pare că scopul presei de la noi e să te facă să-ți pui întrebări, dar întrebările greșite. De exemplu: de ce am dat click pe titlul ăsta? Ce mă așteptam să citesc?

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    Ooo da, absolut. Publicatiile respectabile care, ca sa dam doar un exemplu, l-au lustruit dorsal pe Hunter Biden in campania din 2020 pentru ca apoi sa vina sa zica cu jumatate de gura ca „mdaaa… laptopul ala despre care am zis ca-i fake news era cam real, asa zice FBI”. Aia da presa, aia da publicatie respectabila. Oricine zice altceva e manipulat, conspirationist si citeste „ghene dubioase”, clar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint