Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

NICUŞOR DAN: “Eu nu provin din cultura blatului şi a corupţiei care, din păcate, i-a făcut pe oameni să se îndepărteze de politică şi, mai ales, de vechile partide”

Zoom NICUŞOR DAN: “Eu nu provin din cultura blatului şi a corupţiei care, din păcate, i-a făcut pe oameni să se îndepărteze de politică şi, mai ales, de vechile partide”

Nicușor Dan a trăit între coperțile Gazetei matematice. A mîncat ecuații, a respirat teoreme, a visat matrici, s-a învelit cu integrale. E unul din puținii muritori care păstrează în sertar două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică. E un fel de Nadia Comăneci cu evoluții perfecte la algebră și trigonometrie, care s-a apucat de activism urban. Salvează de zece ani clădirile vechi din București, se luptă cu PUZ-urile și cu autorizațiile de demolare, duce o bătălie pe ruine cu administrația coruptă. E un militant antisistem, inflexibil și intolerant, în spatele căruia s-a aliniat un fel de burghezie IT sătulă de partide. 

Reporter: De ce un matematician strălucit ar lăsa baltă lumea teoremelor, unde munca lui aduce foloase, ca să coboare în politică, unde nu e nimic de demonstrat?

Nicuşor Dan: În ultimii ani am văzut că e nevoie de puțină matematică în Primărie. Dacă o bancă costă în mod normal n lei şi la Primărie a costat n x 100, înseamnă că problema se rezolvă prin schimbarea ipotezei. Oamenii şi sistemele lor corupte trebuie să fie șterşi de pe tablă.

Rep.: Vrei să cureți Bucureștiul de politicieni. Dar tu însuți, ca șef de partid, ești politician. Pari, de fapt, o contradicție politică: ba independent, ba politician. Cum explici alegătorilor tăi această geometrie variabilă?

N.D.: Alegătorii mei înţeleg foarte bine ce vreau să spun: politicianul, în limbajul comun, înseamnă cineva care nu e onorabil. Cei care spun că nu înțeleg se fac că nu înțeleg. Am făcut USB ca să nu mai repet experienţa din 2012, cînd am pierdut Consiliul General pentru că eram acolo stingher, un independent pe buletinul de vot. Legea nu permite ca independenţii să propună o listă. Misiunea mea, începînd cu 5 iunie, este nu doar să gestionez împreună cu echipa USB şi cu cea de la Primărie un oraş, ci şi să schimb un mod de a face politică de care oamenii s-au săturat.

Rep.: Bucureștiul se sufocă în mizerie, poluare și aglomerație. Gigacaloria, virușii, nesiguranța bîntuie casele, spitalele și școlile așa cum le-au bîntuit promisiunile lui Oprescu, ale lui Videanu și ale lui Băsescu. Oamenii nu mai au răbdare. Dacă ieși primar, ce măsuri iei în primele 30 de zile?

N.D.: Rezolv urgenţele, pentru că Primăria n-a mai funcţionat în ultimul an, iar actualul primar interimar, celebrul domn Sava, care pesemne a dat în mintea copiilor, şi-a petrecut timpul jucîndu-se cu Piedone prin sectorul 4. Din prima zi însă, preocuparea mea va fi ca activitatea primarului şi a Primăriei să fie transparentă.

Rep.: În ce interval de timp rezolvă primarul Nicușor traficul? Poluarea? Parcările? Școlile? Spitalele? Centura? Cutremurul? Rezumă-te la cifre.

N.D.: Le veţi afla la finalul primei luni de mandat. Vreau să ajung acolo, să evaluez proiectele, resursele, îmi plac cifrele care spun adevărul. Şi vreau ca oamenii să trăiască într-un oraş predictibil.

Rep.: Bucureștiul e plin de construcții ilegale. Clanuri ale minorității rome, mafiile din primării, dar și infractori imobiliari au construit clădiri încălcînd legea și afectînd grav spațiul public și proprietățile din vecinătate. Cu procesele – s-a văzut – nu se poate demola nimic. Ai vreo soluție care să producă și altfel de rezultate?

N.D.: Să umblăm la cauze: standarde pentru funcţionari în aşa fel încît să nu poată aviza nici o fereastră ilegală, nici un turn în mijlocul unei zone protejate, nici blocuri fără lumină şi intimitate, unde poţi simţi răsuflarea vecinului din blocul din faţă, ba chiar să-i cunoşti pe ceas ritualurile. Cu mine vine în Primărie şi prietena mea, legalitatea.

Rep.: Așază candidații Firea, Dan, Predoiu în ordine ierarhică, după: a) inteligență; b) experiență managerială; c) cultură politică; d) ambiție; e) frumusețe.

N.D.: Toţi le avem pe aproape toate şi este evident că sînt mai frumos decît contracandidaţii mei. Diferenţa nu e însă asta! Eu nu provin din cultura blatului şi a corupţiei care, din păcate, i-a făcut pe oameni să se îndepărteze de politică şi, mai ales, de vechile partide.

Rep.: Refuzi compromisul politic. Dacă ieși primar, ai de înfruntat în Consiliul General o majoritate care nu e a ta. Mai nimic din ceea ce spui azi că vei face nu vei putea face. Deci: a) ori vei fi un primar practic și vei colabora cu dușmanii politici, ceea ce înseamnă că azi spui o minciună; b) ori te vei ține de cuvînt, vei refuza compromisul, dar nimic din ceea ce ai promis în campanie nu va deveni realitate.

N.D.: Şi eu, şi USB avem un scor bun în sondaje şi cred că acesta va fi confirmat la vot, pe 5 iunie. USB va fi o forţă în Consiliul General şi vreau să colaborez, în mod transparent, cu toţi cei care vor susţine proiecte în interesul bucureştenilor.

Rep.: Ai acceptat ca, la o adică, să fii sprijinit de PNL și, poate, de PMP. Ăsta e cel mai pur calcul politic, are cinismul unei tranzacții între politicieni. Cum le explici alegătorilor tăi puriști, independenți și civili, care îi vor izgoniți pe politicieni, această combinație? Cum le explici alăturarea de corupții din PDL și, eventual, de acoperitul Turcescu?

N.D.: Aici e vorba despre alegători, nu despre partide, eu cer voturile alegătorilor acestor partide. Nu mă alătur partidelor, dar cred că le pot reprezenta alegătorii cu mai multă onestitate decît o fac vechii politicieni. Şi eu, şi dvs. sîntem votanţi şi nu ne cunoaştem co-votanţii. S-ar putea să nu ne placă toţi. Ce pot să spun este că nu îmi voi abandona alegătorii care aşteaptă de la mine să fiu consecvent valorilor şi luptei care m-au adus aici, disputîndu-mi, iată, cu Gabriela Firea funcţia de primar general.

Rep.: În București viața e mai scurtă decît în alte capitale. Unii dintre cei care merg duminică la vot nu vor mai apuca sfîrșitul unui mandat de patru ani. Descrie Bucureștiul din decembrie 2017, la un an și jumătate de mandat Nicușor Dan. Ce perspectivă ai pentru cei care sînt în criză de timp?

N.D.: Vreau un oraş bun cu oamenii, care să nu-i agreseze, să nu-i pună pe drumuri, să nu-i umilească, oricine ar fi ei şi oriunde ar trăi în Bucureşti.

Rep.: Spune acel cuvînt magic, unic și irezistibil care te poate face primar general.

N.D.: Oamenii.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint