Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nea Neamțu

Zoom Nea Neamțu

Mihail Neamțu face parte din acei oameni care consideră Internetul un loc al pierzaniei, după care pierde nopți întregi completându-și profilul pe Wikipedia.

Cât de înduioșător sună, pe pagina sa de Wikipedia, următoarea formulare: ”A absolvit studiile liceale la Arad (1992-1996), răstimp în care a coordonat redacția revistei Laboremus”. Îl și văd, alături de păpușa cu care a luat cina, împlinindu-și profilul pe Wiki. Sau: ”În luna noiembrie 2016, Editura Doxologia a lansat volumul Vârstele Iubirii care s-a bucurat de interesul unui public larg și de susținerea multor personalități culturale”. Îl și văd, la miez de noapte, încordându-și în oglindă mușchiul vanității, apoi pedepsindu-se cu 20 de lovituri de mouse pe spinare.

A intrat, după cum se vede, în cultură, în politică, în literatură, dar în toate a fost pândit de blestemul ejaculării precoce. A rămas cu dreapta. De o vreme, îmbătrânit de timpuriu, simte mereu nevoia să se adreseze tinerilor. E sfătos ca un șef de scară, o metafizică borșită îl mână-n luptă cu o ironie pe care Neamțu nu o percepe. A mai rămas cu Papahagi, se bat pe burta unei metafizici care, ca și mama proștilor, e mereu gestantă. Un conservatorism plin de ură a mușcat din Mihail Neamțu an de an, iar azi el a ajuns să scrie după cum urmează:

”Ce i-aş spune unui elev de 18 ani, aflat la început de drum? Nu-ţi vinde sufletul. Poartă cu umilinţă straiele demnităţii. (…)

Trupul musteşte acum de poftă şi vigoare: struneşte-l prin sport şi mişcare. Pielea feţei tale e netedă şi curată: n-o îmbătrâni prematur. (…)

Pleacă din locul unde nu rodeşti. Pune sămânţa faptei şi a cuvântului acolo unde pământul e reavăn. Cere şi puţin soare. (…)

Şi nu uita: Dumnezeu te iubeşte.”

Un cimitir al clișeelor. Nu e problema că vorbește ca oamenii unor vremuri trecute. Problema e că vorbește ca oamenii proști ai vremurilor trecute. Pentru că, ce naiba, oameni deschiși la minte au existat mereu. Nu e cazul acum.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100