Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Narcisa Iorga: “La CNA e altfel. Ne înțepăm între noi pentru că unii membri sînt solidari cu cei din afara «cuibului»”

Zoom Narcisa Iorga: “La CNA e altfel. Ne înțepăm între noi pentru că unii membri sînt solidari cu cei din afara «cuibului»”

Iar scandal la CNA. Laura și Narcisa iar se păruiesc. Sînt șefa și membra.

Reporter: CNA, un cuib de viespi. De ce vă certați?

Narcisa Iorga:Eu n-aș asimila CNA cu un cuib de viespi. Insectele, chiar dacă sînt veninoase, măcar sînt solidare. La CNA e altfel. Ne înțepăm între noi pentru că unii membri sînt solidari cu cei din afara ”cuibului”. Legea e una singură, dar ea e aplicată diferit, în funcție de posturile care o încalcă, și nu în funcție de fapta comisă. Astfel, intervin contradicțiile.

Rep.: Ce vrea Laura? Ce vrea Narcisa?

N.I.:Eu nu vreau nimic în afara legii audiovizualului, așa cum este ea în vigoare. Laura Georgescu vrea să dirijeze totul, să reglementeze chiar și cosmosul, astfel disipînd atenția necesară controlului audiovizualului.

Rep.:Ce-i de făcut cu lumea asta audio-video românească?

N.I.:Cred că a fost scăpată de sub control acum șapte ani, după decesul fostului președinte al CNA, Ralu Filip. Audiovizualul a crescut ca un copil prea răsfățat de un părinte și, ajuns la vîrsta primei tinereți, nu poate să aprecieze ce e moral și ce nu, ce e corect și ce nu e corect, vrea să obțină totul cu ușurință și, atunci cînd nu reușește, recurge la violență. După o lungă perioadă de ignorare a problemelor mediului audiovizual, e mai greu să fie corectat, dar nu imposibil. Trebuie aplicată legea audiovizualului și CNA trebuie să aibă voință pentru asta.

Rep.:Unde-s buba și mizeria?

N.I.:În primul rînd în CNA, din punctul meu de vedere. Dacă CNA ar aplica legea fără favoritisme, în funcție de simpatiile politice, ar dispărea și mizeria din piață. Nu voi înțelege niciodată de ce PRO TV poate fi sancționat cu o amendă de 70.000 de lei, fără prea multe discuții, într-o ședință publică a CNA, pentru șase ediții ale unei emisiuni de divertisment, iar Antena 1 nu poate fi sancționat cu aproximativ aceeași amendă pentru 16 ediții ale emisiunii concurente. Eu am votat pentru sancționarea amîndurora, dar ca să strîngem șase voturi necesare pentru a aplica o amendă de 80.000 de lei pentru 16 ediții ale emisiunii Acces direct, a fost nevoie de 12 tururi de vot în două ședințe publice ale CNA, iar alte douăzeci de ediții ale unor emisiuni precum În puii mei, Un show păcătos, Icomedy și altele au rămas nesancționate pentru comportamente obscene și limbaj licențios inadmisibile. Majoritatea membrilor CNA au refuzat să voteze orice alte sancțiuni pentru Antena 1, fără să-și motiveze votul. Dumneavoastră ce înțelegeți din această atitudine? Alt exemplu: majoritatea membrilor CNA nu sancționează un post de știri precum Antena 3 pentru lipsa pluralismului de opinii, acolo fiind, de peste cinci ani, exprimată o singură opinie, iar un alt post de știri, precum Realitatea TV, primește sancțiune din partea acelorași membri pentru că nu a respectat regulile pluralismului într-o singură emisiune. Nu pot să înțeleg și nici nu mi se poate cere să tac.

Rep.:Cît de mult influențează și subordonează politica mass-media?

N.I.:Raportul Freedom House este cît se poate de relevant. Locul 36, pe care-l ocupă România din 42 de state europene, ultimul loc fiind ocupat de Turcia, este rușinos. Deci doar cinci locuri despart presa românească de cea dintr-o țară în care a fost interzisă rețeaua Twitter. Mi se pare cît se poate de grav că, în situația unei prese românești parțial libere, CNA stimulează dependența televiziunilor de politic, iar președintele CNA se exprimă fără echivoc în favoarea reglementării Internetului. Cîtă vreme CNA va ignora prevederile legale de teamă să nu supere un patron de televiziune cu influență politică, audiovizualul se va scufunda din ce în ce mai mult fie în promiscuitate, fie în dependența de politic. Din păcate, și societatea va suferi odată cu televiziunea.

Rep.:Ce nevoie este de CNA?

N.I.:Telecomanda nu este suficientă, deși știu cîteva vedete TV care folosesc argumentul acesta. E ca și cînd ai întreba ce nevoie este de radare, cîtă vreme există vitezometre. CNA reglementează și controlează piața audiovizuală. În orice stat membru al UE există cîte un CNA, nu e o invenție românească pentru sinecuri.

Rep.:De ce nu vă desființați posturile și nu lucrați voluntar dacă iubiți atît de mult munca, România?

N.I.:Ar putea fi o idee ca membrii CNA să fie voluntari, dar pentru asta ar trebui modificată legea audiovizualului, ceea ce nu poate face decît Parlamentul și în acord cu forurile europene. În actuala formă, legea audiovizualului este una conformă directivelor europene și oferă CNA suficiente pîrghii pentru a face ordine în piață. Dacă CNA este lipsit de voință în aplicarea legii, nu legea trebuie schimbată. Înseamnă că membrii Consiliului nu-și fac datoria sau că le lipsește un minim simț al dreptății.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta