Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Morți de gardă

Zoom Morți de gardă

Ministerul Muncii a răspuns memoriului semnat de peste 2.000 de medici din toată țara. Medicii doresc ca gărzile să le fie recunoscute ca vechime în muncă. Implicit, pe cale de consecință, să poată ieși mai repede la pensie.

Ministerul Muncii le-a zis că nu se poate așa ceva, pentru că ar ieși prea mulți medici la pensie.

Pe Facebook circulă o listă cu medicii care au murit în gardă sau a doua zi. 43 de medici sunt până acum pe acea listă. Ea bântuie oarbă în mediul virtual și, din când în când – ca un ceas care ai impresia că se oprește pentru o clipă –, undeva, într-un spital din România, inima unui medic aflat în gardă e prea obosită.

Știm că ne pleacă medici și că e un mare deficit de personal medical. Mor medici de epuizare și o stare de continuă fierbere, de nervozitate și scandal plutește la orice Unitate de Primiri Urgențe. Pensiile, vârsta de pensie, îmbătrânirea populației României și a Europei – cum spune Ministerul Muncii – cred că ar trebui să fie ultima problemă în momentul în care se discută despre gărzile medicilor. Mor oameni acolo, e lipsă de personal, e limpede că ceva trebuie făcut. Eh, Ministerul Muncii spune așa: ”O astfel de reglementare ce ar conduce la scăderea vârstei de pensionare vine în contradicție cu preocupările generale manifestate, în domeniul pensiilor, de statele membre ale Uniunii Europene, documente comunitare recente ce subliniază faptul că, în contextul unei societăți cu o populație îmbătrânită, va fi din ce în ce mai greu să se asigure sustenabilitatea financiară a sistemelor de pensii”.

Este exact genul de răspuns care poate fi rezumat simplu: ne doare-n fund.

Nu mai zic că situația ar trebui să aibă deja o setare la minister, că Ministerul Sănătății ar trebui să fie și el prezent în discuție și că, până acum, ar fi fost normal să pună pe masă o serie de soluții pe care să le discute cu medicii.

Că vine Eugen Orlando Teodorovici și se plânge că pleacă mâna de lucru din țară, că ar trebui închise granițele și ce altele îi mai dau lui printre urechi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale