Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mugurache măcelarul

Zoom Mugurache măcelarul

Oamenii au scăpat de sub control. Oamenii se adună în grupuri și acolo, în grupurile lor, nasc adevăruri. Care nu sunt adevăruri, bineînțeles, pentru că oamenii sunt necultivați. Oamenii au nevoie de experți, de specialiști care să-i îndrume, care să le mestece adevărul și să li-l dea în cioc. Presa, bineînțeles, mai mult strică.

“Istoria noastră e plină de mari escrocherii financiare care nu au apărut la Fierbinți. Au apărut la Cluj – oraș super-educat. FNI a apărut la București…”

Aceste cuvinte au fost rostite de omul care a urlat în piața publică în timpul afacerilor Caritas și FNI, omul care și-a smuls cămașa de pe el atunci, încercând să-i avertizeze pe românii transformați peste noapte în zombalăi financiari, morții-vii ai tranziției umblând după sume mari.

Glumesc, cuvintele de mai sus au fost rostite de Mugur Isărescu. OK, ce-am făcut în comunism rămâne în comunism, sau poate că mulți au uitat, sau poate că pe alții nu-i interesează colaborări cu Securitatea și alte mizerii umane, însă e de-a dreptul dezgustător să-l vezi pe Nuțu Cămătaru ținând prelegeri despre feminism. Contabilul austerității, contabilul prăpastiei dintre cei puțini și cei mulți, omul care a funcționat pe post de aspirină: a conservat tot ce s-a putut conserva.

Cu cât vorbește mai mult, cu atât îți dai seama că Mugur Isărescu este acel contabil ajuns la pensionare care-și întreabă nepotul: nepoate, mi-am luat și eu tableta asta, unde trebuie să plătesc ca să-mi trag și eu Facebook?

Iată-l pe supremul contabil vorbind despre ce ar trebui să știe un om atunci când intră într-o bancă: “Trebuie să știe că intră într-o bancă, nu intră în altă parte. Trebuie să știe că un credit trebuie dat înapoi. Am ajuns robul băncii! Ai ajuns robul a ceea ce ai făcut cu banii. Dacă ți-ai făcut o casă ești robul casei, nu neapărat robul băncii”. Deși încearcă să pozeze în expert, contabilul nostru are mai mult aerul valutistului în trening de fâș din anii ’90. Acei ani când Isărescu tocmai își descleștase de pe aura de finanțist mânuțele colaborării cu fosta Securitate.

Să exemplificăm, pentru Isărescu, doar ultimul val al “robiei”: criza mondială din 2008. Poate că ajung să mă împrumut pentru că fonduri de investiții și bănci au inventat instrumente financiare dincolo de reglementare, pentru că au mințit cu bună știință în complicitate cu agențiile de rating și pentru că statele au fost slabe. Și poate am ajuns să-mi pierd și locul de muncă, și casa. Și poate că ajung să nu mai ies din criză – eu și foarte mulți, deși unii, puțini, cei din zona cărora a plecat criza, au ieșit primii – tocmai pentru că la o bancă centrală, cum e BNR, șefii se conduc în ceea ce fac urmărind profitul. Pentru că din acel profit angajații își dau prime. Și poate că ajung în criză și apoi nu mai ies – eu, ăsta, needucatul – și pentru că un guvernator contabil nu înțelege nimic altceva despre economie decât austeritatea.

3 comentarii

 1. #1

  Dar e aceeasi gandire ca cea a ancai dragu. Daca nu-ti ajunge un dolar inseamna ca nu ai cultura economica. Voi sunteti altfel, noi ne permitem sa fim si cheltuitori ca avem.
  In 2008 puteau sa lase piata sa se autoregleze. Aparea inflatia, in cel mai rau caz. Scadea leul. Dar cum era posibil ca, scazand leul si crescand salariul, eu sa platesc mai putin la banca, ce schimba leul pe valuta ca bancile sunt straine.
  S-a facut un simplu calcul. Indiferent cat de mult s-a furat in tara asta, nu se compara cu furtul muncii, al omului activ. Daca-l pui pe unu sa-ti munceasca toata viata pe nimic, e mai mult decat daca i-ai lua toata averea lui sau a statului.

 2. #2

  Într-adevăr, l-am auzit și io pe Manole zicând asta la televizor și nu mi-a venit să cred, dar acum văd că au auzit și alții!
  Ce să zic, un oltean cu aere de om cu școală, un escroc de cea mai joasă speță care și-a vândut țara străinilor. E interesat de aflat ce avere are acest lup pus paznic la oi!

 3. #3

  Austeritatea altora!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • De ce începe să-mi fie mie rușine de sfînta nerușinare a altora

  19 iunie 2018

  Într-o vreme în care personajele lui Caragiale au evadat din proiect sfidînd legile metamorfozei, nu părem prea zguduiți că Mița Baston i-a luat locul lui Tipătescu, nici că Efimița nu […]

 • Klaus și uz de klaus

  19 iunie 2018

  Săptămîna trecută, un judecător al Curții Constituționale, Lăzăroiu, a fost amenințat. Sună îngrozitor, dar e exact așa cum sună. Consilierul prezidențial Tănăsescu și-a luat concediu și l-a atras în biroul […]

 • Isărescu și sclavii

  19 iunie 2018

  Când au apărut informații despre colaboratorul Manole, în presă a fost embargou ca pe vremea lui Gabriel Oprea. Există suspiciuni mai mult decât rezonabile că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a […]

 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]